Всичко, което трябва да знаете за криптовалутите

Всичко, което трябва да знаете за криптовалутите

Очертава се 2018-а да е годината на криптовалутите. Светът вече полудява по тях, а инвестициите в такива варират от стотици хиляди до съвсем малки опипвания на почвата с по десетки или стотина долара/евро.

Всяка успешна технология преминава през подобна експлозия, при която придобива абсолютна масовост и хората си мислят, че ще реши всичките им проблеми. Интернет, имейлите, революцията в търсачките, социалните мрежи – за всяка от тях се смяташе, че могат да променят животи. И наистина е така, но не чак в мащабите от първоначалните очаквания.

След като биткойнът – една от първите криптовалути (има спор, дали е първата), започна да надува балона, изведнъж дотогава пренебрегваната блокчейн технология влезе във фокуса на обикновените хора. Междувременно се появиха куп други криптовалути – в момента са няколкостотин. Курсовете им варират от няколко цента за съответната валутна единица, до стотици и хиляди долари. Някои са тотално неизвестни, други вече съперничат по популярност на самите биткойни.

Цената на биткойна вече мина 15 хил. долара при едва стотина преди години и продължава да расте всяка секунда. Подобен е и случаят с етер на Етериум. Надеждите на много хора са, че е възможно някои от останалите криптовалути също да постигнат подобни астрономически цени и да доведат до бързо забогатяване.

Какво обаче се крие зад блокчейн технологията? Какво точно са криптовалутите? Как се търгуват и съхраняват в електронните портфейли?

Основни понятия

Криптовалутите са дигитален актив, който може да служи за валутна обмяна. Сигурността на самите валути, създаването им и транзакциите, са гарантирани чрез криптиране – метод за защита на данни от недоброжелателни посегателства от трети страни. Казано с по-прости думи става въпрос за дигитални пари, които са достатъчно добре защитени, могат да бъдат обменяни и търгувани за фиатни (нормални) пари или помежду си, не се печатат от никое правителство и не се контролират от такова.

Обмяната се случва електронно през интернет. По същият начин, по който може да обменяте друга информация – файлове, музика, филми. Тъй като криптовалутите са криптирани обаче, нямате шанс просто да си изкопирате известно количество пари и да забогатеете рязко.

Всяка единица криптовалута, всяка една транзакция, се съхраняват като информация в нещо като регистър, известен като блокчейн. Записите постъпват в тази блокова верига последователно и са неизменно свързани помежду си. Няма как да бъдат „подменяни“, „размествани“, нито пък фалшифицирани или дублирани. Причината е, че въпросният регистър – блокчейн, не се съхранява на едно място, а е децентрализиран. Това означава, че се съхранява на толкова много места, които съдържат абсолютно еднакви, постоянно синхронизирани записи на всичко, че всеки потенциален опит за подмяна в блокчейна от единично лице или група, може моментално да бъде установен.

Как е гарантирана сигурността?

За да купите или продадете нещо в криптовалута, тази транзакция се изразява под формата на запис във всички копия на блокчейна. Там се отразява от коя сметка и на чия сметка се прехвърлят въпросните „пари“, както и колко са те. На пръв поглед нищо по-необичайно от стандартните финансови транзакции. Но както знаем, обичайните парични преводи могат да бъдат компрометирани и това се е случвало. Защо обаче транзакциите в криптовалути към момента са абсолютно сигурни?

Тук се намесва криптирането. Когато създадете своя сметка в криптовалута, обикновено наричана „портфейл“, той е защитен от два ключа – частен и публичен. Частният ключ наподобява електронния подпис, той е при вас, никой не го знае, и е защитен. С него удостоверявате транзакциите от вашия портфейл. Той е свързан към публичен ключ, който от своя страна гарантира синхронизираното записването на транзакцията в блокчейна. Цялата информация за транзакцията – адресите на подателя и получателя, двата ключа и пр. се преобразуват математически чрез т.нар. хеш функция в уникален запис, който не може да бъде манипулиран, нито да бъде „прочетен“ или разгадан.

Откъде се нароиха толкова много криптовалути?

Някои смели прогнози повдигат опасението, дали няма да дойде моментът, когато всеки ще може да стартира собствена криптовалута? В този свят и в момента биткойнът отдавна не е сам. На криптоборсите се търгуват стотици и се появяват нови непрекъснато. Много компании или проекти стартираха собствени криптовалути, за да наберат финансиране. Някои от тях вероятно ще бъдат успешни, други не. Подобно на валутния пазар, всеки може да търгува и на криптоборсите. И все пак – ориентирането не е толкова лесно. Много от валутите изглеждат примамливи с цените си. Хората, занимаващи се с това, обаче, следят много отблизо какво се случва с проектите зад тези валути – от кого и къде са създадени, влизат ли нови инвеститори и какви, къде подкрепата е само формална, както и всякакви новини около тях. И тъй като всички вече знаем за „фалшивите“ новини, тук също не липсват. Подвеждащата информация, че даден криптопроект ще бъде подкрепен от някоя световна корпорация, може да тласне редица хора да инвестират в дадена криптовалута, а цената й да скочи. При това към момента флуктуациите в курсовете се изразяват в десетки и стотици проценти дневно и седмично. Когато стане ясно, че новината е фалшива, съответната валута, естествено, отново губи от стойността си, а заедно с това и инвестиралите в нея.

Видове: Биткойн, алткойни, токени

Биткойн остава най-популярната криптовалута, но има ли и какви разлики между нея и останалите? Прието е всички криптовалути, различни от биткойн, да се наричат със събирателното „алткойни“ (от алтернативни монети). Някои от тях използват базата на технологията зад биткойн, докато други са основани на собствена блокчейн технология.

Заедно с това се появиха и т.нар. токени. Докато валутите се използват в традиционния смисъл на обменно средство, то дигиталните токени са средство за инвестиция. Различни технологични проекти ги използват, за да наберат средства за разработките си. Токените са базирани и съответно се търгуват в съществуващи криптовалути. Към момента най-често компаниите използват етер.

Какво е бъдещето?

Макар че блокчейн технологията в момента практически се използва предимно при криптовалутите, този начин за създаване и гарантиране на информация може да навлезе в много различни сфери на дигиталния свят. Така че бъдещето за самата технология е светло.

Финансовите експерти в цял свят се опитват да прозрат в бъдещето, за да прогнозират какво ще се случи с криптовалутите. Някои вещаят скорошно драстично спукване на криптобалона, други не са чак такива песимисти и очакват макар и да има крачка – две назад, пазарът на тези валути да се стабилизира. Не са малко и прогнозите, че след време криптовалутите ще доведат до смъртта на традиционните пари.

Може би не знаете, че Credissimo отдавна въведе плащането с биткойни. Това е вариант за изплащането на вашия заем. И между другото, ако се притеснявате, че сте закъснели за влака на криптовалутите – според повечето експерти не сте. Може още в този момент да навлезете в този виртуален свят и с помощта на Credissimo плюс или Credissimo до заплата да си създадете портфейл и да започнете да търгувате.



Обратно към всички

Прочети още