Направи си сам костюм за Хелоуин с минимален бюджет!

Направи си сам костюм за Хелоуин с минимален бюджет!

Как да си направим костюм бързо и лесно с минимален бюджет

Или защо да не пропускаш празника тази година и как да го направиш запомнящ се
 

Знаеш ли, че традицията на Хелоуин всъщност идва от келтската Нова година? Впоследствие се е комбинирала някак си с католическия Ден на Вси светии както често се случва между религията и народни обичаи и вярвания.


А знаеш ли, че в България също има подобен православен празник? Той се нарича Неделята на Вси светии и се отбелязва около два месеца след Великден (първата неделя след Петдесетница). През 2016 г. се е падал на 26 юни. Тук няма популярни традиции свързани с него.


За келтите, траките и кукерите

В интерес на истината сходен обичай има на Сирни заговезни 40 дни преди Великден. Той пък здраво се е омешал с Кукеровден, който преминава в дни на Кукерски игри. Първият е православно-християнски, а вторият е езически и датира още от времето на траките, които така посрещали Нова година. Тя при тези древни хора се падала през март. Както всички знаем кукерите (включително и онези тракийските) са маскирани в животински кожи хора, които гонят злите духове.кукер


Да се върнем на келтите: Те пък празнували своята Нова година в деня, който в съвременния календар е 31 октомври. Келтите вярвали, че в този момент духовете на починалите слизат на земята. По тази причина се маскирали по онова време с животински маски и ходели да плашат въпросните духове. Нещо като келтски кукери.


В днешно време всичко това е познато като Хелоуин и се свързва с маскиране, купон и тиквени фенери. Без религия и без предполагаеми духове. Популярността му набира скорост през 19 век, когато ирландски имигранти запалили по веселбата американците. Между другото ирландците си правели фенери от репи, а не от тикви.
 

Защо да празнуваш Хелоуин? Защото е готино.

В България Хелоуин навлезе едва преди години и все още има малко спорове около това имат ли право българите да празнуват или нямат. Критиците му го определят като католически празник, само дето не е точно такъв, както вече стана ясно.


Сега по същество: Ако обичаш купоните с маскиране, този празник е за теб. Ако просто обичаш купоните, пак е за теб. Макар че всъщност веселбата на Хелоуин става именно понеже всички изглеждат толкова смахнато, че няма как да не е смешно и забавно. Ако ти е за пръв път, не прави грешката да отидеш на парти без маскировка – ще се чувстваш доста неловко и най-вероятно ще съжалиш.
Дегизирането за 31 октомври не е кой знае каква сложнотия. Някои хора се ограничават само до маска или перука от магазина, което се отразява на джоба с не повече от 5 -10 лева и отнема нула време.
Други предпочитат да вложат повече усилия и отделят часове за страшен грим. При костюмите въображението е безкрайно: Може да е просто стара раирана пижама, преквалифицирана на затворническо облекло. Може и да е шивашки шедьовър като например мащабна рокля на принцеса.


Ако искаш да се представиш добре, има два варианта:

  1. Облекло под наем. Цените варират около 30 – 40 лв. за детските и от 40-50 лв. нагоре за костюмите за възрастни.
  2. Да си сътвориш маскировката сам. Това е много по-любимо защото костюмът на Хелоуин е като нови обувки на женска сбирка: Всички ще искат да знаят от къде е, как е направен и ако е самоделен, ще цъкат от възхищение за таланта и остроумието ти.
     

Ръководство за оригинална маскировка с малко пари:

1. Мисли наопаки


Веднага опровергаваме първата ти мисъл, че една оригинална и зашеметяваща маскировка може да създаде само дизайнер с изключителни шивашки умения и креативност. 
В интерес на истината най-трудното е да вземеш решение на какво искаш да се маскираш. По-добре обаче е да погледнем на въпроса отзад – напред. Вместо „Искам да съм вълк, сега откъде да измисля такъв костюм“, се запитай „Какво вкъщи може да ми свърши добра работа“?

