Случки в музея: 5 от най-интересните събития

Случки в музея: 5 от най-интересните събития

Денят на Музеите наближава и по този повод решихме да ти разкажем за някои интересни и невероятни случки, обвързани с музейни експонати. Повечето артефакти и произведения на изкуството имат богата история - понякога тя е свързана с важни исторически събития, а друг пък - с шеговити протести или интересно стечение на обстоятелствата. В следващите редове ще научиш за някои от тях.

 

Най-голямата кражба на експонати в историята

 

Годината е 1990, денят - 18-и март. В ранната сутрин след деня на Свети Патрик, музеят Изабела Стюарт Гарднър в Бостън, става обект на най-голямата кражба на експонати в историята. Ето как се случва това.

Двамата крадци успяват да измамят дежурните пазачи доброволно да ги пуснат в музея. Облечени в откраднати полицейски униформи, крадците се преструват на полицаи, които проверяват на сигнал за безпокойство, свързан с бурните празненства на Деня на Свети Патрик, провеждащи се навън.

В следващите часове престъпниците си тръгват с произведения на изкуството с почти неизчислима художествено-историческа стойност. Някои от тях са: “Концертът” (ок. 1664) на Вермер; картина на Рембранд от 1633 г.; дори картина на Мане.

Днес, произведенията, които все още са в неизвестност, се оценяват на стойност около 500 милиона долара. Мистериозните обстоятелства около кражбата също не са разкрити. Работи се по много версии, сред които - охраната е била замесена; тълпата навън е помогнала; картините са унищожени.

Самото събитие става пословично, а самият музей все още активно търси изгубените произведения. Днес посетителите на Гарднър могат да се впуснат в обиколка, показваща какво са оставили след себе си крадците, а именно: празни рамки, които все още тъжно висят по местата си.

 

Най-известната неуспешна реставрация

 

Реставрациите са част от живота в известните музеи и галерии. Когато се правят с любов и, разбира се, нужните умения, те вдъхват нов живот на скъпоценни произведения, които са запазени през вековете. За съжаление обаче, не всяка реставрация е успешна, а някои от тях даже стават обект на подигравки на хиляди потребители в интернет.

През 2012 г. вековната фреска Ecce Homo в римокатолическа църква близо до град Сарагоса, Испания, бива сериозно обезобразена, когато 81-годишна жена решава, че може да я реставрира и поправи преди ерозията да я унищожи. Резултатът от нейните усилия обаче далеч не е успешен. Не само това - снимка от провалената фреска започва да обикаля интернет пространството и скоро се превръща в едно от най-големите онлайн шеги на 2012 г.

Историята на провалената фреска има и своята положителна страна. Интересът към нея от страна на туристите е толкова огромен, че църквата започва да таксува всеки, който иска да я види. През годината след неуспешната реставрация църквата е посетена от повече от 40,000 души, а над 50,000 евро от приходите биват събрани за местна благотворителна организация.

 

Неразбрано модерно изкуство

 

Да си поговорим за съвременно изкуство. Навярно споделяш мнението, че понякога то може да бъде доста странно и трудно за разбиране. И има защо.

През 2015 г. италианските артистки Goldschmied & Chiari инсталират произведението си с парти тема “Where Are We Going to Dance Tonight?” в Музея за модерно и съвременно изкуство “Museion” в Боланцо, Италия. Инсталацията включва празни бутилки от шампанско, гирлянди, блясък и цигарени фасове разхвърляни в залата.

По-късно същата вечер, когато чистачите в музея идват да си вършат работата, те прилежно събират цялото произведение и го изхвърлят в кошчето - мислейки си, че това са остатъците от реално парти, което се е провело през деня.

За щастие, чистачите събирали отпадъците разделно, като подготвяли стъклото и хартията за рециклиране. Това позволило на артистките да възстановят творбата си още на следващия ден и инсталацията бързо била спасена.

 

Живи експонати

 

През 1846 г. на Британския музей са представени два пустинни охлюва. Решавайки, че всъщност те вече не са живи, служителите ги монтират на парче картон и започват да ги използват като показателен експонат. Четири години по-късно човек от персонала започва да подозира, че единият от двата охлюва всъщност може би все още е жив.

Той взема нещата в свои ръце и решава да го накисне във вода. За огромна изненада на всички охлювът се съживява и продължава да живее още цели две години. С тази случка той дори успява да постави и световен рекорд - най-дълго вегетиращия охлюв в историята.

 

Музеят на грамитата

 

През 2013 г. музикантът Паз Дилан подготвя протест. Той установява, че наградите Грами не признават независимите артисти и раздават наградите си само на вече световно известни артисти. За да покаже недоволството си, той изработил план. Един ден посещава The Grammy Museum и внимателно разглежда всички детайли на снимките в експозициите. След това се прибра вкъщи и малко по малко, използвайки фотошоп, създава собствени снимки в стилът на музея, които после успешно добавя в реалната експозиция.

Новите кадри включват Паз, който държи своите награди Грами, Паз, който танцува с Риана, докато яде тако и цяла информативна секция, посветена на това как обича да похапва бурито.

Най-забележителният факт от цялата случка е, че изминал цял месец, преди някой да забележи нещо нередно с експозицията, а когато това се случило, било благодарение на посетител, а не на служител на музея.

Коя от изброените случки ти беше най-интересна? Хареса ли си нов музей или галерия от изброените, които ще се радваш да посетиш? Ако е така, посети нашия сайт, за да видиш как можем да ти бъдем полезни за бъдещи пътувания.

 

 

 



Обратно към всички

Прочети още