Образование - най-печелившата инвестиция

Образование - най-печелившата инвестиция

Никога не е късно да намерим призванието си 

Преди две години Алекс* попада с приятелка в столично задръстване. Спомня си го, защото си спомня разговора, който двете са водили. А си го спомня, защото е променил живота й.

Разбира се, точно в този момент няма представа какво ще се случи. По-скоро й се струва налудничаво: приятелката й я убеждава да се запише на курс по програмиране. По това време Алекс работи в зоомагазин, няма никакви допирни точки с компютърни езици, нито проявява интерес към “тази сложнотия”. Но все пак отива на курса.

Оказва се не просто интересно. Запознава се с хора, които с голямо желание й помагат. Към днешна дата Алекс работи като програмист, понякога дори преподава, и смята че е намерила призванието си.

Не всеки може да се похвали с подобни чудеса на съдбата, но пък тя, както знаем, обича смелите. Желанието за придобиване на нови знания не означава непременно смяна на професията. Но означава откриване на много нови възможности.
 

Как да не затъпеем по собствено желание

Всеки е усещал как сякаш изпуска личният си свят от контрол и като че ли започва да оглупява. Типичен пример са по-възрастните хора, на които им е по-трудно да боравят с компютри. Всекидневието ни е пълно с технологии, но те сякаш се бунтуват срещу тях и не искат да ги възприемат с оправданието “не ги разбирам тия джаджи”.

Причината не е в джаджите, нито пък в остаряването. Причината е в процеса на затъпяване с възрастта, а той не е биологичен.

Експертът по образование и креативност сър Кен Робинсън го казва в лекциите си много ясно: Системата създава хора, които следват пътеката - минаваш през образованието, взимаш си дипломите и от там - нататък очакваш да вървиш по кариерната пътека и да печелиш пари. Край с ученето.

Истината обаче е, че учебниците остаряват с всяка минута, а новите възможности за знания се увеличават в геометрична прогресия. Ако човек не се опитва да надгражда “записаните на хартия” свои умения, много скоро и те ще загубят стойността си.
 

Новото знание открива нови хоризонти 

Случаят с Алекс е типичен пример за смелост, която обръща хода на живота. Един курс по чужд език например може да не изглежда като опция за подобно “чудо”, но отворените от него врати могат да изведат човек на съвсем нови професионални равнища. Същото се отнася за всякакви опции за допълнителна квалификация към вече съществуващата.

Освен квалификационните курсове никак не са за пренебрегване и тези за така наречените “меки умения” (soft skills). Те дават конкретни знания, допълнени с мотивационни практики и заедно с това развиват креативността. Способността за намиране на необичайни решения и прескачане на границите на рутината е точно това, което може да ви отличи от сивата работна орда орки, с която вероятно сте заобиколени.

Подобен е и смисълът от хоби курсовете – рисуване, готварски, бързо четене – изборът е голям. В добавка те подобряват баланса работа - забавление, който както вече сигурно сто пъти сте чели и чували, е важен за продуктивността, вътрешния мир и живота ви изобщо.

Възможностите за обучения на всякакви теми вече са почти на всеки ъгъл и не са трудно достъпни, нито като време, нито като средства. При всички положения това е най-добрата инвестиция, която може човек да направи. Точно така, според експертите като възвръщаемост тя има потенциала да бъде много по-висока от инвестицията в който и да е финансов инструмент. Да не говорим за алтернатива от типа: “Сега с тези 1000 лева нов джиесем ли да си купя или едно тримесечно обучение? Бе какво ще се уча - ще се мъча, я дай тоя смартфон”.

Пък ако тази дилема изобщо не стои на дневен ред, не заради липса на разум, а поради липсата на средства, значи е време за бързите кредити на Credissimo.



Обратно към всички

Прочети още