Подготви семейството си за зимните месеци

Подготви семейството си за зимните месеци

Как мислите, тази зима дали ще е повече студена, или повече бяла? A може би ще е повече дълга, отколкото снежна? Дали ще е вълнуващо приказна, или ще е просто астрономическа?
Майтапът настрана, зимата е толкова предизвикателство за възрастните, колкото радост за децата. Как да не са радостни, като главите им не са пълни с мисли за вируси и настинки, колко струва едно зимно яке, откъде да намеря пресни и качествени плодове, каква ли ще е сметката за отопление в края на месеца? Да, за щастие не се притесняват за подобни неща и всяка снежинка за тях е вълшебство. 
А какво пречи и възрастните да се насладят на този сезон, който така или иначе настъпва всяка година, докато все му се мръщим. Дори да сте запалени скиори, вероятно времето, прекарано извън пистите, е по-скоро досадно, нали? Ето истината – нищо не пречи. Взимайте пример от децата и не приемайте нещата прекалено сериозно. Понякога става студено, понякога има болести, понякога се случват и проблеми, но всичко минава. 
Единственото, което трябва да направите като възрастен, е добро планиране. След това и семейството ви ще е здраво, и домът ви – топъл, и настроението ще е весело.


Здравето на първо място

Знаете ли, че бактериите и вирусите няма да ви закачат, ако имате добър имунитет. Знаете, разбира се. А за да имате вие, хората до вас и децата ви добър имунитет, най-добрата стратегия е правилното хранене. И изобщо не е вярно, че през зимата няма подходящи продукти.

Първо правило: наблягайте на сезонните зеленчуци и плодове – различните видове зеле, кореноплодни, спанак (изключително полезен), цитруси, останалите от есента по-трайни плодове, като ябълки. Цитрусите ще ви запасят с най-важният витамин C, а кореноплодните са изключително богати на минерали! 

Второ правило: пробиотици. Да, може да купите и от аптеката, но е много по-добре да ги търсите в мазето на баба (краен случай, в магазина). Знаете ли, че ферментиралите храни са естествен пробиотик? Така че ако сте правили кисели муцуни при вида на кисело зеле и туршия, опитайте пак дали пък няма да ви харесат. Е, с децата може да е малко по-трудно, но при тях номерът минава с няколко психологически трика.  Разбира се, добре е да се запасите и с имуностимулиращи добавки, но подбирайте такива от естествени и натурални източници като алое или пчелни продукти. И последният елемент за здрав организъм, но не на последно място, е хигиената. Ако искате да ограничите вируси и бацили, подсещайте себе си и децата за простички неща като редовно миене на ръцете и поставяне на ръка при кихане и кашляне.
 

Децата, дрехите и техните майки

Нали знаете онзи виц: 
- Гошо, прибирай се!
- Защо, студено ли ми е?
- Не, гладен си.
Имаше и още един: Пуловерът е това, което обличам, когато на мама й е студено.

Обмяната на веществата при децата е коренно различна от тази при възрастните. Освен това са доста по-подвижни и дори буйни, с което отделят голямо количество топлинна енергия. Опитайте се вие да се навлечете така, че да не ви се вижда носа, и да поддържате тяхната активност. Като имате това предвид, най-добре подбирайте дрехи на няколко ката, които могат да се обличат, когато малкото дивее, и събличат - когато е в покой. Това не важи за най-малките, до около 2 години - те трябва да са добре облечени, но не навлечени. 
Хубаво е да внимавате и за добре подбрано зимно облекло, особено връхните дрехи и ботушите. Качествените дрехи са по-скъпи, ще кажете. Дали? Сметнете колко ви излизат парите за лекарства, витамини и имуностимуланти? Колкото две детски якета, горе-долу. По-добре вземете малък заем и инвестирайте в здравето на любимите си малки същества, с качество.
 

смеен уют пред камината

Домът, колата и едно заслужено възнаграждение

Тъй като сте вече здрави и облечени, е време да се погрижите и за домашния комфорт. Малки промени в дома ви ще доведат до няколко ползи: ще ви бъде по-топло, ще ви бъде по-уютно, месечните сметки ще са по-ниски. Ако имате автомобил, той също трябва да е в съответствие със сезона, за да не си навлечете повече грижи, точно когато не ви трябват.

Ето, че пак ви натоварихме с цял списък грижи, вместо обещанието да почувствате приказката. Но това е оправдано от крайната цел - да сте здрави, на топло и щастливи. Как да сте щастливи ли? Е, за това рецепти - много и нито една съвсем пълна, но е доказано – активността и пътуването са сред основните компоненти. Правете си ски или пък СПА уикенди. Отидете някъде със семейството на почивка и забравете за всички студено-зимни тревоги. А пък, ако се притеснявате, че няма как да се отървете от въпросните тревоги, понеже финансовият баланс ви е твърде нисък – оставете Credissimo да ви отърве от тях! Възползвайте се от заем до заплата без лихва в рамките на гратисния период.

 



Обратно към всички

Прочети още