Великденски приготовления - как да се справим с разходите

Великденски приготовления - как да се справим с разходите

Знаеш ли колко харчат българите всяка година по Великденските празници? Поне 400 млн. лв. (изчисления на НАП, банките и хотелиерско – ресторантьорския бизнес). Тези пари заминават основно в три направления: Трапеза, почивки и заведения.

Тъй като равносметката се прави на база данни от касови апарати, тегления от банкомати и пр., всъщност сумата е доста по-висока – не се отчитат например почивките в чужбина, които не минават през туроператори.

Средната сума на човек е около 80 лв., но разбира се това също не е точно така. Някой заделя 20 лв., а други – много повече. Според изчисленията средно за почивка в България се дават около 250 лв., а в чужбина – 460 лв., само че това са парите за път и нощувки. Допълнителните разходи не са в сметката.

И така: Колко си заделил ти за Великденските празници? Ако си сред щастливците, които не умуват дълго над подобни въпроси, може и да не четеш. Ако обаче се чудиш, как да прекараш приятни четири почивни дни, без да се разориш, може да прегледаш съветите по-долу.
 

Различавай желанието от традицията

Традицията повелява по време на празници, при това не само великденските, да осигурим богата и пищна трапеза. Тя в много случаи после се дояжда дни наред, докато ни писне или не се наложи да изхвърлим остатъците. Може да са остатъци и да са се развалили, но са стрували пари, които сме оставили в магазина, както и времето и електричеството, за да ги приготвим. Ако не желаеш да преяждаш с яйца до степен да не искаш да ги виждаш в следващите месеци, просто боядисай само 20, а не както обикновено 60. И не купувай агнешко, ако не си му чак такъв любител, особено след като по Великден и Гергьовден струва доста над обичайната си цена. С две думи просто планирай една приятна и умерено богата трапеза, без да се изхвърляш. Освен това можеш да потърсиш всичко, което ти трябва, на приемливи цени в магазините с промоции. А най-добре, ако имаш възможност, да се разходиш до близко село и да напазаруваш директно от производители – месо, яйца, зеленчуци.
 

Ресторантът само тебе чака

Факт. По Великден най-много пари се харчат за храна и често става дума за храната в заведенията. Няма лошо от купона, разбира се, но не и ако си възнамерявал да пестиш. Ако поддържаш домакинство, си съвсем наясно какво може да купиш от пазара и супермаркета за същите пари, които ще дадеш за една вечер ядене и пиене по заведенията. Така че, ако стомахът и сърцето теглят в една посока, а разумът в друга, само от теб зависи на кого ще дадеш финалната дума.
 

Не на купешките финтифлюшки…

… и на зайците от шоколад, които струват повече от един истински такъв. Колко по-лесно и забавно би било да направиш скромна украса от подръчни материали заедно с децата? Хем ще си прекарате приятно, хем те ще научат нещо, хем няма да харчите пари. Да, вярно е, че по магазините има купища украси – от шарени пластмасови яйца, през пиленца до изкуствена трева, при това за по лев – два. А направи ли си сметката, че като купиш няколко, това са поне 10 – 20 лв., в добрия случай… А ако искаш да направиш по-масова декорация, още повече, много повече. И колко по-добре ще бъде вместо скъпите шоколадови зайци пак с децата да приготвиш великденски кексчета или курабии? Стават и за подарък, впрочем, а и е доста по-здравословно.
 

Посети роднините

Ако роднините са ти в друго населено място, вероятно не се виждате често. „Само по празници“, както се казва. Ето един празник, който може да използваш, за да ги навестиш. Да, това ще ти спести пари от многото приготовления. Но, внимание: Имай предвид, че ако пестенето е единствената ти цел, по-добре си спести и гостито. Просто не си струва другата цена – на нерви и напрежение, ако имаш очакването, че може да мине и не особено гладко. Вместо това:
 

Избягай от роднините

И хвани гората. В момента планинските курорти намаляват цените, след края на зимния сезон, а и всички имат великденски оферти. Не е без пари, разбира се, но поне грижи и приготовления със сигурност ще ти спести. А и почивка сред свежестта на планината в пролетните дни със сигурност ще се отрази добре и на психиката и тялото ти. Като втора предпочитана дестинация по време на великденските празници през годините са се утвърдили СПА хотелите. Преимуществото им е, че можеш да комбинираш разходките сред природата с предлаганите в тях релаксиращи процедури.
 

 Дисциплина и простота

На практика това са двете съставки, които ще ти осигурят хубав празник. Не се поддавай на излишни изкушения и не се опитвай да бъдеш перфектен като се престараваш в подготовката и планирането. Ако се пренавиеш, нито ще си изкараш хубаво, нито ще усетиш духа. Смири се и просто бъди с хората, които обичаш, дори да става дума за разходка в квартала или близкия парк. В края на краищата Великден е религиозен празник и ако ще се придържаш към традицията, именно благодарността и емпатията ще са най-добрите ти приятели. Освен душевен комфорт още преди почивните дни определи бюджета си и избери как е най-удачно да ги организираш. Не разчитай да правиш всичко в крачка и да не следиш парите си, защото както винаги в такъв случай, накрая минусът ще е по-голям от това, което си си наумил първоначално.

Впрочем сега се събират цели четири почивни дни (следващите дълги почивки са около 1 май – 3 дни, и Гергьовден – пак три дни). Ако не ти се иска да ги пропиляваш и ти се пътува, или пък си решил този път ти да събереш родата, или имаш друг чудесен план, но нямаш достатъчно средства… Е, за такива случаи от Credissimo сме предвидили възможността за кредит до 600 лв. без лихва за всеки първи заем и срок за връщане до 30 дни. А за по-мащабните мечтатели предложението ни е до 2 500 лв. със срок на изплащане 24 месеца. Пожелаваме ти светли празници! Планирай и консумирай разумно. :) 



Обратно към всички

Прочети още