close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Първият учебен ден – без нерви и с усмивка

от Credissimo България | 09.09.2016

Първият учебен ден – без нерви и с усмивка

Или как да превърнем подготовката за 15 септември и училище в приятно занимание 

14 септември, 10 часа сутринта. Молове, книжарници и детски магазини приличат на обект на нашествие. Орди от родители – по двойки, поединично, с деца и без деца, се лутат и блъскат из щандовете със стоки. В какафонията се чуват викове като: „Не, няма да ти купя тази играчка, тук сме за тетрадки и не порасна ли вече?!“ или „Къде са проклетите боички, хайде, по-бързо, че после и дрехи трябва да купуваме“. В моменти на затишие се прокрадват тъжни детски вопли: „Не искам на училищеее, не може ли тази година да не ходя?“

Да, точно така изглежда картинката ден преди първия учебен ден. Може би някои от вас са я виждали и са участвали в надпреварата, а на някои тепърва им предстои.

А само дни преди това още е било мързеливо лято, дълга ваканция, късно лягане и никакви грижи. Ако не искате да си причинявате стрес и нерви, не отлагайте организирането на първия учебен ден. То може дори да бъде превърнато в приятно занимание, но не и ако го оставите за последния момент. Ако си мислите, че 15 септември се свежда до цветя за учителката и може би нови дрехи – грешка. След това всекидневието така ще ви завърти, че ще се чудите „как можах да забравя да взема химикалки? Нищо, другата седмица“.

Ключът, разбира се, е планирането и подготовката. Така изтощителното начинание, формулирано в леко измамното намерение „да подготвим детето за прекрасен първи учебен ден и щастлив училищен живот“, може наистина да мине спокойно и с усмивка.

Психологическа подготовка

Настройката е най-важното, независимо от начинанието. Същото важи и за тръгването на училище. От такава имат нужда както децата, така и техните родители.

Припомняйте на себе си и на детето, че скоро отново ще бъде на училище. Нека е в позитивен тон – например как ще се забавлява с приятелите. На първолака разказвайте често какво го чака – какво представлява училището, какво се прави там, споделете весели истории от своето детство, свързани със съученици и учители. Подгответе го за по-големите отговорности, но винаги на принципа на тоягата и моркова. Например: Ще трябва да учиш, но пък вече си голям и няма да спиш на обед като малките бебета в детската градина. Нека го почувства като значима стъпка в детския си живот.

С по-големите този номер няма да мине, разбира се. Тяхната настройка е за „училище – мъчилище“, не за нови светове и хоризонти. Опитайте с нахъсване. Дайте на младежа/девойката примери, как може да е добър ученик, без непременно да попада в графата „зубър“ и колко готино е това. Ако сменя училището, да речем имате пресен гимназист, не омаловажавайте чувствата му и притеснението от новото обкръжение. Важно е тийнейджърът да разбере, че в първите дни всички ще се чувстват странно и не на място, но това е шанс да намери нови, много добри приятели и скоро всичко ще се подреди.

Физическа и умствена подготовка

Изобщо не подценявайте момента, в който нежното „Добро утро, слънчице, наспа ли се, миличко?“ ще се превърне в изнервеното „Хайде ставай най-накрая, колко пъти ще те будя, писна ми, ще закъснееш, ще ти пишат отсъствие, пак ли трябва да те извлачвам от леглото?!“

Най-малко две седмици преди началото на училище, започнете да измествате графика на детето. Пращайте го да си ляга малко по-рано и сутрин не го оставяйте да спи до късни часове.

Започнете да го връщате към умствени занимания – малко повече четене, малко упражнения. А ако успеете да преговорите и основни моменти от материала от миналата година, може да се самонаградите.

Обмислете също в какви допълнителни физически дейности може да участва по време на учебните месеци и дните, прекарани предимно седейки на чин. Говорете с него, съобразете се с желанията му (в разумни граници, разбира се). Свържете се с избраните клубове и вижте дали има места, кога може да го запишете и т.н.

Само внимавайте с дозата. Все пак децата са си деца, хубаво е да се възползват и от игрите през оставащото време до 15 септември.

Бюджетно планиране и пазаруване

Да се върнем към ситуацията от началото. Със сигурност не ви се попада в нея. Знаете процедурата: Първо направете списък и оценете стойността, както и средствата, които реално можете да отделите.

Ще има някои пособия, за чиято нужда ще научите едва на първата родителска среща. С останалите обаче спокойно може да се снабдите по-рано. Ако ви е за пръв път (предстои първи клас), потърсете в интернет списъци, има много. В другия случай сте сравнително ориентирани за необходимото.

Нещата не са малко и не е нужно да ги купувате наведнъж, както би се наложило, ако оставите за последния ден. Това спасява от бързане и стрес, и позволява да си направите по-добре сметките за разходите.

По-големите деца може дори да пратите сами или с дружки да си набавят някои вещи. Например детето би било поласкано, ако може само да си избере и купи раница и несесер, дрехи за първия учебен ден, екип по физическо и т.н. Сложете обаче ясни критерии и ограничете твърдо позволената сума.

Накрая винаги си задавайте въпроса: Какво забравих? Записвайте си, ако се сетите в течение на всекидневието. Трябва ли му кутия за храна? Има ли шише за вода или ще купувам еднократни? Дали не му е омалял столът на бюрото вкъщи? Сега ли да му купувам нови дрехи и обувки или да оставя за като захладнее?

И накрая: Независимо от всичко, първият учебен ден винаги е вълнуващ и с позитивно настроение. После започва рутинираното ежедневие, така че постарайте се наистина да е празник. След тържеството в училище, заведете детето някъде да се позабавлява или дайте повече джобни на тийнейджъра „да се помотае“ със съучениците си.

Credissimo ви пожелава цветна есен, умни деца и весело семейство! И не забравяйте: Ние сме „спешната помощ“, ако искате наистина всичко да протече по план, но не ви достигат средства и ви трябва бърз кредит. С един клик получавате нужната сума до минути, по най-удобния за вас начин и с индивидуален план за изплащане. 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.