Колко пари ще ми трябват за 8-ми декември?

Колко пари ще ми трябват за 8-ми декември?

Щур купон или досадно задължение? Готина компания или случайно събрани хора, които няколко години наричате „колеги“? Незабравими спомени или просто поредният тежък махмурлук? Мненията около студентския празник 8-ми декември варират от човек до човек и са също толкова много и разнообразни, колкото и вариантите за отбелязването му.

Освен ако категорично не сте решили да го бойкотирате, има всевъзможни опции, с които този ден да се превърне в приятно отбелязване. Разбира се съобразено с личните желания и възможности. Ще ги разделим по вид и бюджет.
 

1. Без излишно разхищение (и без пътуване)


-Най-лесно естествено е организирането на купон с колегите или приятели. Тук разходите се свеждат до пазаруване на храна и напитки, но пък надали ще е изключително незабравимо.

- Заведение в града на университета ви. Повечето клубове, барове и дискотеки вече имат обявена програма и цени за 8 декември. Част са със свободен вход, но си плащате консумацията. Някои искат куверт, като цените в повечето случаи са в диапазона 20 – 60 лв. в зависимост от мястото и включват безплатен алкохол и храна. Този вариант има две преимущества: Първото е, че може да се съчетае с купонджийско начало в нечий апартамент или кръчма, а после да продължите нощта на друго място. Второто е, че вариантите за прекарване са неизброими: От обичайните тематични, DJ-партита и концерти, до комедийни шоута и представления. За подобна вечер вероятно ще трябва да заделите поне между 50 и 100 лв.
 

2.Умерен вариант (с пътуване)


- Хижа, вила, скромно хотелче или къща за гости – това са не толкова скъпи възможности. А партита извън града обикновено оставят най-забавните и незабравими спомени.

Ако в групата има човек с вила, който е навит да рискува целостта й, ще е нужно да отделите само пари за транспорт и общия пазар. Вариантът с планинска хижа или малко хотелче е по-скъп, защото трябва да предвидите нощувките. Минималните тази година са между 20-40 и 60 лв. на вечер. Някои обаче включват в тази цена и празнична вечеря, така че спестявате от „голямото общо пазаруване“. Има значение и в каква стая сте. И тук, разбира се, има както предимства, така и недостатъци. Стаите в хижите обикновено са с по няколко легла и общ санитарен възел. В зависимост от метеорологичната обстановка, може да се окажете принудени да празнувате няколко дни – с други думи пътят да бъде затрупан от сняг. Но пък едно е сигурно – това 100% ще е спомен за цял живот.

Отбелязването на студентския празник извън добре познатия град или голям курорт, в същото време дава възможност да обърнете повече внимние на природата или съответното градче (ако не ви боли главата за такива впечатления и наблюдения). Бюджетът за изброените опции може да варира според броя на нощувките, конкретното място, отдалечеността и изборът на транспорт, но спокойно бихте могли да се вместите и в 150 лв. за един ден, съответно 200-250 лв. за два. 
 

3.Вариант „като за последно“


- Ще го наречем така с усмивка, макар че студентски празник има всяка година, а и изобщо не е задължително да си учащ, за да го отбележиш подобаващо. Пълната програма може да включва купон в популярните курорти като Банско, Боровец, Добринище или Пампорово. Чест избор са също Арбанаси, Рибарица или комплексите по морето. Цените тук могат да бъдат с огромна разлика. При добър късмет може да попаднете, както на оферти за 60-80 лв. нощувката, така и за над 100 - 120 лв. (но пък с всички екстри от типа на СПА, джакузи, фитнес, пълна празнична програма и закуска). И тук има уловки – цените на свободна консумация са доста по-високи, а някои от хотелите имат изискване за минимален брой резервирани стаи. Повечето оферти са за минимум две нощувки. Хубавото пък е, че не мислите за нищо: нито за пазаруване, нито за липсващи удобства. В общи линии и тук можете да се вместите в бюджет от 200 – 300 лв. при добро желание и малко скромност. Ако целта е да се отпуснете максимално и безгрижно, вероятно ще ви трябват малко повече средства, както и в случаите на повече резервирани дни, разбира се.

При изчисляването на възможностите имайте предвид някои неща:
- Преди да резервирате, прегледайте внимателно офертите, включително и в сайтовете за групово пазаруване. Възможно е да има разминаване на цените. 
- Освен средствата за транспорт и нощувка, преценете добре и джобните. Традиция е например след тежък запой да се ходи групово на сутрешно-обедна кръчма. 
- Желателно е да имате буфер за непредвидени ситуации – дали в брой или по картова сметка.

И така: Как ще отбележите 8 декември? Перфектният сценарий е да обсъдите с приятелите и колегите и да стигнете до единодушно решение. За съжаление, рядко е точно така. Обикновено се събира определено мнозинство за даден вариант и останалите се съобразяват. Или не се съобразяват – дали, защото не им харесва, или защото е извън финансовите им възможности.

Ако сте от вторите, а категорично не ви се остава вкъщи, може да обмислите тегленето на бърз кредит и да не пропускате купона. Credissimo ви предлага възможността, както за разсрочено изплащане, така и тази да го върнете в рамките на месец.

Хубаво е да помислите от по-рано за празника. Записванията започват доста рано и с наближаването на 8 декември става все по-трудно намирането на свободни места. Дори да оставите организацията за последния момент обаче, винаги има място за импровизация, която да се получи също толкова весела.
 



Обратно към всички

Прочети още