Направи си сам #5 (коледна украса)

Направи си сам #5 (коледна украса)

Коледа не би била същата без характерните украси, аромати, подаръци, музика. Това е и празникът с най-пищната украса и може би единственият, на който дори градовете получават светеща премяна. В центъра сме свикнали да е елхата, която обаче става един от символите на Коледа едва преди няколко века. Произходът ѝ е спорен, но за основен „прародител“ се смята традицията за украсяване с елхови клонки по време на Сатурналиите – древноримски чествания на бога на земеделието Сатурн. Тези тържества се правели през декември и когато в първите векове на новата ера Римокатолическата църква решава да наложи Християнството, се оказва по-лесно да бъдат видоизменени вече съществуващите традиции, отколкото да се забраняват като езически.

Предполага се, че първата елха в света е била поставена в центъра на латвийската столица Рига през 1510 г., където днес има поставена плоча, която го потвърждава. Друга история разказва как германският духовник и теолог Мартин Лутер се разхождал една зимна вечер, когато лунната светлина, преминаваща през клоните на една ела, му се сторила толкова божествена, че той отсякъл и занесъл дървото вкъщи. Сведения за украсени елхи се появяват в различни източници от 16 – 17 век и в края на краищата традицията се разпространява по света. В началото коледните дръвчета били украсявани с неща за ядене – сладки, бисквити и захаросани ябълки. Едва впоследствие започнали да се правят стъклени играчки за украса.

В днешно време играчките и украсите за Коледа често и предимно са пластмасови, но пък разнообразието и видовете са неизброими. Изкуствените елхи също нерядко са предпочитан избор, от една страна като личен принос срещу отсичането на живи дръвчета, от друга – защото не се налага няколко седмици да чистите опадалите иглички. Ако обаче ви е омръзнало от продаваните навсякъде пластмасови украси, може да си направите сами такива, и то често от естествени материали. Ето няколко идеи.

Изсушени цитруси

Портокалите и лимоните стават не само за ядене, от тях може да се направи и ефектна украса. Трябват ви няколко портокала и/или лимона, които да нарежете на кръгчета с дебелина 0,5 – 1 см. Подредете ги в тавичка с хартия за печене или директно на решетката на фурната, така че да има разстояние между тях, и ги сушете няколко часа на 100 – 110 градуса, като от време на време ги обръщате. Когато са готови, може да ги използвате по най-разнообразни начини – да ги нанижете на гирлянди, да ги закачите на елхата, да ги използвате при направата на коледен венец… Може да ги комбинирате с пръчици канела или звездовиден анасон.

Втори вариант за подобна украса е да използвате корите на цитрусите. Може да навиете дълги лентички (махнете бялата част), да ги закрепите с клечка за зъби и да ги изсушите по описания начин, след което махнете клечките. Аранжирайте ги в купа и по средата поставете свещ. А може и да изрежете различни формички от кората и дори да не ги сушите. При всички положения домът ви ще ухае прекрасно.

Ароматни коледни свещи

Не всеки има време и талант да пече джинджифилови или канелени бисквити за Коледа, които изпълват дома с аромат на уют. Но пък може да го постигнете с ароматни свещи, а бисквитите да купите готови. Ето как да си направите сами ароматни свещи: „Направи си сам #2 (ароматни свещи)“. За аромат използвайте различни подправки по избор. Може да добавите и етерични масла, като мандарина, бор и евкалипт.

Алтернативна елха

Невинаги има достатъчно място, където да поставим коледното дръвче, така че да не пречи. Интересен вариант е да си направите алтернативна елха от сухи клони, която да закачите на стената. Хем е ефектно, хем спестява място.

Сухите клонки са много благодатни за креативна естествена украса. Може да ги закачате и без да им придавате конкретна форма, и пак ще се получи интересно. Или просто ги поставете във ваза и добавете малко традиционна украса към тях.

Да не забравяме прозорците

Прозорците са много удачно място за украса, защото се поставя и премахва по-лесно, отколкото ако решите да прилагате техниките на стената. Трябват ви единствено канап или прежда и елементи за закачане. Те могат да бъдат различни фигурки, шишарки или пък просто коледни топки. Направете ги с различна дължина и ги закрепете към корниза.

Лесен венец

Ако сте се опитвали да направите венец от елхови клони, вече знаете, че това може да се окаже сложна задача. Извиването им не винаги води до идеален кръг, а понякога може да приключи и със счупен клон. Лесен начин да направите какъвто и да е венец, е като използвате телена закачалка. Ще ви трябват клещи, за да развъртите единия край и да извиете телта до кръг. След това може да прикрепите към него всичко, каквото ви хрумне. Или да нанижете топки като на снимката.

Не забравяйте, че докато подготвяте украсата и декорирате дома си, трябва задължително да се забавлявате, за да се потопите от сега в духа на Коледа. По традиция елхата и украсата се подготвят в деня на Бъдни вечер на 24 декември. Но в днешно време тази традиция рядко се спазва и някои се подготвят още на 6 декември - Никулден или пък дори от ноември. Да си направите сами украсата с подръчни средства е лесен начин да спестите пари, които може да ползвате за подаръци или пък за самото отбелязване на празника. А ако средствата не ви достигат, за да го посрещнете подобаващо, може да се възползвате от заемите „Credissimo до заплата“ и „Credissimo плюс“. Първият е до 800 лв. и с 0% лихва за всеки първи и пети заем в гратисния период. Вторият е на стойност до 3000 лв. и възможност за разсрочване на удобни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още