Понякога очевидните неща се оказват най-добрите хрумвания. 
Да се престориш на срещуположния пол е хитро и се случва с малко ровене в гардероба на партньора до теб, този на майка ти и или баща ти. А пък какви неща могат да бъдат открити в шкафовете на бабите и дядовците… Ето ти готов ретро костюм, и без това в момента ретро модата е във владение.
 

2. Не бъди прилеп
 

Костюм

Казано с други думи не оставяй въпросът „какво“ да се лута и блъска в главата ти като прилеп на дневна светлина. Търси вдъхновение! Търси го навсякъде. Търси го на улицата, търси го в детските филми, търси го в дома си, а най-лесно ще е ако го потърсиш и в интернет.

Трябват ти 120 – 130 см. черен плат, широчина около 50 см. Със същия успех можеш да ползваш и разпорен полиетиленов чувал, но от по-здравите. Парче ластик от около 10 см. Ножица, конец, игла.
- Сгъни плата по ширина и отрежи няколко големи полукръга по диагонал от страната на свободните краища (не на сгънатото). 
- На върховете на двете „крила“ заший 5 см. ластик под формата на гайка, която ще се закача за пръст на двете ти ръце. 
- Прикрепи средната част на плата на гърба на горната част на дрехата си с безопасна игла. Воала, просто е. Диадеми с рога, уши, антенки и прочее има в детските и карнавалните магазини на цена не повече от 5 лв.

Тази идея е от Pinterest, където е пълно с лесни трикове в стил „направи си сам“. Потърси и ще намериш своето хелоуинско амплоа.

Ето и лесна идея за мъжете: Взимаш стар панталон и му режеш единия крачол до коляното (гледай да е по-раздърпано). От парче плат или дамско шалче става превръзка за око. Няколко гердана от приятелка. Чупиш една закачалка, взимаш й куката и я прекарваш през продупченото дъно на пластмасова чаша (от по-големите, примерно за бира). Това ще е куката ти за ръка, а ти ще си Капитан Кук. Или просто пират.
 

3. Мисли два пъти


Най-лесно е да вземеш молив за очи и да си нарисуваш черно триъгълниче на носа и мустаци. Сигурно е сладко да си коте, но също така е банално. Така че по-добре нещо шантаво, дори и да е по-нескопосано, отколкото обичайните вещици, ангели и дяволи, котки и медицински сестри. 
Освен това не забравяй, че ще купонясваш с този костюм, няма да стоиш като препариран на изложение. Така че гледай и да е удобно и функционално. Примерно ако решиш да си купиш маска, гледай да има отвор за уста, за да не стоиш жаден цяла вечер. 
Ти мисли, но не карай другите хора да мислят… Иначе казано внимавай на какво се маскираш. Може да си въобразяваш, че много приличаш на някой актьор или актриса като си срешеш косата еди как си, но не е сигурно останалите дали са на същото мнение. Ако не си сигурен, поискай съвет от приятел. Иначе цяла нощ ще отговаряш на въпроса „А ти всъщност какво си?“ 

 

Костюмът ми е готов, а после?


Как какво после?! Отивай да се забавляваш с останалите създания и твари! Току що спести пари от купуването на готов костюм, така че трябва да са останали за купон. Ако точно в момента нямаш, понеже е точно в края на месеца и си пред заплата, вземи бърз заем до заплата. Можеш да изтеглиш до 600 лв., без поръчител и лихва в гратисния период.

Както стана дума в началото най-готината част от Хелоуин е партито. Няма много логика да си стоиш маскиран вкъщи. Повечето заведения правят страхотни Хелоуин нощи, а спокойно може и просто да се съберете с приятели. При приятно време купонът често е и по улиците. Така де, има зли духове за гонене.
 



Обратно към всички

Прочети още