Нова година – нов език

Нова година – нов език

По традиция в началото на всяка година човек се замисля какво иска да постигне през следващите 12 месеца. Често плановете са свързани с наваксване с всичко онова, което сме отлагали в последно време, с преодоляване на страхове, които досега са ни пречили да предприемем нови стъпки, или просто със запълване на празноти в живота.

Изучаването на нов език е начинание, което може да е от полза в редица сфери на живота. От една страна е допълнително умение, което може да ни влезе в употреба в работата или при пътуване. От друга съдейства за развитие на още много паралелни умения, за които може дори да не подозирате.

Но ако придобиването на нови лингвистични умения не влиза в плановете ви, може би ще се зачудите как и защо да изберете? Нека първо да разгледаме ползите от този процес, а след това и по кои параметри да си изберете.

Какви са ползите?

Креативно мислене. Ученето на език е свързано с усвояване на нови езикови правила, граматика, етимология, нюанси в смисъла. Разбирането на новата структура е като гимнастика за мозъка, който излиза от рамките на обичайното си функциониране. А това помага за креативността и нестандартното мислене.

Мултитаскинг. Зад този термин стои умението на човек да върши няколко неща едновременно. В редица случаи не е препоръчително да го правите, защото размива фокусът и намалява количеството на свършена работа, вместо да го увеличава. Но заедно с това в съвременния свят е невъзможно да си постоянно концентриран само в едно нещо, така че умението за мултитаскинг може да бъде изключително полезно. Когато мозъкът ви се научава да превключва от един език на друг, той развива именно тази способност.

Подобрена способност за запаметяване. От една страна причината за по-добрата памет е в самото упражнение за мозъка. От друга, при заучаването на нови правила, речников фонд и факти, се включва асоциативното мислене. А то е в основата на способността ни да извикваме информация, която знаем че съществува, но се е скрила в някое от прашните чекмеджета в главата ни.

По-широк светоглед и по-добра наблюдателност. Когато учите език, неизменно се запознавате и с културата на народите, за които е характерен и така разширявате светогледа си. А по-мащабният поглед към света повишава степента на внимание и наблюдателност.

Обогатявате и майчиния си език. Във всекидневието обикновено общуваме с ограничен речников запас и много от това, което знаем, рядко влиза в употреба. При ученето на думи на нов език неизменно си припомняте и такива от българския, които отдавна не сте се сещали да използвате. Научавате се също да усещате нюансите на термините и да се изразявате по-коректно.

Винаги е от помощ за кариерата. Няма значение какъв език сте избрали да учите, самият факт, че не сте се ограничили само до български и евентуално английски, ви прави да изглеждате по-компетентни в очите на работодателя. А ако може да ви е от полза и в самия работен процес, ще сте в пъти по-ценени.

Как да изберете?

Кой език да изберете е въпрос, който е твърде индивидуален. Но ако се чудите, ето как може да подходите.

Прагматичният подход. При него преценката ви е базирана на възможните ползи и употреба. Например какъв език би ви потрябвал в работата или в бъдещите планове? Ако не сте сигурни, може да е спрямо разпространението и потенциално влизане в употреба – за Европейския съюз това биха били френски, немски и испански. В световен мащаб все по-популярно става изучаването на източни езици, като японски, корейски, китайски. Възможно е също в компанията ви да имат търговски отношения със съседни държави, така че изборът на гръцки, румънски или балканските езици също би бил удачен. Недостатък тук е, че ако изберете да учите език, само защото може да ви е полезен, много лесно и бързо може да се демотивирате и откажете. Или просто да се превърне в досадно и неприятно задължение, вместо в приятно и вълнуващо преживяване.

Изборът на сърцето. Тук опасността от демотивация е значително по-малка. Ако се абстрахирате от ежедневието и неговите изисквания, може да се насочите просто към този език, за който винаги сте си мечтали да знаете. Може би просто ви харесва как звучи, интересна ви е културата и от там самият език, обичате да слушате музика на съответния език, мечтаете си да може да четете любими автори в оригинал. Единствено вашето сърце знае накъде и защо ви тегли. Добрата новина е, че макар на пръв поглед да изглежда малко непрактично, процесът на изучаване и задълбочаване, евентуалните пътувания, срещата с хора със сходен интерес, може да ви донесат и неочаквани възможности.

Език се учи цял живот (това се отнася и за българския), така че обвързването обикновено е трайно. В началото със сигурност ще ви трябват езикови курсове, не разчитайте толкова на самоучителите, макар че и това е опция. Тя е по-евтина, но е добре да сте сигурни във волята си, че ще намирате време за учене. Ако запишете курс, е по-малко вероятно да пренебрегвате уроците, включително защото сте платили пари за тях. Цената на езиковите курсове варира според школата и средно е между 300 и 600 лв. за ниво. Разбира се, има по-скъпи, а с търсене може да попаднете и на по-евтини. Удобен начин за финансирането на такъв курс е Credissimo до заплата – до 600 лв., с нулева лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем. Ако искате да се възползвате от намаление за пакет от курсове и ви трябват повече средства, Credissimo плюс е до 2500 лв. и възможност за погасяване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още