Колко струва лятната почивка и 7-те неща, за които най-често харчим пари

Колко струва лятната почивка и 7-те неща, за които най-често харчим пари

Лятото е тук и вече е време за традиционната морска почивка. Ако се запитате, защо изобщо предприемате такава, вероятно отговорът ще е свързан със слънцето, пясъка и морето – все безплатни природни удоволствия. И покрай тях някак се намъкват кръчмите, дискотеките и баровете, сувенири и атракции, кафе и бира на плажа (царевица и сладолед за децата), шапка с периферия или пък шапка с перка, които никога няма да сложите, три нови пояса за детето, разходка с лодка, возене с банан, влакчето в комплекса, коктейл следобед, фрапе сутрин, магнитчета за всички познати… Изреждането може да продължите сами.

И накрая на заветните и дълго чакани десетина дни често не е ясно за какво точно си похарчихме парите. А понякога не е сигурно и точно колко.

Инфографика

Колко струва лятната почивка?

Естествено, няма един отговор. Той може да зависи от много фактори – дали е за един човек или семейство, с деца и колко, в България или в чужбина, в хотел или на къмпинг, с ол инклузив или само нощувки и храната отделно, какви са доходите на почиващите и колко са им широки пръстите. И все пак статистика има, даже няколко.

  • По данни на Националния статистически институт от миналата година средният разход на възрастен за почивка в България през лятото е 353 лв., а за лятна екскурзия в чужбина – 645 лв. на човек.
  • По данни на социологическите агенции средната сума за почивка на четиричленно семейство в страната е 1360 лв., докато при избор на дестинация в съседна Гърция те биха били 2410 лв. Средно българите заделят около 1500 лв. за лятната си екскурзия.
  • Статистиките от кредитния сектор пък показват, че за лятна ваканция се теглят заеми със среден размер от 2800 лв. за банковите и между 500 и 1000 лв. при бързите кредити.

За какво си харчим парите?

Може да си мислите, че най-скъпото в една лятна почивка са нощувките, но статистиката показва друго. В общия бюджет за екскурзията се оказва, че най-много харчим за храна. В цифри: Изяждаме 45% от парите, ако почиваме в България, и 32% от бюджета, ако почиваме в чужбина. Разходите за настаняване/нощувки възлизат на 26% за страната и 17% в чужбина. Съвсем логично следващото перо в бюджета е транспорта, като при пътуване в рамките на държавата отиват около 18% от бюджета, а в чужбина, естествено, са повече – към 26%. Доста сериозна е разликата в графа „други“ харчове, а именно за забавления и покупки. Ако почиваме в България отделяме само 10% от бюджета за екскурзия за такива, докато в чужбина харчим около 24% от него за странични занимания, забавления и придобивки. Страничните разходи са много относителни и може да варират от 0 лв. до 200 – 300 лв. на ден. Но все пак ето и какви са най-големите изкушения на дневна база:

1. Кръчмите

Вече стана ясно, че най-много пари отиват за храна и напитки. Разбира се, ако сте на ол инклузив база или на място, където сами приготвяте храната си, посещенията в заведения са значително по-редки или дори отсъстващи. И все пак е малко вероятно да не „седнете“ поне веднъж. В зависимост от мястото и личните ви ограничения вечеря в заведение може да ви струва минимално 20 до 100 лв. на човек. Ако сте в чужбина, например в Гърция, това би било 20 – 50 евро на човек.

2. Барове и питейни заведения/дискотеки

Ако не си падате по подобни забавления и алкохолни подвизи, може да се разминете и с под 10 лв. за един коктейл… И все пак не е много вероятно да попаднете на такова място без да искате. Минимумът, който бихте изхарчили вероятно не би паднал под 50 лв.

3. Чадър, шезлонги и консумация на плажа

Когато почивате в България знаете, че за да ползвате чадър и шезлонги на плажа, трябва да платите за тях. В зависимост от мястото те може да са по 6 до 10 лв. и нагоре. С други думи разходът за двама души с чадър и два шезлонга тук е 18 - 30 лв. Ако искате и да консумирате напитки и храни, сумата се увеличава. Ако почивате в Гърция, то чадърът и шезлонгът са ви безплатни при консумация от бийч бара. При средна цена на напитките между 3 и 5 евро и ако приемем, че ще поръчвате само по веднъж, за двама души минималната сума би била 6 – 10 евро (12 – 20 лева).

4. За бързо хапване и пийване

Дори да си носите чадър с кърпи и да не консумирате нищо на плажа, нито дори да сядате през деня на заведение… пак трябва да се яде нещо. Парче пица, сандвич или дюнер, една биричка на обед, коктейл или мента, може и сладоледи. Този разход може да варира средно между 5 и 20 лв. на човек, в зависимост колко скромни сте в избора си.

5. Децата

Трудно възможно е да си с деца на море и да не се поддаваш на безбройните им искания за буквално всичко. Това може да ви коства едва 2 лв. за сладолед или царевица, но може да стигне и 10 – 20 лв. и нагоре дневно, ако към тях добавите и порция „рибка“, някоя дребна играчка или дрънкулка от сергиите, или няколко минути на въртележките.

6. Крайбрежната и сергиите

Не е възможно да минавате всеки ден през една и съща лудница, претрупани сергии и студиа, и да не се сдобиете с поне едно или няколко от следните: Ретро портрет на себе си или децата, или и двете, облечени в подходящо облекло; картина с вашия лик, рисувана на живо или пък по снимка; афроплитки, защото се връзват с плажа; маникюр и педикюр, пак заради плажа; спомен от разходка с файтон; нови слънчеви очила, бански, кърпа, чанта, куфар, рокля, бельо, шал, шапка, джапанки, а защо не и кожено палто – просто, защото се продават. Да не забравяме и сувенирите – за себе си или приятели и роднини. Изкушенията може да ви струват най-малко 20 лв., а горна граница трудно бихме поставили.

7. Екстремни и не толкова морски забавления

В зависимост от това, къде почивате, ще бъдете подложени на различни изкушения да разнообразите лежането на плаща с малко морски или сухоземни дейности. Диапазонът на възможностите е твърде широк, но ето все пак някои ориентировъчни цени. Разходка с ветроходна лодка за четирима е 40 лв., а ако искате и курс за управление – 180 лв. Карането на уиндсърф е 20 лв., 40 лв., ако ви обучават. Обучението по водни ски е 35 лв., полет с воден парашут (теглен от лодка) - 50 лв., джет ски – 50 лв., велорикшата е между 15 и 45 лв. според избора, дори най-баналното возене на банан струва 10 лв. на човек. Паралелно с това може да си наемете велосипед или АТВ, да яздите кон, да поиграете тенис, скуош или пък волейбол. Може да си наемете самолет или да пилотирате такъв, да минете курс по гмуркане, да се потопите с водна капсула и да попътувате с кораб.

Възможно е да сте от хората, които намират разхищението на средства по време на лятната почивка за неразумно и дори глупаво, а доброто прекарване няма материален израз. Възможно е и да сте от хората, според които човек отива на почивка именно да си „отпусне душата“ и портфейла, а забавленията и харчовете неизменно допринасят за хубавите спомени. Както и да предпочитате да си изкарате, неизменно струва пари – по-малко или повече. В първия случай идеална работа би ви свършил Credissimo до заплата до 600 лв. и с 0% лихва в гратисния период, а във втория – Credissimo плюс до 3000 лв. и разсрочване до 24 месеца. Само не се лишавайте от почивка изобщо, както – оказва се, правят над половината българи.



Обратно към всички

Прочети още