Пет начина как да спестяваш пари: Правилото на 52-те седмици

Пет начина как да спестяваш пари: Правилото на 52-те седмици

Колко са 52 седмици? Правилно, една година. Колко мислите, че можете да спестите за толкова време по обичайния начин? Честно, обаче, базирайки се на опитите си досега, а не на пожеланията и мечтите си.

В масовия случай вероятно спестявате не твърде много или поне не твърде лесно. Има различни трикове, за да спестявате по-неусетно, сред които да криете пари от себе си, да си създадете специална касичка (и да се въздържите да не я изпразните преждевременно), да спестявате всички монети, или някои от монетите, или дребни левове. Да заделяте конкретни суми всеки месец, да ги внасяте в банка, да ги пъхате в таен шкаф, да ги давате на приятел да ви ги пази…

Изобретателността е безкрайна, макар че честно казано не е толкова важно как спестяваш, а просто да спестяваш. Но тъй като всички сме хора и това е една от трудните задачи, сме ви подбрали един изключително хитър начин да спестите съвсем нелоши суми при това в рамките на година. Нарича се Методът на 52-те седмици.

Представлява следното:

Всяка седмица от годината спестявате определена сума (най-добре, ако физически я заделяте някъде). Въпросната сума се определя като към базовата единица, която сте избрали за първата седмица, добавяте по още една всяка следваща. Как изглежда това в числа? Ето:

Ако решите да започнете с 1 лв. и това е стъпката, с която увеличавате спестяваната всяка седмица сума, рекапитулацията след една година би изглеждала така:

1. Седмица – 1 лв.

2. Седмица – 2 лв. (общо 3 лв. събрани)

3. Седмица – 3 лв. (общо 6 лв. събрани)

4. Седмица – 4 лв. (общо 10 лв. събрани)

12. Седмица – 12 лв. (общо 78 лв. събрани към края на третия месец)

26. Седмица – 26 лв. (вече сте събрали 351 лв. към средата на годината)

52. Седмица – 52 лв. (и имате 1378 лв. в „касичката).

Хубавото на този метод е, че може да бъде толкова гъвкав, колкото на вас ви е удобно. Може например да решите, че стъпката на увеличаващата се вноска няма да е 1 лв., а ще са два. Може да направите предизвикателството за много по-кратък срок. Например ако събирате със стъпка 2 лв. за три месеца ще се получи следното:

1. Седмица – 2 лв.

2. Седмица – 4 лв. (общо 6 лв.)

3. Седмица – 6 лв. (общо 12 лв.)

12. Седмица – 24 лв. (общо 156 лв.)

Може дори да обърнете схемата отзад напред. И да започнете така:

1. Седмица 52 лв.

2. Седмица 51 лв.

3. Седмица 50 лв.

4. Седмица 49 лв.

Ето, че за месец сте спестили 202 лв.!

Може да го удължите и за две години, защо да се спирате само на една? Може да го коригирате и на месечна база, за да съвпада с получаването на заплатата, или просто да заделяте веднъж месечно общо за четирите седмици. Но винаги го правете предварително, а не в края на месеца, когато вече ще сте изхарчили всичко.

Подготовката

Причината този метод да е ефективен не е само в предполагаемото постоянство. Сумите са сравнително малки, дори и в края на периода. А колкото по-малка е сумата, толкова по-лесно я отделяме.

Разбира се, без постоянство няма да стане. Така че се подгответе психически и се мотивирайте да не се отказвате. Приложете си още трикове, така че да сте сигурни, че ще поддържате интереса си към това спестяване като на игра.

Пригответе си специална касичка. Някакъв съд, който може да купите специално за целта или сами да декорирате. Важното е да ви е приятен.

Поставете го на видно и удобно място, за да ви подсеща.

Направете си график и си го разпечатайте. Задрасквайте всяка спестена седмица (с удоволствие по пътя към целта).

Или си свалете съответното приложение от телефона. Нарича се 52 Weeks Money Challenge и може да избирате вида на валутата и стъпката за спестяване. Самата апликация ви показва до коя седмица сте стигнали и колко сте спестили, както и колко ви остава до края на периода. Неудобството към момента е, че не можете да променяте първоначалната дата. Което не означава задължително да чакате до 1 януари, за да започнете.

Препятствия

Един от възможните препъни камъни е очевиден и това са нарастващите вноски в края на година. На всичкото отгоре точно когато ще трябва да пазарувате за Коледа и всички зимни празници. Най-лесното решение за справяне с това е като разместите седмиците. Дали ще започнете с по-голямата сума и ще вървите към по-малка в края на периода, или ще ги разбъркате на произволен принцип, няма значение. Третият вариант е да избързате малко с вноските предварително, така че поне декември да ви се освободи. Но си задрасквайте седмицата, за която сте спестили, за да не забравите.

Иначе най-голямото препятствие към пълното изпълнение на плана сте вие самите. Няма кой да ви спре, ако например ви потрябват пари и решите да посегнете към събраните. Затова по-добре вземете безлихвен заем от Credissimo – до 600 лв. и без оскъпяване за всеки първи и седми. Или при нужда от повече пари – до 2500 лв. с удобни вноски и разсрочване до 2 години. А касичката оставете здрава.



Обратно към всички

Прочети още