close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Магия за пари - как да привлечем пари в живота си - част 2

от Силвия Пенчева | 27.02.2017

Магия за пари - как да привлечем пари в живота си - част 2

9-те най-популярни ритуала и магии за получаване на пари по света

Откакто свят светува хората се вълнуват от възможните начини за придобиване на финансови средства и благосъстояние под различни форми, при това далеч преди да бъдат измислени парите като разменно средство. Освен обичайните пътища, независимо честни или нечестни, това разбира се е включвало различни ритуали, магии и вярвания. Много от тях са се запазили до ден днешен дали в пълен вид, или като отделни елементи. И може би всеки човек малко или много е подвластен на различни разбирания и дори суеверия.

За най-разпространените у нас „магии“ за сдобиване с пари, както и за психологическата им обусловеност, си говорихме в първата част на темата (линк). Тук ще излезем извън пределите на България, за да потърсим традициите в други краища на света. Съвсем естествено част от тях са познати и у нас (практиките от Фън Шуй, символиката на зеления цвят и пр.).

Други са по-скоро психологически похвати – различни техники, утвърждения и медитация, които според популярната наука променят вътрешния свят и ума ни, а с това и външните му проявления. Но поред:

 

Универсалното зелено

Обикновено хората смятат, че причината зеленото да е „цветът на парите“ е американския долар. Всъщност далеч преди цивилизацията да открие Новия континент зеленото е било цветът на устойчивостта, растежа и благосъстоянието. Това е един от основните три цвята и е символ на природата и нейната способност да твори и ражда плодове.

Ритуалите, свързани със зеленото, са всевъзможни. Най-популярен е този със зелената свещ. Простичко казано е достатъчно да имате такава и да я палите понякога. Дали ще е в олтарна обстановка, дали ще мълвите „магически“ слова, съзерцавайки пламъка, или ще горите нещо – си е ваш избор. Честно казано рецептите са толкова много, че е невъзможно да бъдат изброени на едно място.

Може да използвате зеленото и като цвят на амулет, предмет със специално значение или дори стайно растение. Повече за тях след малко, а сега за останалите цветове на парите: Златно, сребристо и червено. Последният според някои източници е малко агресивен, но пък се смята за задължителен за портфейла.

Колкото до зеленото и доларите: историята не е сигурна. Сведенията водят към свързано с природозащитните течения и Грийнпийс лоби в американското финансово министерство, което е наложило цвета на валутата като символ. Другата теория е, че изборът е бил заради трайността на зеленото мастило, което освен трудно податливо на химически реакции е било и достатъчно евтино.

 

Жаби, прилепи и други твари от Фън Шуй

Сигурно сте се сблъсквали с древноизточната наука за балансиран живот и енергии в обкръжаващия ни свят. Един от най-популярните й символи е трикраката зелена жаба – символ на просперитет. Можете да се сдобиете с такава фигурка в китайските магазини за сувенири. Тя си има точно определено място: в югоизточната част на дома/помещението/бюрото. Това е секторът на богатството в школата на Фън Шуй и се свързва с определени символи, цвят и елемент. В случая това са зеленият цвят и елемента дърво. Обикновено фигурката на жабата е в съчетание с монета, но до нея може да поставите и чашка със стотинки, завързана с червен конец. Третият най-разпространен символ на сектора „Богатство“ е Дървото на парите (Пахира акватика). Специалистите по Фън Шуй обаче твърдят, че всякакви растения с неостри и обли листа вършат работа.

Китайците освен това никога не пропъждали прилепите, които се заселвали под покривите им. Те също са символ на богатство. Не е нужно да си търсите прилеп за домашен любимец – за целта има амулет Петте прилепа, който също може да намерите в магазините за подобни сувенири.

Третата късметлийска твар е паякът, но това вероятно ви е познато.

