close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Колко пари ще ми трябват за 8-ми декември?

от Credissimo България | 17.10.2016

Колко пари ще ми трябват за 8-ми декември?

Щур купон или досадно задължение? Готина компания или случайно събрани хора, които няколко години наричате „колеги“? Незабравими спомени или просто поредният тежък махмурлук? Мненията около студентския празник 8-ми декември варират от човек до човек и са също толкова много и разнообразни, колкото и вариантите за отбелязването му.

Освен ако категорично не сте решили да го бойкотирате, има всевъзможни опции, с които този ден да се превърне в приятно отбелязване. Разбира се съобразено с личните желания и възможности. Ще ги разделим по вид и бюджет.
 

1. Без излишно разхищение (и без пътуване)


-Най-лесно естествено е организирането на купон с колегите или приятели. Тук разходите се свеждат до пазаруване на храна и напитки, но пък надали ще е изключително незабравимо.

- Заведение в града на университета ви. Повечето клубове, барове и дискотеки вече имат обявена програма и цени за 8 декември. Част са със свободен вход, но си плащате консумацията. Някои искат куверт, като цените в повечето случаи са в диапазона 20 – 60 лв. в зависимост от мястото и включват безплатен алкохол и храна. Този вариант има две преимущества: Първото е, че може да се съчетае с купонджийско начало в нечий апартамент или кръчма, а после да продължите нощта на друго място. Второто е, че вариантите за прекарване са неизброими: От обичайните тематични, DJ-партита и концерти, до комедийни шоута и представления. За подобна вечер вероятно ще трябва да заделите поне между 50 и 100 лв.
 

2.Умерен вариант (с пътуване)


- Хижа, вила, скромно хотелче или къща за гости – това са не толкова скъпи възможности. А партита извън града обикновено оставят най-забавните и незабравими спомени.

Ако в групата има човек с вила, който е навит да рискува целостта й, ще е нужно да отделите само пари за транспорт и общия пазар. Вариантът с планинска хижа или малко хотелче е по-скъп, защото трябва да предвидите нощувките. Минималните тази година са между 20-40 и 60 лв. на вечер. Някои обаче включват в тази цена и празнична вечеря, така че спестявате от „голямото общо пазаруване“. Има значение и в каква стая сте. И тук, разбира се, има както предимства, така и недостатъци. Стаите в хижите обикновено са с по няколко легла и общ санитарен възел. В зависимост от метеорологичната обстановка, може да се окажете принудени да празнувате няколко дни – с други думи пътят да бъде затрупан от сняг. Но пък едно е сигурно – това 100% ще е спомен за цял живот.

Отбелязването на студентския празник извън добре познатия град или голям курорт, в същото време дава възможност да обърнете повече внимние на природата или съответното градче (ако не ви боли главата за такива впечатления и наблюдения). Бюджетът за изброените опции може да варира според броя на нощувките, конкретното място, отдалечеността и изборът на транспорт, но спокойно бихте могли да се вместите и в 150 лв. за един ден, съответно 200-250 лв. за два. 
 

3.Вариант „като за последно“


- Ще го наречем така с усмивка, макар че студентски празник има всяка година, а и изобщо не е задължително да си учащ, за да го отбележиш подобаващо. Пълната програма може да включва купон в популярните курорти като Банско, Боровец, Добринище или Пампорово. Чест избор са също Арбанаси, Рибарица или комплексите по морето. Цените тук могат да бъдат с огромна разлика. При добър късмет може да попаднете, както на оферти за 60-80 лв. нощувката, така и за над 100 - 120 лв. (но пък с всички екстри от типа на СПА, джакузи, фитнес, пълна празнична програма и закуска). И тук има уловки – цените на свободна консумация са доста по-високи, а някои от хотелите имат изискване за минимален брой резервирани стаи. Повечето оферти са за минимум две нощувки. Хубавото пък е, че не мислите за нищо: нито за пазаруване, нито за липсващи удобства. В общи линии и тук можете да се вместите в бюджет от 200 – 300 лв. при добро желание и малко скромност. Ако целта е да се отпуснете максимално и безгрижно, вероятно ще ви трябват малко повече средства, както и в случаите на повече резервирани дни, разбира се.

При изчисляването на възможностите имайте предвид някои неща:
- Преди да резервирате, прегледайте внимателно офертите, включително и в сайтовете за групово пазаруване. Възможно е да има разминаване на цените. 
- Освен средствата за транспорт и нощувка, преценете добре и джобните. Традиция е например след тежък запой да се ходи групово на сутрешно-обедна кръчма. 
- Желателно е да имате буфер за непредвидени ситуации – дали в брой или по картова сметка.

И така: Как ще отбележите 8 декември? Перфектният сценарий е да обсъдите с приятелите и колегите и да стигнете до единодушно решение. За съжаление, рядко е точно така. Обикновено се събира определено мнозинство за даден вариант и останалите се съобразяват. Или не се съобразяват – дали, защото не им харесва, или защото е извън финансовите им възможности.

Ако сте от вторите, а категорично не ви се остава вкъщи, може да обмислите тегленето на бърз кредит и да не пропускате купона. Credissimo ви предлага възможността, както за разсрочено изплащане, така и тази да го върнете в рамките на месец.

Хубаво е да помислите от по-рано за празника. Записванията започват доста рано и с наближаването на 8 декември става все по-трудно намирането на свободни места. Дори да оставите организацията за последния момент обаче, винаги има място за импровизация, която да се получи също толкова весела.
 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.