close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Креативна личност ли си?

от Силвия Пенчева | 15.06.2018

Креативна личност ли си?

През 2002 г. Маркъс Зюсак решил най-накрая да осъществи идеята си и да напише книга. Първо маркирал началото и края на историята, после си съставил подробен план, глава по глава. И седнал да пише.

Първо писал от перспективата на единия герой, но не му харесало. Пренаписал текста от друга перспектива, но нещо пак не било както трябва. Пробвал да е в минало време, после в сегашно време. След това пак се върнал към перспективата на първия герой. Маркъс Зюсак писал и пренаписвал първата част от книгата си около 200 пъти по собствени изчисления, докато накрая историята не зазвучала така, както искал. И осъществил мечтата и идеята си като създал световен бестселър. Може да сте го прочели или поне сте гледали екранизацията – романът (и филмът) се нарича „Крадецът на книги“, а разказвач в него е Смъртта.

„В рамките на три години на практика съм се провалил хиляди пъти. Но всеки провал ме приближаваше към перфектния вариант, така че съм им благодарен“, казва Зюсак в интервю след издаването на книгата.

Креативността иска яко бачкане

Свикнали сме да приемаме, че креативността или изобретателността е някаква природна заложба, талант, който имат само благословените по рождение. Както и че успехите са някаква смесица от специалните умения на този човек и достатъчна доза късмет да бъде забелязан. Ако обобщим представата, тя би изглеждала така: Ражда се един изключителен човек, който е пределно наясно, че иска да е велик художник/певец/математик/откривател/писател/владетел… После поредица от случайности изваждат гения му под светлините и той остава в историята. Останалите си оставаме с детските мечти и мисълта, че „не съм достатъчно добър“.

Историята на Маркъс Зюсак показва, че зад гениалните шедьоври стои яко бачкане. Това ще установите и ако изследвате биографията на повечето успешни и креативни хора - малко са родените със златна лъжичка и яздили еднорог по пътя на световната си слава.

Затова спрете да си мечтаете какво е можело да бъдете, ако бяхте със специални заложби. Това, че на 5 годинки не сте решавали уравнения от висша математика и не сте рисували натюрморти с акварел, няма никаква връзка с креативността. Просто действайте. Не е необходимо дори да сте наясно каква е мечтата ви, стига да работите всеотдайно това, което в момента ви харесва, защото не се знае откъде ще изскочи заекът.

Разбиване на митовете

В представите ни креативните личности изглеждат като самотен гений-отшелник, асоциален младеж с пиърсинг и татуировки, ексцентричен вятърничав творец, живеещ в измислен свят, алкохолизиран сърдитко с остър език… Нищо общо с истината.

Преподавателят в Университета във Вашингтон Кейт Сойер създава специален курс за студентите си, а после издава и книга: „Изкуството на иновацията“ – история на изобретателността, подкрепена от множество реални примери и проучвания.

Резултатите от поредицата изследвания показват, че креативните хора са съвсем нормални, живеят здравословно и са сравнително щастливи. Повечето са много далеч от депресията, алкохолизма или лудостта. В интерес на истината, последните на практика пречат на успеха.

„Когато хората твърдят, че не са креативни, най-често това се дължи на погрешните схващания в обществото ни. Един от митовете е, че е да си креативна личност е талант и всичко, до което се докоснеш, трябва да се превръща в злато. Само че изобретателността не работи така. Не е магическа сила. Трябва да работиш много и да бъдеш прилежен“, казва Сойер.

Той дава пример с писателката Силвия Плат, която страда от психично разстройство. Но и тя самата посочва, че е работила много по-добре в периодите на проблясък на здрав ум. Много от креативните гении съвсем не са самотни и имат здравословни социални контакти. Креативността дори не е самотна дейност сама по себе си – зад изобретяването на „Плейстейшън“ например стои екип от над 100 души. И най-вече: Гениалните произведения и решения не се раждат в специален момент на връзка с космоса. Повечето креативни хора имат строга рутина и дисциплина: Стават рано, работят часове наред с висока концентрация, грижат се за кондицията и здравето си чрез храна и спорт (което е доказано, че има пряка връзка с доброто функциониране на мозъка), творят, грешат, преправят, пак грешат и отново продължават.

