Защо е добре да имаме здравна застраховка при пътувания в чужбина?

Защо е добре да имаме здравна застраховка при пътувания в чужбина?

Когато човек тръгва на почивка обикновено мислите му са завладени от предстоящото приятно изкарване, забавления и дългоочакван отдих. Никой не потегля с мисълта да се разболее или да претърпи инцидент, още по-малко пък например да го заболи зъб точно в този момент. За съжаление обаче такива рискове съществуват. А понякога пропускаме да си направим краткосрочна здравна застраховка при пътуване в чужбина, въпреки че цената изобщо не е висока. Ако не се наложи да се възползвате, ще сте назад със стойността на един коктейл в средностатистическо заведение. Ако обаче се случи нещо, ще си спестите огромни суми за здравни грижи в чуждата държава.

Също е важно да знаете, че има разлика между Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) и допълнителната медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

Европейската здравноосигурителна карта

Тази карта дава възможността да получите обезщетение за платени от вас медицински разходи, ако те са били инцидентни. Разходите, които сте направили за лечението, по-късно ще ви бъдат възстановени от българската Здравна каса. Стойността на медицинските услуги обаче е различна и нерядко може да се наложи да покривате сериозна разлика спрямо това, което касата ще ви възстанови.

Не може да я използвате за планирани лечения, а спешността на случая се преценява от медицинското лице, което ще ви прегледа. Това означава, че могат и да ви откажат лечение, дори според вас случая да е спешен, ако според лекаря не е. Допълнителна особеност е, че трябва да посетите здравно заведение с договор към здравната каса на съответната държава. За съжаление трудно може да разберете дали е така, преди да сте го посетили, а при спешен случай човек се насочва към най-близкото място.

Освен това не може да получите обезщетението, ако не сте били здравноосигурени при пътуването, както и след това до момента на възстановяване на сумата.

ЕЗОК се издава за 14 работни дни и е с валидност от 1 година (10 за пенсионери и 5 за деца), така че ако искате да имате такава карта при пътуването, ще трябва да я планирате от по-рано и не може да я извадите в последния момент преди да тръгнете.

Картата е валидна за европейските държави с изключение на Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия и Исландия. Може да проверите къде и как да заявите Европейска здравноосигурителна карта на http://www.ezok.bg/.

Застраховка „Помощ при пътуване“

Може да я срещнете още като краткосрочна медицинска застраховка с осигурен асистанс. В която и застрахователна компания да отидете, ще ви разберат и просто ако кажете, че ви трябва здравна застраховка за пътуване в чужбина.

Цената й варира спрямо дните на престой и максималната сума, която искате да покрива потенциалното лечение. Лимита избирате вие и ако пътувате в някоя съседна държава като Гърция, спокойно може да се спрете на по-ниските в диапазона на 2000 - 5000 евро. Но при по-далечни дестинации, особено извън Европа, може да се спрете на по-висок лимит от порядъка на поне 20 000 - 30 000 евро (обикновено максимумът е 100 хил. евро). Премията зависи от тези лимити, както и от тарифите на конкретната компания, но да речем за стандартна почивка в Гърция за 10 – 14 дни, няма да платите повече от 12 – 15 лв. на човек. Трябва да се съгласите, че това е доста разумна сума спрямо потенциалните рискове.

При нея няма значение в какво здравно заведение ще попаднете и дали има договор със съответната здравна каса, тъй като лечението се поема от компанията застраховател. Включва средствата за медицинска помощ и лечение при заболяване и злополука, както и спешна стоматологична помощ. При необходимост може да покрие и разходите по прехвърлянето ви в България (до болница или до дома ви, според случая), ако това се налага и не можете да се приберете сами.

Такава застраховка се сключва за минути и може да го направите буквално преди тръгването си. Необходими са ви единствено данни от личната карта или паспорт. Важно е да пазите полицата, която ще ви дадат и да я носите винаги със себе си. При възникване на случай, които изисква медицинска помощ, трябва да се обадите на съответната асистираща компания – информация и данните за връзка са описани в документацията към полицата ви. Това е важно, защото ако не спазите сроковете, може да изгубите правата си. Пазете си и всички бележки за разходи и медицинските документи от лечението.

Други опции

Възможно е застраховката да е комбинирана и да включва още обезщетения за загуба или кражба на багаж, анулиране на полет, правни разноски, да е с включена Гражданска отговорност, ако пътувате с автомобил, и др. Тези опции влизат като допълнителни покрития, може да ги изберете или не, да комбинирате различни варианти спрямо съответното пътуване. Например ако ще се отдадете на екстремни спортове, може да добавите „спасителни разноски“ към застраховката.

Хубаво е да знаете, че някои кредитни карти също включват медицинска застраховка при пътуване. За да разберете, дали вашата е такава и какво точно покрива, трябва да се обърнете към банката издател.

Ако трябва да обобщим, на цената на няколко лева с медицинска застраховка при пътуване в чужбина може да си спестите огромни разходи и да си гарантирате спокойствие. А по време на почивка със сигурност не ви трябват излишни тревоги. За самото пътуване пък може да заявите заем от Credissimo – с опциите до 600 лв. и 0% лихва за всеки първи и пети в гратисния период или до 3000 лв. и възможност за разсрочване до 24 месеца. Между другото може да заявите бърз заем и след като вече сте заминали на екскурзия, кредитите на Credissimo се заявяват онлайн и в рамките на един работен ден получавате парите си по банкова сметка.



Обратно към всички

Прочети още