Колко струва да отгледаш едно бебе?

Колко струва да отгледаш едно бебе?

Ако сте решени да имате дете, въпросът с разходите би трябвало да е последното, което да ви вълнува. А и отглеждането на бебе изисква доста по-малко средства, отколкото отглеждането на по-голямо дете.  Може да го имате предвид, ако искате да гледате в далечната перспектива. В която и да гледате обаче, по-съкровено съкровище няма да откриете. Нито по-дълбок смисъл, нито повече любов, нито по-добра причина за всеотдайност.

Основният ресурс, който трябва да имате предвид при планирането на бебе, е времето. То драстично ще намалее като опция за всякакви странични дейности.

Въпреки че може да вземете много от нужните артикули от приятели или значително по-изгодно като втора ръка, неизбежно младите семейства си задават въпроса колко точно средства ще са им необходими за отглеждането.

Предварителна подготовка

Разходите при поява на първи нов член в семейството обикновено започват още преди раждането. Ще трябва да пригодите дома си и може да се наложи да правите ремонт – козметичен или по-голям, това зависи от жилището ви. Преди появата на бебето е добре да се снабдите и с основните необходими за отглеждането му артикули. Едно бебешко креватче може да струва под 70 лева, ако го купувате втора ръка, до диапазона от 150 – 300 лв. за ново. Ще ви трябва и количка, която също може да намерите за няколко десетки лева на старо (но и рискувате да е доста неудобна за придвижване по улиците), а новите могат да стигнат цена от няколкостотин лева. Въпрос на избор и възможности. Ще е добре да набавите още:

  • Дрехи. За съжаление често бебешките дрешки могат да струват колкото тези на възрастните. Преценете дали искате да давате много пари за нещо, което ще се носи не повече от няколко седмици или месеца. Тук най-добрата стратегия е да вземете употребявани дрешки от познати, които имат поотраснало бебе. Поне за част от нещата.
  • Козметика. Бебешката кожа изисква грижи и ще ви трябват отделен шампоан за къпане, масло или мляко за тялото, крем против подсичане… Цените и тук варират от сравнително евтини продукти до скъпата медицинска козметика, така че е въпрос на избор какво ще предпочетете.
  • „Оборудване“ за хранене – в началото може да минете и без такова, ако бебето е изцяло на кърма, но винаги е добре да се запасите с шишета и контейнери, евентуално помпа за кърма, майката може да има нужда от специални сутиени за кърменето, а стерилизаторът улеснява хигиенизацията на съдовете, но спокойно може да изварявате и в обикновена тенджера с вода.
  • Добре е да предвидите и допълнителните артикули от всякакъв характер – чаршафи за леглото, пелени и одеялца, дрънкалки или въртележка пак за леглото, кенгуру или слинг, за да не се налага да вадите винаги количката и за най-краткото излизане.
  • Столчето за кола е абсолютно задължително. Средно цените са между 70 и 150 лв., но отново може да се възползвате от опцията за вземане на заем от приятели.

Реално по-големите разходи са именно по време на подготовката и бременността. Ако прибавим към изброеното евентуални харчове за прегледи и изследвания, за хранителни добавки и дрехи за бременни, за избор на екип или пък проследяване на бременността и раждане в частна клиника… Сумата може да е в размер на хиляди левове. Винаги е добре да знаете, че близките ви ще искат да съдействат, бъдещите баби и дядовци ще се радват да ви помогнат в подготовката, включително и финансово. Много неща може да вземете от приятели и на старо. Една част (примерно дрешки и играчки) ще ви бъдат подарени от приятели.

Разходи около бебето

Както стана дума в началото, месечните разходи около едно бебе са сравнително ниски и тепърва ще растат с възрастта. Ако мъникът е на кърма, първоначалните харчове ще бъдат сведени буквално само до купуването на памперси. Разходът на месец ще е от порядъка на 50 лв. до 100 лв., ако купувате от пелените за еднократна употреба. Напоследък все повече се разпространява модата на пелените за многократна употреба – изглеждат като тези за еднократна, но са текстилни и се перат. От една страна е малко повече занимавка да ги почиствате, перете и сушите, но от друга спестявате на природата солидно количество бавно разградими материали под формата на боклук.

В даден момент може да пожелаете или да ви се наложи да добавите адаптирано мляко към менюто. В зависимост дали храненето е изцяло на такова или редувате с кърмене, както и според това каква марка използвате, този разход също ще е от порядъка на няколко десетки лева месечно.

Между 4-я и 6-я месец обикновено родителите започват и със захранването, което отново ще прибави още един разход, ако купувате готови пюрета и каши. Винаги може да се спрете и на домашно приготвени, но се уверете, че ги правите в правилното съотношение като съдържание и полезни вещества, и е добре да подбирате качествени продукти, плодове и зеленчуци. Може да запишете бебето и на кухня, с което също ще избегнете купешките пюрета.

Разбира се, списъкът не е съвсем изчерпателен, може да ползвате (поне навън) огромни количества мокри кърпички, може бебето да има нужда от по-специални грижи (например при алергии и нужда от специална козметика или хранене). Истината обаче е, че съвсем спокойно може да вместите първоначалните разходи по едно бебе в рамките на около 200 лева месечно. Ако можете да си го позволите, вероятно ще искате да харчите повече и да правите всичко възможно за малкото човече, включително и във финансов аспект. Доста родители, дори и при финансова възможност, предпочитат прагматичния подход, защото много от нещата ще ползвате не повече от няколко месеца. И все пак, ако са ви необходими средства за първоначалната „инвестиция“ в по-солидното оборудване или за ремонт и подготовка по посрещане на бебето, винаги може да разчитате на съдействие от Credissimo. Заемите „до заплата“ са до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети, а „Credissimo плюс“ са до 3000 лв. и опция за разсрочване до 24 месеца. Напълно достатъчно да организирате всичко за бъдещия нов член на семейството си.



Обратно към всички

Прочети още