 

Дървото на парите

За разлика от Фън Шуй в случая не става въпрос за истинско дърво, а за маскирано такова. Трябва ви саксийно растение или букет клони, на които да закичите пари вместо листа. И тъй като малко хора са склонни да увисват банкноти по вазите си, допустимата вариация е те да са символични, т.е. нарисувани или принтирани.

Има значение какъв дървесен материал използвате. Например вечнозелените са естествен символ на просперитет, растеж и здраве. Върбата помага, когато имате разходи за здраве и лечение. Клоните от дъб пък са за финансова стабилност и защита от загуби.

 

Люспи от риба

Кръгли са и блестят – идеалният символ на парите. В Чехия си носят люспа от риба в портфейлите, а на Коледа ги поставят под чинията си. Може би сте го срещали и у нас като носене на люспа от шаран у себе си.

 

Винаги пълен портфейл

Гърците си имат суеверие, че за да не те среща бедност, никога не трябва да оставаш без пари. Затова винаги държат дребни монети в портфейла или джобовете си. Освен това, когато подаряват портфейл или чанта, винаги слагат монета или банкнота вътре.
Във Великобритания имат подобен ритуал и той се състои в поставянето на монети в джоба на новите дрехи. Освен това на Острова празнуват Новата година задължително в чисто ново облекло. Не си и помислят да облекат стара рокля.

 

Сънувай злато – сдобий се със злато

Едно от най-разпространените поверия в Турция е, че ако сънуваш злато, значи ти предстои да забогатееш. Това се е видоизменило в ритуал, който представлява спане със злато в ръка. Вероятно златен пръстен би бил достатъчен.

 

Ориз

Произходът на ориза като материал за магия за пари не е ясен, но е силно разпространен. Трябват ви чаша, буркан или друг съд. Сипете в него шепа ориз, а отгоре шепа дребни монети. Може да го поставите до входната врата и да пускате вътре стотинки винаги, когато се прибирате. Може да го превърнете и в свещник и да го съчетаете със споменатата по-горе зелена свещ. А за подсилване може да добавите и някои „вълшебни“ подправки като дафинов лист, канела и индийско орехче (повече за тях: Как да привлечем пари в живота си - част 1).

 

Конец с възли

Отново ритуал с неясен произход и отново доста простичък: Взимате конец и връзвате 7 възела, като през това време се съсредоточавате върху мисълта за богатство. Според някои трактовки трябва да се съсредоточавате по-дълго време, а именно докато завържете седем пъти по седем възела. Съществено важно е докато го извършвате мислите ви да са чисти и благородни. Което донякъде го превръща в начин за съсредоточаване, близък до следващия метод.

 

Афирмации

Иначе казано са утвърждения, които човек си повтаря, докато повярва в тях. Или поне докато подсъзнанието му повярва. Част са от модерната култура на позитивна психология и стремеж към осъзнатост. Целта е да програмирате мозъка си, а за да я постигнете трябва да повярвате в няколко факта: че сте достойни, да бъдете щастливи; че животът се случва сега и тук и грижите за минало и бъдеще са излишни; че можете да постигнете всичко, но трябва да вярвате в себе си; задължително е да спрете контрапродуктивните емоции като ревност и завист; учете се на уважавате парите, с които могат да бъдат извършени много благородни дела; научете се също така и да не скъперничите и да давате с благодарност.  Всички тези твърдения могат да бъдат поставени и формулирани в различни утвърдителни изречения, които е хубаво да си повтаряте редовно.

Ако се върнем на родна територия, сигурно знаете поговорката, че пари при пари отиват. Затова ако ви трябва лек финансов тласък, с който да завъртите колелото на богатството, а няма откъде да го получите, Credissimo ще се радва да е до вас по пътя ви към по-добър и състоятелен живот. Възползвайте се от 'Credissimo до заплата' - за суми до 600 лв. и едномесечен срок за погасяване (без лихва в гратисния период) или от 'Credissimo плюс' - потребителски кредит до 2 500 лв. с индивидуален план за погасяване според възможностите ви. 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.