Направи си сам #3 (чанта от старите дънки)

Направи си сам #3 (чанта от старите дънки)

Веднъж човек да започне да си прави сам аксесоари и повече няма да иска да стъпи в магазин. А веднъж ако започнете да си правите чанти от стари дънки, никога повече няма да ви хрумне да си изхвърлите старите чифтове. Опциите и моделите могат да бъдат толкова разнообразни, че ще имате чанта за всякакъв случай – от небрежна разходка до вечерно излизане, и от посещение на плажа до ходене на пазар. А преимуществата са много:

Чантата ви ще бъде абсолютно уникална и единствена на света. Може да модифицирате по собствен вкус вече видени модели (в интернет е пълно с всякакви варианти, а и по-долу ще изброим няколко примера). Не са ви необходими кой знае какви крояшки и шивашки умения – по-голямата част от работата вече е свършена, тъй като не ползвате просто дънков плат, а готов чифт дънки. Пестите доста пари – чантите по принцип не са съвсем евтин артикул, независимо от материята им, а ако са евтини – се късат за дни. Не е нужно дори да имате безкрайно въображение – самият факт, че джинсите могат да бъдат фабрично най-различни като цветове, модели и схеми, би направило всяка от чантите ви различни, дори винаги да „творите“ привидно едно и също.

Материалите

За да си направите чанта от старите дънки не ви трябват твърде много пособия и материали. Със сигурност ви трябват чифт дънки. Ако разполагате с шевна машина и умеете да боравите с нея, би било предимство, тъй като дънковата материя е сравнително дебела и по-неудобна за шиене на ръка. Може обаче да улесните работата си, ако подберете дънки от по-тънък, летен плат и подходящи по размер игли. Остри ножици, конци и материали за декориране са единственото друго необходимо. За декорация може да ползвате панделки, парчета плат, копчета, мъниста, пайети. Самозалепващите ленти, велкро и ластици могат също да ви влязат в употреба в зависимост от модела.

И сега е време да запретнете ръкави.

Основи за изработване на чанта от дънки

Първата ви задача е да отрежете крачолите на дънките точно под чатала. За да ви се получи равно и от двете от двете страни, сгънете дънките на две, пригладете ги, може и да ги изгладите и с ютия, а ако е необходимо – да ги защипете с карфици, за да не ви се разместват при рязането. След това разтворете остатъкът при чатала, разрежете шева на две и изрежете излишното, за да подравните плата. За целите на задачата може да използвате също къси дънки или дънкова пола. Ако е пола, режете с около 1,5 см. повече от това, което искате да бъде дълбочината на чантата.

Запазете крачолите. За различните типове чанти може да използвате както частта на ханша, така и самите крачоли. Дори да ползвате тази с джобовете, от крачолите може да направите дръжките на чантата или да изрежете декорации.

Всичко, което остава да направите сега, е да обърнете парчето с джобовете наопаки и да го зашиете внимателно от долната страна, като заоблите шевовете в ъглите. Може да оставите ципът от лицевата страна или да прегънете парчето така, че да се пада отстрани.

За да направите една или две дръжки, използвайте крачолите. Изрежете ленти с подходяща дебелина (малко над два пъти от това, което искате да е дебелината на дръжката), съединете краищата по дължина и ги зашийте по ръбовете. След това трябва да обърнете наопаки получилата се „тръбичка“ и да я пришиете от двете вътрешни страни на основата на чантата.

Воала, чантата ви е практически готова! Може да добавите декорации по избор. Накрая трябва да се е получило нещо такова:

Чанта от дънки с черена панделка.

 или това

Дамска чанта направена от стари дънки.

Развихрете въображението си

Това съвсем не е единствената вариация на чанта от стари дънки и дори може би не е най-лесната. Може да импровизирате безкрайно, като в следните примери:

Тази чантичка тип портмоне е направена на същия принцип, който описахме по-горе, но е използвана само частта около единия заден джоб. За целта ще трябва да отрежете също колана и ципа на дънките.

Дамска чанта от дънки с украшения от дантела.

А тази доста необичайна на вид малка раница е сътворена от крачол на по-широки дънки. Достатъчно е да отрежете парчето като мерите от долните шевове (където ще е отворът на раницата) и да зашиете долната част. Тук презрамките са кожени, но може да проявите въображение и да ги направите също от дънков или друг плат.

Дънкова раничка.

А тази чанта е изградена от съшити едно за друго парчета от различни като плат и цвят джинси. На пръв поглед изглежда по-сложна за изпълнение, но ако направите компромис с геометрията, може да се получи дори още по-интересно.

Дамска чанта от стар панталон.

Колкото повече творите, толкова повече идеи ще ви идват. И чантите съвсем не са единственото, което може да се направи от стари дънки. Сред неизброимите други възможности са калъфки за възглавнички, подложки за маса, престилки за готвене, подаръчна торбичка за бутилка вино (от крачола), покривало за легло или дори сандали. А ето тези кошнички за съхранение са напълно подходящи и за абсолютно начинаещи.

Кошница за вещи.

Дънковият плат е едновременно универсален и ефектен материал. Не само че е грехота да изхвърляте потенциала им, но и може да спестите доста от артикули за дома и аксесоари за вас. А спестените пари може да ползвате за неща, които трудно може да направите с двете си ръце у дома. Включително за нов чифт дънки, а защо не и няколко. Ако нямате време да чакате докато спестите обаче, на помощ идват „Credissimo до заплата“ или пък „Credissimo плюс“ – зависи колко пари ви трябват. Първата опция е до 600 лв. с 0% лихва за гратисния период за всеки първи и пети кредит, а втората е до 3000 лв. с възможност за разсрочване до 24 месеца. И в двата случая кандидатстването е лесно и бързо онлайн, а парите получавате до минути.



Обратно към всички

Прочети още