Креативна личност ли си?

Креативна личност ли си?

През 2002 г. Маркъс Зюсак решил най-накрая да осъществи идеята си и да напише книга. Първо маркирал началото и края на историята, после си съставил подробен план, глава по глава. И седнал да пише.

Първо писал от перспективата на единия герой, но не му харесало. Пренаписал текста от друга перспектива, но нещо пак не било както трябва. Пробвал да е в минало време, после в сегашно време. След това пак се върнал към перспективата на първия герой. Маркъс Зюсак писал и пренаписвал първата част от книгата си около 200 пъти по собствени изчисления, докато накрая историята не зазвучала така, както искал. И осъществил мечтата и идеята си като създал световен бестселър. Може да сте го прочели или поне сте гледали екранизацията – романът (и филмът) се нарича „Крадецът на книги“, а разказвач в него е Смъртта.

„В рамките на три години на практика съм се провалил хиляди пъти. Но всеки провал ме приближаваше към перфектния вариант, така че съм им благодарен“, казва Зюсак в интервю след издаването на книгата.

Креативността иска яко бачкане

Свикнали сме да приемаме, че креативността или изобретателността е някаква природна заложба, талант, който имат само благословените по рождение. Както и че успехите са някаква смесица от специалните умения на този човек и достатъчна доза късмет да бъде забелязан. Ако обобщим представата, тя би изглеждала така: Ражда се един изключителен човек, който е пределно наясно, че иска да е велик художник/певец/математик/откривател/писател/владетел… После поредица от случайности изваждат гения му под светлините и той остава в историята. Останалите си оставаме с детските мечти и мисълта, че „не съм достатъчно добър“.

Историята на Маркъс Зюсак показва, че зад гениалните шедьоври стои яко бачкане. Това ще установите и ако изследвате биографията на повечето успешни и креативни хора - малко са родените със златна лъжичка и яздили еднорог по пътя на световната си слава.

Затова спрете да си мечтаете какво е можело да бъдете, ако бяхте със специални заложби. Това, че на 5 годинки не сте решавали уравнения от висша математика и не сте рисували натюрморти с акварел, няма никаква връзка с креативността. Просто действайте. Не е необходимо дори да сте наясно каква е мечтата ви, стига да работите всеотдайно това, което в момента ви харесва, защото не се знае откъде ще изскочи заекът.

Разбиване на митовете

В представите ни креативните личности изглеждат като самотен гений-отшелник, асоциален младеж с пиърсинг и татуировки, ексцентричен вятърничав творец, живеещ в измислен свят, алкохолизиран сърдитко с остър език… Нищо общо с истината.

Преподавателят в Университета във Вашингтон Кейт Сойер създава специален курс за студентите си, а после издава и книга: „Изкуството на иновацията“ – история на изобретателността, подкрепена от множество реални примери и проучвания.

Резултатите от поредицата изследвания показват, че креативните хора са съвсем нормални, живеят здравословно и са сравнително щастливи. Повечето са много далеч от депресията, алкохолизма или лудостта. В интерес на истината, последните на практика пречат на успеха.

„Когато хората твърдят, че не са креативни, най-често това се дължи на погрешните схващания в обществото ни. Един от митовете е, че е да си креативна личност е талант и всичко, до което се докоснеш, трябва да се превръща в злато. Само че изобретателността не работи така. Не е магическа сила. Трябва да работиш много и да бъдеш прилежен“, казва Сойер.

Той дава пример с писателката Силвия Плат, която страда от психично разстройство. Но и тя самата посочва, че е работила много по-добре в периодите на проблясък на здрав ум. Много от креативните гении съвсем не са самотни и имат здравословни социални контакти. Креативността дори не е самотна дейност сама по себе си – зад изобретяването на „Плейстейшън“ например стои екип от над 100 души. И най-вече: Гениалните произведения и решения не се раждат в специален момент на връзка с космоса. Повечето креативни хора имат строга рутина и дисциплина: Стават рано, работят часове наред с висока концентрация, грижат се за кондицията и здравето си чрез храна и спорт (което е доказано, че има пряка връзка с доброто функциониране на мозъка), творят, грешат, преправят, пак грешат и отново продължават.

Пътят към изобретателността е в дисциплината

И сега е време да се научите как да бъдете „нормални“, да работите неуморно и да комуникирате с хората, за да постигнете високи нива на креативност. Ето някои навици, над които да поработите.

  • Здравето. Човешкото тяло е цялостна система. Няма как да сте болни, уморени и в лошо физическо състояние, а мозъкът ви да е на високи обороти. Здравословното хранене, физическите упражнения и качествения сън са от съществено значение.
  • Почивайте си. Ако прекалявате с работата, когнитивният ви капацитет ще се изчерпа. Разделяйте на порции с висока концентрация и почивка, през която да се занимавате с нещо друго и вниманието ви да е отвлечено. През това време подсъзнанието ви ще продължи да работи върху проблема и може да ви хрумнат неочаквани решения. Не е мит, че много изобретения са родени в съня – просто докато почивате или спите, мозъкът търси решения.
  • Работете усилено и с постоянство. Ако решите да ставате джаз музикант, няма как да хванете саксофона и вече да сте виртуоз. Изискват се години упражнения в продължение на месеци.
  • Работете умно. Не се хвърляйте през глава в задачите, отделете необходимото време за проучване и подготовка, това ще ви спести известно количество опити проба-грешка.
  • Копирайте и повтаряйте. Ако сте в началото на пътя, просто копирайте добрите практики и се опитвайте да добавяте малки подобрения от себе си. Всички музиканти работят с един и същ набор от ноти и в началото свирят до припадък класически парчета, докато не започнат да откриват собствения си почерк.
  • Бъдете любознателни. Често креативните решения представляват неочаквана комбинация от две или няколко добре познати такива. Задавайте въпроси, четете книги, пътувайте.
  • Ставайте рано. Или си лягайте късно. Статистически повечето креативни личности предпочитат ранната сутрин за работа. Тогава мозъкът е отпочинал и работи най-добре. Но това не е задължително, не се опитвайте да си го налагате, ако работите по-добре нощем. Историята познава и примери като Уинстън Чърчил, който дремва по няколко пъти в денонощието, вместо да отделя време за дълъг сън. Намерете своето време от деня.
  • Бъдете добри слушатели и наблюдатели. Когато говорите с хора, бъдете в разговора. Не пропускайте чуждите думи просто да минават покрай ушите ви, а се потопете в тях. Наблюдавайте обстановката около себе си, не потъвайте в собствения си свят. Причината е ясна – идеите могат да се крият навсякъде.
  • Поемайте рискове. Не позволявайте на пречките и опасенията да ви парализират от страх. Каквото и да правите, няма какво толкова да изгубите, ако опитате. Отново и отново.
  • Не отлагайте и не протакайте. Това няма да ви помогне да се справите по-добре.

А сега седнете за час и си направете план, как да приложите всичко това в живота си. Създавайки нови и продуктивни навици, и отървавайки се от старите и непродуктивни. Чудите се как Credissimo може да ви е от полза? Като се възползвате от опциите за заем, ако: имате нужда да отидете на някое тихо място и да останете сами за известно време, за да премислите; ви трябват средства, за да стартирате инициативата, за която отдавна само мечтаете; ви трябват средства, за да стартирате нов и здравословен начин на живот – едно добро място за започване. Каквато и идея да ви е хрумнала, винаги може да се възползвате от опцията „до заплата“ в размер до 600 лв. и без лихва в гратисния период за всеки първи и пети, или от опцията „плюс“ – до 3000 лв. и възможност за разсрочване на удобни за вас вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още