Подготови жилището си за зимата

Подготови жилището си за зимата

Нека да ви е светло и топло, когато навън е сиво, студено и мрачно


Студено ли ви е? Вероятно отдавна сте извадили от гардероба зимните дрехи, може би дори вече обличате палтото, а пък и ботушите. Вечер се увивате с дебело меко одеяло, а тялото ви предпочита топли храни пред салати, таратор и сладолед. 
Също както тялото ви има нужда от различни грижи през зимата, така и домът ви се нуждае от някои промени и подобрения. Не става дума за ремонти и изолация, макар те да са от съществено значение за топлината в дома ви и сметките за ток и парно. Разбира се, ако имате възможност, е най-добре да започнете с тази генерална инвестиция, дори ако трябва да изтеглите кредит, за да покриете част от разходите.
Има обаче и съвсем лесни за изпълнение стъпки, с които домът ви ще стане по-топъл и уютен. Да започнем с:


Уплътненията

Ако дограмата ви е стара и нямате възможност да я смените със стъклопакети, най-доброто, което можете да направите, е да залепите уплътнения на прозорците. В строителните хипермаркети и магазините за домашни потреби можете да откриете разнообразие от самозалепващи ленти. Преди това се поинтересувайте за видовете и размерите им (дебелина) спрямо луфтовете, които имате да запълвате. Тези ленти е по-добре да бъдат залепяни на вътрешните прозорци, за да не се мокрят и съответно разлепят. Ако сте по-сръчни, може да уплътните прозорците и със силикон. От външната страна пък се използват пистолетите с полиуретанова пяна. 
Дори да имате PVC дограма, е напълно възможно и тя да е амортизирана, увиснала или просто да е поставена неправилно. Най-добре е да повикате майстори да я натегнат, да сменят обкова и да регулират пантите.
Обърнете внимание и на вратите – както на външните (балкон, входна), така и на вътрешните, особено имате неотопляеми помещения у дома. При тях също може да се използват самозалепващи ленти, а в долната част се поставят четки, които значително намаляват проникването на студен въздух.


Помогнете на отоплението

Може би отдавна не сте се сещали да почистите филтрите на климатика или да направите профилактика на този на външното тяло. Сега е моментът да го сторите. По този начин уредите не просто ще заработят по-добре, но и ще топлят повече (което пък ще намали сметката за ток).  Ако сте с парно, не забравяйте да проверявате дали радиаторите са добре обезвъздушени. Тестът е много прост: ако има места от радиаторното тяло, които не са толкова топли или са направо студени, значи има въздух, който пречи на горещата течност да достигне до там. За да подобрите ефективността, изпуснете излишния въздух от специалната клапа. При камините трябва да проверите състоянието на комините за по-добра циркулация на въздуха.


Къщите искат повече грижи

Желателно е да почистите улуците, за да не се задръстват с кал и паднали листа. Съществува риск от замръзване на водопроводни тръби, така че обърнете внимание на изолацията им. Приберете и покрийте всичко от двора, което може да се развали от влагата, например дървените мебели.


Есенно почистване

Направете сега есенно почистване. То е не по-малко важно от пролетното. Цяла зима ще ви бъде доста по-трудно да се занимавате с миене на прозорци и пране на килими, а със сигурност искате да ви е комфортно и уютно. Ако все пак още не сте си извадили зимното палто и ботушите – е, време е да подредите гардероба, не го отлагайте за първия сняг (впрочем той вече падна в планините!).

 

Приберете от двора или первазите растенията, които няма да оцелеят на студа.

Създайте си навик за кратко проветряване всеки ден. Докато е топло и прозорците са отворени, всичко е наред. Но ако сега не „пускате въздух“, на първо място създавате рискове за здравето си от дишането на застоял, запрашен и изсушен от отоплението въздух. Второ, ако домът ви е по-влажен, рискувате да си навлечете мухъл. Достатъчно е да отваряте прозорците за около пет минути два пъти на ден. Повече е по-добре, разбира се.


Топъл уют

Така, когато навън е мрачно, кално, студено и сиво, дали ще ви е приятно, ако и вкъщи е подобно? Сега, повече от всякога, домът ви се нуждае от уют, който да ви радва и да създава усещане за топлина. Вкарайте нови аксесоари с меки пастелни цветове. Палете ароматни свещи. Сложете на пода пухкав килим. Просто отидете в някой магазин за мебели и аксесоари за дома и му направете този подарък. Това не е глезотия, а инвестиция в добро настроение и хубаво състояние на духа. Ако не ви достигат средства, се обърнете към Credissimo, откъдето можете да вземете заем без лихва в гратисния период. Той ще е при вас за времето, докато си направите един горещ чай и го изпиете.



Обратно към всички

Прочети още