За какво да харчим и за какво не?

За какво да харчим и за какво не?

Преди десетина години американският блогър Питър Маседо решава да направи интересен експеримент. Да не харчи нищо в продължение на 1 месец. Не се броят само битовите сметки и вноски по кредити. Струва ли ви се невъзможно? Оказва се много трудно, но не и невъзможно. Маседо си прави такъв месец на „пости“ в продължение на няколко години и всеки път става по-добър. Храни се само със запасите си, придвижва се предимно пеша и с големи мъки успява да не се изкуши да купи нещо. Приема обаче подаръци, т.е. ако някой пожелае да го черпи.

Замисляли ли сте се колко храна държим по шкафове, килери и фризери? При повечето хора вероятно наистина достатъчно за поне месец. И колко излишни пари даваме за излишни неща. Волевото усилие да не похарчим поредния лев излишно е изключително трудна задача за някои хора. А и как се определя кое е излишно и кое не? Подбрахме няколко примера за сфери, от които не е редно да се пести, а често хората именно за тях не дават пари. И няколко, които винаги ни изкушават и развързват портфейла, а всъщност рядко са наистина необходими.

Здраве

Не става въпрос за купуването на лекарства, когато вече сме болни, а за превенцията. Всяко нещо, което ни помага да станем по-здрави и силни, си заслужава парите. По-добре по-скъпа, но качествена храна, отколкото евтина, но вредна. Ако сте отпаднали и с нисък имунитет, хранителните добавки и витамините са важни. Скъпи са, но да се разболеем ще ни излезе доста по-солено. Спортът и движението не са задължително с пари, но по-добре ако можем да инвестираме в тях, вместо застоялият живот да ни превърне в потенциални жертви на хронични заболявания. Често хората „пестят“ именно от здравето си, което е огромна грешка. Случвало ли ви се е да ви заболи зъб и спешно да търсите зъболекар? И знаете ли защо се е случило? Защото не сте ходили редовно на прегледи, за да може кариесът да бъде хванат навреме. Или пък сте знаели за него и сте го пренебрегвали. И какво, спестихте ли от това?

Образование

Не говорим за почти задължителното минаване през университета, а за последващите квалификации и курсове. Скъпи са, да. Но не мислите ли, че да дадете 200 или дори 1000 лв. за курс и после да ви вдигнат заплатата, защото сте станали по-добър специалист, е една добра и дългосрочна инвестиция? За възможностите, които по-доброто образование дава изобщо и в широк спектър да не говорим. Спестяването от квалификация може дори да ви прати на лоши места. В днешно време светът се развива толкова скоростно, че човек трябва непрекъснато да следи новостите в сферата си и да се учи на допълнителни умения. Ако сте „спрели“, ставате първи в списъка при потенциални съкращения. И никога няма да напреднете или да получите шанс за нещо по-добро, както може би си мечтаете (но само с мечти не става).

Книги

Не професионални книги и учебници. Романи и фикция. За какво ви е това ли? Сега ще ви споделим един доказан факт за мозъка, телевизията и книгите, изследван с проследяване на мозъчната активност. Когато гледате телевизия, мозъкът ви не работи. Точно така, спира и става само „приемател“. Звуците и картините буквално просто се вливат в него, не му трябва да „мърда“ и да ги обработва особено. И какво се случва? Сдобивате се с мързелив и леко атрофирал мозък. А доброто му функциониране определено ви е важно, нали? При четенето на книги отново получавате удоволствие от някоя добра история. Само че, за да я възприеме, мозъкът включва в ход въображението. И работи ли, работи. Но пък е приятно, не е като да решавате задачи по математика (нищо, че и те са полезни). Добрата новина е, че няма никакво значение какво четете – сериозна или по-лековата литература. Наистина.

