Споделеното пътуване и защо да му се доверим

Споделеното пътуване и защо да му се доверим

Споделеното пътуване съществува далеч преди Uber да разбуни законодателните духове по света и да си спечели редица забрани, включително и в България. В интерес на истината, е възможно още баба ви или прабаба ви да са пътували споделено. Достатъчно е да са се разбрали със съседа да ползват една каруца за посещение в съседното село. Ако питате родителите си пък, е много възможно да са изкарали поне няколко морета, придвижвайки се на автостоп.

Не е същото, ще кажете. Напротив, съвсем същото си е, просто тогава не е имало нито интернет, нито социални мрежи, нито мобилни телефони с техните апликации.

Подобна практика обаче съществува в много държави, а ако случайно не сте попадали – и в България. Има поне десетина сайта и още няколко десетки Facebook групи.

Какво представлява?

По същество:

  • Някой ще пътува донякъде и има свободни места в колата. Може да предложи превоз, независимо дали ще пожелае да покриете част от бензина или ще ви вози безплатно, просто защото така или иначе е тръгнал (и например му е скучно да е сам; има добро сърце; харесва му идеята като цяло).
  • Някой иска да пътува донякъде и търси човек в същата посока в определен отрязък от време, защото например не понася придвижването с обществен транспорт, скучно му е, по евтино е. и т.н.
  • Вероятно сте виждали подобни оферти и запитвания от приятелите си в социалните мрежи. Тъй като обхватът само сред собствените приятели е ограничен, е логично да има и такива сайтове и групи. Ако често пътуваш до Бургас например, естествено, че ще питаш в група, където много други хора редовно пътуват от и за същия град. А не сред приятелите си, които са от всички точки на страната.
  • Често има оферти и за такива споделени пътувания в чужбина. Но ако искате да си набележите маршрут и да имате придвижване във всички точки (а не да трябва да се връщате със самолет или автобус), може да си изготвите няколко уговорки с различни шофьори в международните платформи за споделено пътуване.

Защо е удобно?

На първо място излиза по-евтино и естествено значително по-бързо от придвижване с влакове и автобуси. Но съвсем не е само това. Най-вече е възможност за социализация, запознанство с много нови и интересни хора, посещение на места, които иначе може и да не посетите. И освен това позволява да ви хрумне пътуване буквално от сега за след малко. Или пък да решите да предприемете такова, каквото изобщо не сте планирали.

Докъде се стига?

Буквално навсякъде. Може да е в рамките на града, в който живеете. Може да е до различни населени места в страната. Може да е извън България – в Европа, в САЩ, в Австралия…

Както стана дума, може да се комбинират различни превози и т.н.

Малко етикет

Ако ще се возите при някого, е добре да имате предвид, че не е много възпитано да се храните в колата, да носите алкохолни напитки и със сигурност – да пушите. Освен ако не се уговорите нещо различно, разбира се.

Ако пък предлагате услугите си на превоз, може да споменете тези условия в обявлението. Често хората казват каква музика пускат и каква категорично няма да слушат. Дали колата има климатик и колко багаж могат да приемат заедно с потенциалните пътници. Какъв маршрут сте избрали до крайната дестинация също е от значение. Например, ако пътувате за Бургас, но не харесвате магистралата и искате да минете по Подбалканския път. Спътниците ви може да не си падат по завоите или да бързат и да се чувстват подведени.

А ако попадна на…

Различните хора подхождат по различен начин към тази възможност за пътуване. Някои нямат никакви притеснения. Други предпочитат да ползват услугата заедно с приятел, за да не са сами и да се чувстват по-спокойни. А трети се ограничават само до групи хора, които познават или с които имат общи познати.

В края на краищата това е договорка между вас и друг човек, при това неформална. Ако усетите, че нещо не е наред или имате притеснения, не е задължително да се качвате на колата. За всеки случай и не давайте парите предварително.

Този тип пътувания не са регулирани законодателно. Глоби има единствено за превозвачи, които извършват курсове регулярно с цел печалба. Т.е. ако видите обява за споделено пътуване с микробус или още повече с автобус, очевидно е малко вероятно да е такова. По скоро е нерегламентиран организиран превоз. Пак може да излезе по-евтино, но за разлика от легалните превозвачи, където билетът ви е и застраховка при злополуки, тук това не е така.

Как да си намеря превоз или спътници

Най-лесно е да пуснете търсене в Google и Facebook, за да откриете сайтовете и групите, които ще ви свършат най-добра работа. Особено за социалната мрежа вече споменахме, че има отделни групи и по градове. Все пак, за да не се лутате, ето няколко по-популярни:

Vednaposoka.com – доста изчистен сайт, в който и без регистрация може да намерите превоз с търсачката. За да се свържете с шофьор или за публикуване на обява обаче изисква регистрация. Има и калкулатор, с който може да изчислите цената на пътуването и колко би струвало при определен брой пътници.

Aha!CAR – тук може да търсите по всякакви параметри – превоз в рамките на определен град, между градове, при международни дестинации. Може да избирате дори квартал на тръгване и пристигане. Търси се без регистрация, но само с такава може да отправяте запитвания и да виждате контактите. Можете да подадете заявка да станете сертифициран водач за превоз на незрящи.

Dokarai.me – сайт за пътувания между България, Австрия и Германия.

Blablacar.com – един от най-популярните международни сайтове за споделени пътувания, предимно в Европа, но също и в Турция, Русия, Мексико… България обаче не фигурира. Удобен е, когато пътувате извън страната.

Във Facebook:

Обща група за споделени пътувания

Група за пътувания от и до Бургас

Група за пътувания до Северното Черноморие

И една група за Споделено пътуване до Гърция

Разгледайте ги и ако решите, че това е добър начин да правите планирани и непланирани пътувания, после споделете впечатленията си! А ако не ви достига бюджет, за да ги осъществите – кредит от Credissimo до 600 лв. е с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и седми. А кредит до 2500 лв. може да бъде разсрочен за цели 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още