close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Любимите ни родни поговорки за пари и прочитът им в наши дни

от Милен Антиохов | 29.10.2019

Любимите ни родни поговорки за пари и прочитът им в наши дни

„С пари в рая, без пари по края“

Как звучат в днешно време класическите български поговорки на тема пари и богатство? Решихме да видим дали са актуални и сега, и евентуално какъв съвременен смисъл може би носят.

„За грош петел – за грош пее“

По-развит вариант на друга популярна поговорка: „На харизан кон зъбите му не се броят“. Понеже все пак явно е имало някакво плащане – един грош. В същото време е едно ниво под „Евтиното излиза скъпо“. С други думи, „За грош петел – за грош пее“ си се разбира точно в смисъла на „евтиното си е евтино“. Години по-късно, когато никак не ни е необходим петел, който да ни пее, мъдростта в поговорката си е останала, само „петлите“ вече са други: понякога може да е USB памет 2 терабайта от китайски сайт за 9 долара, друг път - „изгодна“ месомелачка от почти същата марка като онази водещата. И после „петелът“ често си „пее“ като за грош.

„От ситни парици стават жълтици“

Поговорка, която някога трябва да е окуражавала хората да спестяват. Един вид, благодарение на минаващото време, пестящият се надява един ден от дребни пари вече да е натрупал цяло състояние. По-интересното е как днес се гледа на това твърдение, след като по различни причини инфлацията серийно унищожаваше спестяванията на повечето хора. Ами така: масово вече не се разчита на спестяване на дребни пари, а се премина към друга поговорка: „Ден година храни“. Защото, за добро или лошо, днес повече се разчита не на спестяване, а на надеждата за забогатяване чрез лотарийни билетчета. Търкаш ги със ситна парица и, кой знае, може би – хоп – яко жълтици!

„Учи, за да не работиш“

Тази поговорка звучи като изкована в средата на миналия век. Петилетка след петилетка е внушавала, че изученият човек, особено човекът с „вишу“, ще получи хубава, държавна служба, шеф на нещо. Където няма да се налага да работи (особено не на полето), а хубавата заплата ще си тече сама. Интересно, но и днес това разбиране не е съвсем изчезнало – много родители държат на всяка цена децата им да имат висше образование, а местата във вузовете са повече от кандидатите.

Братчето на „Учи, за да не работиш“ пък е поговорката „От много работа богат не се става – гърбав се става“. Били са абсолютно прави и тогава, когато се е имало предвид работата на полето; прави са и днес, когато човек от много часове на компютъра в общия случай печели предимно кифоза и лордоза.

„Бели пари за черни дни“

Още една поговорка, символ на спестяването от онова време. Когато се е приемало, че спестените „бели“ финанси задължително ще се използват за нещо „черно“ – не за сватба, не за почивка, а за справяне с главоболия и беди. Черногледа, драматична, типично българска поговорка. Не ви съветваме да участвате в подкупи, но ако държим да спазим традицията, смисълът от поговорката вече може да се разгледа така – който сложи настрана (в жабката) някоя „бяла“ банкнота, като го спре КАТ в някой „черен“ ден, ще избегне бедата. Разбира се, не бихме го пожелали на никого.

„Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“

Чудесна, разбираема поговорка с елементи на „аз нали ти казах“ и с честно, приятелско предупреждение, че стане ли въпрос за пари, хайде да не сме чак толкова наивни. Валидна за времето си, но ето че си важи и сега, когато е популярна дилемата „Ако можеш да избираш между един милион лева и най-добрия си приятел, какво ще си купиш първо?“. Близко до този смисъл е и поговорката „Ум да дават – много, пари – никой“ – с добавено чувство на типичната българска горчивина и разочарованието от приятелите.

„Ако си богат, всякому си сват“

И не само сват. Също и баща, и майка, и брат, и пръв приятел, и кум, и кръстник. В днешно време богатият е следван и боготворен. А следваните и боготворените са богати. Или поне така изглежда положението в социалните мрежи. Например Bethany Gaskin (Blove) има ютюб канал с около два милиона последователи, в който публикува клипове как се храни. Било терапевтично за хората, които изпитват самота и/или тревожност. И така печели над милион годишно. Ако се вслушате в менторите и мотиваторите, вероятно ще чуете този повтарящ се съвет: „Ако искаш да си богат и успешен, общувай само с хора, които са по-богати и по-успешни от теб, а не с такива, които са по-бедни, защото те ще те дърпат надолу“. Уж логично. Но и някак нелогично: защо по-богатите и успешните от мен ще искат да си другаруваме и аз да ги дърпам надолу? Ох, може би за да го разбера и това, трябва да си купя билет за следващия им семинар?!

„Пари при пари отиват“

Топ поговорка! Направо шефът на финансовите поговорки. Но през годините към нея са се отнасяли с един полускрит упрек. Че парите отиват само при много богатите; че хората с многото пари привличат към себе си още пари и така стават все по-богати. Така че, едва ли не, ако вече сте направили пари, може да сте спокойни, че те сами ще си се увеличават. Което хич не е така: нали знаете, че няма тото милионер, който е успял да задържи парите си, камо ли – да ги умножи.

Днес по-точният смисъл на поговорката сякаш се свързва с инвестирането – ако имате пари, които може да заделите и да инвестирате, те сами започват да работят и да ви носят още повече пари. Но и това не е съвсем така. За да заработи гладко механизмът инвестиция – печалба, е добре предварително да планирате и проучите къде да вложите спестяванията си, за да не се наложи после да харчите „бели пари за черни дни“.

Поколенията си вървят, поговорките си остават. Кога с повече мъдрост, отнесени към днешния ден, кога – с не чак толкова. Но е несъмнено, че „парите не растат по дърветата“ - така че, при нужда от допълнително финансиране разходка в гората едва ли ще ви помогне особено. Затова – при такива и всякакви други случаи, когато ви трябват пари навреме, разчитайте на Credissimo до заплата с възможност за финансиране до 1000 лв. или Credissimo плюс до 4000 лв., ако ги заявите през клиентския си профил!

 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.