Пътят към изобретателността е в дисциплината

И сега е време да се научите как да бъдете „нормални“, да работите неуморно и да комуникирате с хората, за да постигнете високи нива на креативност. Ето някои навици, над които да поработите.

  • Здравето. Човешкото тяло е цялостна система. Няма как да сте болни, уморени и в лошо физическо състояние, а мозъкът ви да е на високи обороти. Здравословното хранене, физическите упражнения и качествения сън са от съществено значение.
  • Почивайте си. Ако прекалявате с работата, когнитивният ви капацитет ще се изчерпа. Разделяйте на порции с висока концентрация и почивка, през която да се занимавате с нещо друго и вниманието ви да е отвлечено. През това време подсъзнанието ви ще продължи да работи върху проблема и може да ви хрумнат неочаквани решения. Не е мит, че много изобретения са родени в съня – просто докато почивате или спите, мозъкът търси решения.
  • Работете усилено и с постоянство. Ако решите да ставате джаз музикант, няма как да хванете саксофона и вече да сте виртуоз. Изискват се години упражнения в продължение на месеци.
  • Работете умно. Не се хвърляйте през глава в задачите, отделете необходимото време за проучване и подготовка, това ще ви спести известно количество опити проба-грешка.
  • Копирайте и повтаряйте. Ако сте в началото на пътя, просто копирайте добрите практики и се опитвайте да добавяте малки подобрения от себе си. Всички музиканти работят с един и същ набор от ноти и в началото свирят до припадък класически парчета, докато не започнат да откриват собствения си почерк.
  • Бъдете любознателни. Често креативните решения представляват неочаквана комбинация от две или няколко добре познати такива. Задавайте въпроси, четете книги, пътувайте.
  • Ставайте рано. Или си лягайте късно. Статистически повечето креативни личности предпочитат ранната сутрин за работа. Тогава мозъкът е отпочинал и работи най-добре. Но това не е задължително, не се опитвайте да си го налагате, ако работите по-добре нощем. Историята познава и примери като Уинстън Чърчил, който дремва по няколко пъти в денонощието, вместо да отделя време за дълъг сън. Намерете своето време от деня.
  • Бъдете добри слушатели и наблюдатели. Когато говорите с хора, бъдете в разговора. Не пропускайте чуждите думи просто да минават покрай ушите ви, а се потопете в тях. Наблюдавайте обстановката около себе си, не потъвайте в собствения си свят. Причината е ясна – идеите могат да се крият навсякъде.
  • Поемайте рискове. Не позволявайте на пречките и опасенията да ви парализират от страх. Каквото и да правите, няма какво толкова да изгубите, ако опитате. Отново и отново.
  • Не отлагайте и не протакайте. Това няма да ви помогне да се справите по-добре.

А сега седнете за час и си направете план, как да приложите всичко това в живота си. Създавайки нови и продуктивни навици, и отървавайки се от старите и непродуктивни. Чудите се как Credissimo може да ви е от полза? Като се възползвате от опциите за заем, ако: имате нужда да отидете на някое тихо място и да останете сами за известно време, за да премислите; ви трябват средства, за да стартирате инициативата, за която отдавна само мечтаете; ви трябват средства, за да стартирате нов и здравословен начин на живот – едно добро място за започване. Каквато и идея да ви е хрумнала, винаги може да се възползвате от опцията „до заплата“ в размер до 600 лв. и без лихва в гратисния период за всеки първи и пети, или от опцията „плюс“ – до 3000 лв. и възможност за разсрочване на удобни за вас вноски до 24 месеца.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.