Кредитна карта или овърдрафт?

Кредитна карта или овърдрафт?

И ето, че пролетта е тук. Време, което е характерно освен със затоплянето и раззеленяването, още с пролетните разпродажби, момент за подмяна на гардероба, желание за повече пътувания и екскурзии, включително резервиране на лятната ваканция, както и с традиционното пролетно почистване. Все неща, свързани с увеличени разходи, след като стандартно сме позатегнали портфейла в месеците след коледно-новогодишните празници и харчовете около тях.

И тук идва въпросът, кой от всички възможни продукти за финансиране е по-добре да използваме? Тъй като в повечето случаи става дума по-скоро за всекидневни и не толкова сериозни разходи, няма да разглеждаме банковите потребителски кредити с тяхната по-сложна процедура за кандидатстване и отпускане. Сред най-често ползваните инструменти за наличие на допълнителен кеш при нужда са кредитната карта и овърдрафтът. С тях може да имате на разположение пари, които обаче ползвате и съответно после връщате само при нужда.

Овърдрафт

За да получите овърдрафт трябва задължително да имате сметка в съответната банка, обикновено това е тази, по която ви превеждат заплатата или друг доход. По същество овърдрафтът е възможността да изтеглите сума „над чертата“ (затова е и over draft), т.е. над наличната по сметката сума. Лимитът за тази възможност се определя по различна схема от различните банки, но обикновено не превишава сумата на две до три нетни заплати или еквивалент, определен от институцията.

С други думи, ако приключите с парите в сметката, ще може да продължите да теглите или плащате до определения лимит. Върху използваната сума се начислява лихва, а погасяването се случва при постъпване на нови средства по сметката или спрямо определени в договора ви условия. Стандартно срокът на овърдрафта е година, като при определени условия може да бъде продължаван.

Овърдрафтът е удобен инструмент за „запълване на дупки“, с други думи когато има нерегулярност на постъпленията, бавят ви заплата или просто сте изразходвали месечните си финанси преди датата на следващия доход. Може да го използвате и при разплащане с дебитната си карта към сметката, а лихвата обикновено е малко по-ниска от тази на кредитните карти, която – както стана дума, се начислява върху използваната сума да периода до връщането й.

Кредитна карта

Кредитната карта е доста по-гъвкава възможност в няколко направления. На първо място не е необходимо задължително да имате сметка в съответната банка, макар че в този случай вероятно ще получите и доста по-неизгодни условия, отколкото ако ползвате услугите на своята банка. Размерът на кредита също може да е доста по-висок и не зависи единствено от размера на заплатата ви – оценява се кредитоспособността ви и дали отговаряте на критериите на институцията.

Също като при овърдрафта сумата по кредитната карта може да ползвате ако и когато имате нужда, като лихва тече върху използваните от заема средства. За разлика от овърдрафтите обаче често при кредитните карти има гратисен период – обикновено 30 или 45 дни, в които може да възстановите използваните пари, без да плащате лихва. Тези условия може да са валидни само в първата или първите две години от издаването на картата. При кредитната карта също така плащате годишна такса за управление.

Удобство при кредитните карти е, че може да ги използвате навсякъде. Включително и при пътувания в чужбина, където често може да срещнете ограничения за ползване на дебитна карта за разплащания.

Един от основните недостатъци и на двата продукта са условията за тяхното издаване и одобряване. Почти без изключение ще е необходимо да сте на трудов договор и условията може да зависят от заплатата ви.

Други алтернативи

Както споменахме, няма да включваме тук банковите потребителски кредити, защото ако си в магазина или просто искаш да платиш нещо на момента, няма как да отделиш няколко дни или седмица за кандидатстване за заем. Именно това е предимството на кредитната карта и овърдрафта, че можеш да посегнеш към заемните средства в секундата, в която са ти необходими. Алтернативата на двете са онлайн заемите на Credissimo. Ето и предимствата:

  • Достъпът до финансови средства е на минути разстояние. Толкова отнема процесът от заявяването на кредит до неговото отпускане и получаване.
  • Няма изисквания за трудови правоотношения при кандидатстването и единствените изисквания са навършено пълнолетие, валидна лична карта и наличие на доходи.
  • Няма значение къде ви превеждат заплата и доходи, нито къде си държите парите по принцип. Може да ползвате услугите на Credissimo и междувременно да си сменяте банките колкото желаете.
  • Няма значение къде се намирате, защото цялата процедура е онлайн и може да получите парите където и както пожелаете – на каса или по банков път.
  • Не плащате лихва за всеки първи и пети Credissimo до заплата в гратисния период, което го прави идеален за всякакви спешни случаи, бързи покупки или неприятния момент със забавянето на заплатата.

А едно от най-хубавите предимства е, че лоялните клиенти на Credissimo могат да се възползват от редица преференции, бонуси и отстъпки. Независимо дали сте използвали опцията „до заплата“ или Credissimo плюс за суми до 2 500 лв. и възможност за разсрочване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още