Пътуване

Спестявате ли си понякога пътуванията, понеже не ви се дават пари. Отпуската може да си прекарате и вкъщи, така е. Но е абсолютно безполезно, че даже и вредно, ако решите да се отдадете на домакинска работа и лежане на дивана. Пътуванията имат множество ползи: Помагат за по-лесното „изключване“ и истинска почивка, от която тялото и мозъкът ви се нуждаят. Докато стоите у дома и си мислите за гадната работа това няма да стане. Учите много нови неща. Дори без да го осъзнавате всяко пътуване ви изпълва с нови преживявания, които са важни за общата култура и работата на мозъка ви. Защо е важно той да функционира добре, вече споменахме. Не е нужно да пътешествате далеч, макар че е страхотна идея. Някъде наблизо също върши работа. Просто не си стойте вкъщи, нищо няма да ви спести и изобщо няма да си починете.

Нови преживявания

Кога последно пробвахте нещо ново? Каквото и да е. От нов маршрут до работата, през нова рецепта или преживяване. Част от тях струват пари, да. Но те са петото нещо, от което не трябва да се пести. Седнете и си направете списък с всичко, което не сте пробвали, а искате. Безплатно или платено. И веднъж на някакъв период от време отмятайте по точка от списъка.

Много е вероятно докато четете да си казвате, че всичко това е много хубаво, обаче наистина нямате никакви свободни средства и не можете да харчите за полезни неща. Да видим тогава откъде може да спестите, за да си ги позволите.

Дрехи

Честно, защо задължително гардеробът трябва да се обновява всеки сезон? Модата е много относително понятие. В магазините имало изгодни намаления? Добре, но колко от всички парцали и обувки ще облечете повече от веднъж? Не е необходимо да носите дрехите си от гимназията, но всички са наясно, че това перо е изкушаващо и реално винаги може да се спести от него.

Техника

Колко важно е да имате последен модел телефон? Ще ви се възхищават и ще ви завиждат? Ако сте умни, здрави и успели, ще ви завиждат повече. И ще можете да си позволите този телефон, без изобщо бюджетът ви да усети. Но докато харчите за излишни технологични джунджурии това няма да се случи и ще си стоите глупави, бедни и болни, пък много важно, че сте си купили поредната технологична новост (която до половин – една година и без това ще е остаряла). На всичкото отгоре харченето за електроника определено е от доста скъпите пороци.

Коли

За да стигнете бързо от точка А до точка Б ви трябват четири колела и двигател с вътрешно горене. Всички коли ги имат, а останалото е глезотия. Ако не можете спокойно да си позволите скъпа кола, просто не си взимайте такава. А и да си вземеш кола на старо или просто по-евтина не е като да се ожениш за нея. Все някога ще бъде сменена. Не е и любовница, така че излишните харчове по една кола няма да ви се отблагодарят особено. А ако можете да стигнете донякъде пеша, с колело или по-друг евтин (и екологичен) начин, защо да давате пари за бензин? С кола до съседната бакалия за хляб, честно ли?

Козметика

Тази истина е сурова: Всеки е красив толкова, колкото природата е решила, и освен това всички остаряваме. И нищо не може да ви маскира, освен доброто здравословно състояние и усмивката. Огромните инвестиции в козметика и козметични процедури няма да ви превърнат в принцеса. Така че се възползвайте от тях в границите на разумното.

Домът

Някои жени се отнасят към дома си така, както автоманиаците към колите си. Харчат безумно много за безумни „домашни аксесоари“, подменят си канапето всяка година, имат 22 чифта уникални чаршафи и 14 комплекта чинии – за всеки повод по един различен. Ако се разпознаете в тази категория, може би е добре да помислите, дали нямате такъв вид пристрастяване. Продайте излишното и с парите отидете някъде на почивка.

Ако спешно ви се налага да промените философията си към харченето и да избягате от себе си и грижите, за да набележите нова стратегия: Още сме в сезона на екскурзиите и едно пътуване е най-добрият начин. Впрочем за всичко от първите пет точки има Credissimo до заплата и Credissimo плюс. Първият е без лихва в гратисния период за всеки първи и пети, а вторият е до 2500 лв. и срок за погасяване до 24 месеца. Обаче не е разрешено да ги използвате за глупости.



Обратно към всички

Прочети още