Най-ценните валути в света за 2017

Най-ценните валути в света за 2017

В този нестабилен свят има малко непоклатими материални ценности. Никога не е сигурно какво ще е естеството на следващата глобална икономическа криза и как можем да защитим притежанията си, така че да не се обезценят. И все пак инвестициите във валути са една от достъпните и сравнително сигурни опции.

Представяме ви най-ценните валути в света към 2017 г. Тук ценни не означава скъпи, а означава, че са достатъчно стабилни и с нисък риск от широки флуктуации в курса. Това, естествено, зависи в най-голяма степен от силата на икономиката на съответната държава. Често обаче и политически процеси могат да бъдат причина за обезценяване или обратното – поскъпване на дадена валута. Може да се изненадате, но щатският долар не фигурира в челната десетка.

 

10. Брунейски долар

лице банкнота на един бурнейски долар

Брунейският долар е въведен в обращение през 1967 г. Използва се както в Бруней, така и в Сингапур. Макар и малка държава, Султанство Бруней има доста силна икономика. По-голямата част от Брутния вътрешен продукт на страната се формира от добив на петрол и природен газ. В интерес на истината това е четвъртият по големина производител на петрол в Югоизточна Азия. Страната засили и туризма с основаването на Кралските брунейски авиолинии през 70-те години на миналия век. Неслучайно пълното име е Негара Бруней Даруссалам, което означава Дом на мир и спокойствие. Към момента валутният курс за един брунейски долар е около 1,30 лв.

 

9. Сингапурски долар

гръб на бнакнота на един сингапурски долар

След обявяването на независимост на Сингапур от Великобритания през 1965 г. сингапурският долар е вързан първо за паунда, а после за американския долар. Едва 20 години по-късно валутата става самостоятелна, а стойността й рязко се повишава, тъй като Сингапур е глобален бизнес център. Сингапурският долар струва към 1,25 лв.

 

8. Австралийски долар

лице на австралийска банкнота от един долар

Австралийската икономика е сред най-проспериращите и има най-високият кредитен рейтинг ААА. Правителството дори обяви, че в следващите 3 – 4 години възнамерява да изведе бюджетът на излишък – за пръв път след кризата от 2008 г. Макар да преживя по-трудни времена обаче, Австралия не е изпадала в рецесия от 1991 г. и икономиката трайно нараства. Австралийският долар освен стабилен, е и интересен с факта, че от десетилетия е банкнотите са направени от полимер – практика, която тепърва навлиза в други държави. Към момента се търгува за 1,30 лв.

 

7. Канадски долар

един канадски долар - лице на банкнота

Канада е следващата в списъка, и между другото страната също въведе полимерни банкноти през 2011 г. Канадският долар е шестата най-търгувани валута в света и стойността му е към 1,30 лв. Икономиката през последните години расте трайно, безработицата е ниска, а отскоро и търговията се върна към излишък.

 

6. Швейцарски франк

Къде без него. Курсът на швейцарския франк към българския лев към днешна дата е 1,8, а надали някой би поставил под въпрос силата на тази валута. Швейцария е индустриален център за гиганти от различни сфери - технологични, хранително вкусови, банкови. Страната е редовно по челните места на редица класации – за най-конкурентна икономика, за въвеждане на иновации, номер 1 е по качество на инфраструктурата и пр.

 

5. Евро

монета от едно евро

Разбира се, че единната европейска валута, е една от най-стабилните в света, макар и да не е в първата тройка. Българският лев е вързан за нея чрез валутен борд, така че с незначителни отклонения курсът винаги се движи в съотношение 1:2.

 

4. Британски паунд

лице на банкнота от един британски паунд

Британският паунд в момента се намира на пето място по стабилност, но валутата вече започва да страда от вероятността Великобритания да излезе от Европейския съюз – т.нар. Брекзит. Очакванията, естествено, са, че ако този сценарий се осъществи, британската лира ще се срине. Никой не може да каже с колко, но милиардерът Джордж Сорос даде прогноза, че ефектът ще е по-тежък от „Черната сряда“ от 1992 г. Загубите от срива на паунда тогава са изчислени на 3,4 млрд. лири…

 

3. Омански риал

лик на султана на Оман на банкнота от един риал

Цената на оманския риал е 4,5 български лева! Макар и малка като нетна стойност икономиката на Оман е силна заради петролната индустрия, добива на природен газ, благородни метали и туризма.

 

2. Бахрейнски динар

един бахрейнски динар

Кувейтският динар е поредната валута, чиято сила се базира на петролната индустрия. През 2015 г. стана най-скъпата валута в света. Сега можете да си купите един кувейтски динар за 5,8 лева. До 2007 г. валутата беше обвързана за щатския долар. Миналата година се заговори за по-трудни времена за кувейтската икономика заради понижените цени на петрола. Властите обаче реагираха с планове за реформи, които да стабилизират икономиката и да попречат на Кувейт да излезе от клуба на най-богатите държави. Такава опасност не е сериозна, тъй като резервите на страната възлизат на 220 млрд. евро.

 

Инвестирането във валута е доста добра идея, ако имате представа как вървят курсовете, какви са икономическите процеси и отношения света, както и ако имате добър нюх кога е наложително да продавате. Ако искате да стартирате сега, но нямате средства, които да обърнете в чужда валута, може да се възползвате от предложенията за бързи кредити онлайн от Credissimo. 

 



Обратно към всички

Прочети още