10 мита за бързите кредити

10 мита за бързите кредити

Проучване за кредитния пазар, задлъжнялостта на фирмите и домакинствата, делът на лошите кредити и профила на средностатистическия ползвател на заеми за 2017 г. за пореден път показа, какво разминаване може да има между реалността и обществените представи. От една страна икономическият живот се променя бързо, докато схващанията остават. От друга си вадим заключения от отделни „лоши“ примери, показани по медиите. Статистиката обаче не се базира на единични случаи.

Решихме да отбележим десетте най-често срещани мита, свързани с бързите кредити, опровергани както от последните данни, така и от отдавна съществуващи факти, за които просто повечето хора не са в течение.

1. Бързите кредити са за бедните и необразованите

Нищо подобно. Според данните средностатистическият потребител на бързи кредити е добре образован млад мъж в трийсетте си години, разполагащ с доходи около или над средното ниво. В течение на десетилетието след навлизането на бързите заеми на пазара и разширяването на дела им този профил се е променял и от няколко години услугата става все по-популярна сред хората с високи доходи, както и сред младите в началото на кариерата си.

2. Бързите кредити са само за краен случай

Едно от безценните предимства на този тип кредитни продукти е именно бързината, както подсказва името. Те са незаменими за всички случаи, в които човек се нужда е експресно от финансови средства и не може да се ориентира към институциите с по-тромави процедури. Но бързите кредити отдавна не са само за спешни ситуации и за закърпване на месеца. Все повече хора ги използват за ефективно и по-оптимално управление на бюджета си. Такъв пример може да бъде, когато поради финансови причини отлагаме изгодна покупка или плащане на услуга за по-късен период, когато цената ще бъде по-висока. Използването на бърз кредит в такъв случай би позволило заплащане при по-ниска цена, която компенсира лихвата или дори без да има нужда изобщо да се плаща такава – като при „Credissimo до заплата“, който е с 0% лихва за всеки първи и пети. Така на практика човек връща същата сума, която е взел, без оскъпяване. Статистиката също застава зад факта, че бързите кредити са удобен инструмент за всякакви случаи, като показва, че все повече хора взимат заеми именно за „неспешни“ покупки, като техника.

3. Бързите кредити те вкарват в кредитна спирала

Всяко едно задължение, независимо към каква институция или дори и заемът от роднина, може да те вкара в кредитна спирала, ако не го погасяваш. Накратко „кредитна спирала“ означава, да взимаш заем след заем, за да погасяваш предишните. Това най-често се случва при хора с много ниски доходи или при такива, които „не могат да се оправят с парите си“. Данните за бързите кредити не само показват намаляване на необслужваните задължения – те спадат право пропорционално с увеличаването им в дела на теглените заеми. Накратко казано – българите теглят все повече бързи кредити и все по-малко са тези, които не успяват да ги обслужват. Това се дължи донякъде на повишаването на доходите, но и на по-добрата информираност на хората.

4. По-сигурно е да вземеш от банка

Много хора продължават да се чувстват по-сигурни, ако вземат банков кредит, вместо да се обърнат към кредитна институция. Истината е, че разлики в „качеството на парите“ няма, няма и как да има. Но пък е вярно, че са с различно предназначение и решението за вида на кредита и институцията зависи от конкретния повод. Ако става въпрос за бързина, не може и да става въпрос за конкуренция – бърз кредит се отпуска за минути и часове. Ако става въпрос за размер на допустимата сума, то е вярно, че лимитите на банките са в пъти по-високи. Тези фактори трябва да вземате предвид при теглене, а не вътрешните си усещания и мненията на съседите.

5. Лихвите са по-високи

В това има нещо вярно, но пък банките имат редица такси, като започнем с най-първата – да ви обърнат внимание, като ви разгледат документите за кандидатстване. Това, което е важно да сравните при избор е не само лихвата, но и цялостното оскъпяване или т.нар. ГПР (годишен процент на разходите). Колкото по-краткосрочен е заемът, толкова е по-важно да не забравяте това. Няма как бързият ви кредит да се оскъпи със стотици проценти (в показваните по новините случаи обичайно става въпрос за измами), защото има граница на ГПР за потребителските кредити на абсолютно всички кредитни институции и тя е 50% от общия размер на заема. Да не се доверявате на съмнителни фирми обаче е задължително.

6. Имат скрити условия

Терминът „скрити условия“ се използва в доста широк смисъл, най-често става въпрос за текста с малкия шрифт. За съжаление, е ваша отговорност да прочетете всички текстове в договора си и съпътстващите документи по кредита. Ако ви бъдат предоставени увредени екземпляри (с избледнели, зацапани, нечетими пасажи) имате право да изискате нови, да не подпишете, да подадете сигнали до компетентните институции.

7. Не е вярно, че не искат заплата

Не е вярно, че няма да ви питат за доходи и това е съвсем естествено – компанията трябва да се увери, че може да изплатите заема си. Но заплатата по трудов договор е изискване при банките и небанковите кредитни компании рядко ще ви поискат да доказвате трудови правоотношения. Например изискванията на Credissimo са кратки и прости: Навършено пълнолетие, валидна лична карта и (някакви) доходи. Нищо повече.

8. Дават на хора с лоша кредитна история

Ако имате силно развито чувство за принципност – може да сте спокойни. Компаниите за бързи кредити не дават заеми на хора, които имат навика никога да не си ги връщат.

9. Не взимате кредити, за да си „пазите“ скоринга

Отново често срещана заблуда е, че броят на кредите се отразява зле на скоринга при кандидатстване. А той е особено важен, когато ще ви трябва голяма сума, например при планиране на ипотечен заем. Само че е точно обратното. При равни други показатели липсата на каквито и да било кредити в историята ви, ви прави по-малко надеждни. Звучи нелогично, но замислете се – вие бихте ли отпуснали много пари на някой, за когото няма данни как се държи като кредитополучател? Дали връща навреме или създава проблеми. Така че наличието на кредити (обслужвани, разбира се) в историята ви е във ваш плюс при подобни ситуации.

10. „Всички са измамници“

Това е най-кратката формулировка на най-разпространения мит, а именно, че целта на всички финансови институции, в това число и на небанковите кредитни, е да ви измамят и да ви вземат парите. А всъщност става въпрос за най-обикновен бизнес – взимате „под наем“ продукт – пари, и трябва да плащате наема, а накрая да го върнете. Измамници има във всяка сфера на живота и е отговорност на всеки индивид да се старае на се предпазва. Секторът на компаниите за бързи кредити е силно регулиран от редица държавни институции. За сметка на това не са малко лихварите, които не влизат в ничия регулация, освен в обсега на Наказателния кодекс. Но на тях вие не трябва да се доверявате. Избирайте утвърдени фирми с висока репутация и доказали се на пазара.



Обратно към всички

Прочети още