close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Подготви семейството си за зимните месеци

от Credissimo България | 17.11.2016

Подготви семейството си за зимните месеци

Как мислите, тази зима дали ще е повече студена, или повече бяла? A може би ще е повече дълга, отколкото снежна? Дали ще е вълнуващо приказна, или ще е просто астрономическа?
Майтапът настрана, зимата е толкова предизвикателство за възрастните, колкото радост за децата. Как да не са радостни, като главите им не са пълни с мисли за вируси и настинки, колко струва едно зимно яке, откъде да намеря пресни и качествени плодове, каква ли ще е сметката за отопление в края на месеца? Да, за щастие не се притесняват за подобни неща и всяка снежинка за тях е вълшебство. 
А какво пречи и възрастните да се насладят на този сезон, който така или иначе настъпва всяка година, докато все му се мръщим. Дори да сте запалени скиори, вероятно времето, прекарано извън пистите, е по-скоро досадно, нали? Ето истината – нищо не пречи. Взимайте пример от децата и не приемайте нещата прекалено сериозно. Понякога става студено, понякога има болести, понякога се случват и проблеми, но всичко минава. 
Единственото, което трябва да направите като възрастен, е добро планиране. След това и семейството ви ще е здраво, и домът ви – топъл, и настроението ще е весело.


Здравето на първо място

Знаете ли, че бактериите и вирусите няма да ви закачат, ако имате добър имунитет. Знаете, разбира се. А за да имате вие, хората до вас и децата ви добър имунитет, най-добрата стратегия е правилното хранене. И изобщо не е вярно, че през зимата няма подходящи продукти.

Първо правило: наблягайте на сезонните зеленчуци и плодове – различните видове зеле, кореноплодни, спанак (изключително полезен), цитруси, останалите от есента по-трайни плодове, като ябълки. Цитрусите ще ви запасят с най-важният витамин C, а кореноплодните са изключително богати на минерали! 

Второ правило: пробиотици. Да, може да купите и от аптеката, но е много по-добре да ги търсите в мазето на баба (краен случай, в магазина). Знаете ли, че ферментиралите храни са естествен пробиотик? Така че ако сте правили кисели муцуни при вида на кисело зеле и туршия, опитайте пак дали пък няма да ви харесат. Е, с децата може да е малко по-трудно, но при тях номерът минава с няколко психологически трика.  Разбира се, добре е да се запасите и с имуностимулиращи добавки, но подбирайте такива от естествени и натурални източници като алое или пчелни продукти. И последният елемент за здрав организъм, но не на последно място, е хигиената. Ако искате да ограничите вируси и бацили, подсещайте себе си и децата за простички неща като редовно миене на ръцете и поставяне на ръка при кихане и кашляне.
 

Децата, дрехите и техните майки

Нали знаете онзи виц: 
- Гошо, прибирай се!
- Защо, студено ли ми е?
- Не, гладен си.
Имаше и още един: Пуловерът е това, което обличам, когато на мама й е студено.

Обмяната на веществата при децата е коренно различна от тази при възрастните. Освен това са доста по-подвижни и дори буйни, с което отделят голямо количество топлинна енергия. Опитайте се вие да се навлечете така, че да не ви се вижда носа, и да поддържате тяхната активност. Като имате това предвид, най-добре подбирайте дрехи на няколко ката, които могат да се обличат, когато малкото дивее, и събличат - когато е в покой. Това не важи за най-малките, до около 2 години - те трябва да са добре облечени, но не навлечени. 
Хубаво е да внимавате и за добре подбрано зимно облекло, особено връхните дрехи и ботушите. Качествените дрехи са по-скъпи, ще кажете. Дали? Сметнете колко ви излизат парите за лекарства, витамини и имуностимуланти? Колкото две детски якета, горе-долу. По-добре вземете малък заем и инвестирайте в здравето на любимите си малки същества, с качество.
 

смеен уют пред камината

Домът, колата и едно заслужено възнаграждение

Тъй като сте вече здрави и облечени, е време да се погрижите и за домашния комфорт. Малки промени в дома ви ще доведат до няколко ползи: ще ви бъде по-топло, ще ви бъде по-уютно, месечните сметки ще са по-ниски. Ако имате автомобил, той също трябва да е в съответствие със сезона, за да не си навлечете повече грижи, точно когато не ви трябват.

Ето, че пак ви натоварихме с цял списък грижи, вместо обещанието да почувствате приказката. Но това е оправдано от крайната цел - да сте здрави, на топло и щастливи. Как да сте щастливи ли? Е, за това рецепти - много и нито една съвсем пълна, но е доказано – активността и пътуването са сред основните компоненти. Правете си ски или пък СПА уикенди. Отидете някъде със семейството на почивка и забравете за всички студено-зимни тревоги. А пък, ако се притеснявате, че няма как да се отървете от въпросните тревоги, понеже финансовият баланс ви е твърде нисък – оставете Credissimo да ви отърве от тях! Възползвайте се от заем до заплата без лихва в рамките на гратисния период.

 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.