Първият учебен ден – без нерви и с усмивка

Първият учебен ден – без нерви и с усмивка

Или как да превърнем подготовката за 15 септември и училище в приятно занимание 

14 септември, 10 часа сутринта. Молове, книжарници и детски магазини приличат на обект на нашествие. Орди от родители – по двойки, поединично, с деца и без деца, се лутат и блъскат из щандовете със стоки. В какафонията се чуват викове като: „Не, няма да ти купя тази играчка, тук сме за тетрадки и не порасна ли вече?!“ или „Къде са проклетите боички, хайде, по-бързо, че после и дрехи трябва да купуваме“. В моменти на затишие се прокрадват тъжни детски вопли: „Не искам на училищеее, не може ли тази година да не ходя?“

Да, точно така изглежда картинката ден преди първия учебен ден. Може би някои от вас са я виждали и са участвали в надпреварата, а на някои тепърва им предстои.

А само дни преди това още е било мързеливо лято, дълга ваканция, късно лягане и никакви грижи. Ако не искате да си причинявате стрес и нерви, не отлагайте организирането на първия учебен ден. То може дори да бъде превърнато в приятно занимание, но не и ако го оставите за последния момент. Ако си мислите, че 15 септември се свежда до цветя за учителката и може би нови дрехи – грешка. След това всекидневието така ще ви завърти, че ще се чудите „как можах да забравя да взема химикалки? Нищо, другата седмица“.

Ключът, разбира се, е планирането и подготовката. Така изтощителното начинание, формулирано в леко измамното намерение „да подготвим детето за прекрасен първи учебен ден и щастлив училищен живот“, може наистина да мине спокойно и с усмивка.

Психологическа подготовка

Настройката е най-важното, независимо от начинанието. Същото важи и за тръгването на училище. От такава имат нужда както децата, така и техните родители.

Припомняйте на себе си и на детето, че скоро отново ще бъде на училище. Нека е в позитивен тон – например как ще се забавлява с приятелите. На първолака разказвайте често какво го чака – какво представлява училището, какво се прави там, споделете весели истории от своето детство, свързани със съученици и учители. Подгответе го за по-големите отговорности, но винаги на принципа на тоягата и моркова. Например: Ще трябва да учиш, но пък вече си голям и няма да спиш на обед като малките бебета в детската градина. Нека го почувства като значима стъпка в детския си живот.

С по-големите този номер няма да мине, разбира се. Тяхната настройка е за „училище – мъчилище“, не за нови светове и хоризонти. Опитайте с нахъсване. Дайте на младежа/девойката примери, как може да е добър ученик, без непременно да попада в графата „зубър“ и колко готино е това. Ако сменя училището, да речем имате пресен гимназист, не омаловажавайте чувствата му и притеснението от новото обкръжение. Важно е тийнейджърът да разбере, че в първите дни всички ще се чувстват странно и не на място, но това е шанс да намери нови, много добри приятели и скоро всичко ще се подреди.

Физическа и умствена подготовка

Изобщо не подценявайте момента, в който нежното „Добро утро, слънчице, наспа ли се, миличко?“ ще се превърне в изнервеното „Хайде ставай най-накрая, колко пъти ще те будя, писна ми, ще закъснееш, ще ти пишат отсъствие, пак ли трябва да те извлачвам от леглото?!“

Най-малко две седмици преди началото на училище, започнете да измествате графика на детето. Пращайте го да си ляга малко по-рано и сутрин не го оставяйте да спи до късни часове.

Започнете да го връщате към умствени занимания – малко повече четене, малко упражнения. А ако успеете да преговорите и основни моменти от материала от миналата година, може да се самонаградите.

Обмислете също в какви допълнителни физически дейности може да участва по време на учебните месеци и дните, прекарани предимно седейки на чин. Говорете с него, съобразете се с желанията му (в разумни граници, разбира се). Свържете се с избраните клубове и вижте дали има места, кога може да го запишете и т.н.

Само внимавайте с дозата. Все пак децата са си деца, хубаво е да се възползват и от игрите през оставащото време до 15 септември.

Бюджетно планиране и пазаруване

Да се върнем към ситуацията от началото. Със сигурност не ви се попада в нея. Знаете процедурата: Първо направете списък и оценете стойността, както и средствата, които реално можете да отделите.

Ще има някои пособия, за чиято нужда ще научите едва на първата родителска среща. С останалите обаче спокойно може да се снабдите по-рано. Ако ви е за пръв път (предстои първи клас), потърсете в интернет списъци, има много. В другия случай сте сравнително ориентирани за необходимото.

Нещата не са малко и не е нужно да ги купувате наведнъж, както би се наложило, ако оставите за последния ден. Това спасява от бързане и стрес, и позволява да си направите по-добре сметките за разходите.

По-големите деца може дори да пратите сами или с дружки да си набавят някои вещи. Например детето би било поласкано, ако може само да си избере и купи раница и несесер, дрехи за първия учебен ден, екип по физическо и т.н. Сложете обаче ясни критерии и ограничете твърдо позволената сума.

Накрая винаги си задавайте въпроса: Какво забравих? Записвайте си, ако се сетите в течение на всекидневието. Трябва ли му кутия за храна? Има ли шише за вода или ще купувам еднократни? Дали не му е омалял столът на бюрото вкъщи? Сега ли да му купувам нови дрехи и обувки или да оставя за като захладнее?

И накрая: Независимо от всичко, първият учебен ден винаги е вълнуващ и с позитивно настроение. После започва рутинираното ежедневие, така че постарайте се наистина да е празник. След тържеството в училище, заведете детето някъде да се позабавлява или дайте повече джобни на тийнейджъра „да се помотае“ със съучениците си.

Credissimo ви пожелава цветна есен, умни деца и весело семейство! И не забравяйте: Ние сме „спешната помощ“, ако искате наистина всичко да протече по план, но не ви достигат средства и ви трябва бърз кредит. С един клик получавате нужната сума до минути, по най-удобния за вас начин и с индивидуален план за изплащане. 



Обратно към всички

Прочети още