10 съвета как да оптимизираш семейния бюджет

10 съвета как да оптимизираш семейния бюджет

Управлението на личните финанси изобщо не е сложна задача

Ако приемем, че в древните епохи усилията на хората са били насочени основно към физическо оцеляване, то къде предполагате се намираме сега? Разбира се не може да сравняваме целодневно ловуване и събиране на грудки с живота днес, но все пак…

Към днешната дата статистиката показва, че над една трета от парите на домакинствата в България отиват за храна. Когато обаче прибавим към тях и други важни за оцеляването пера, като разходите около жилището, тези за транспорт, данъците, за здравеопазване – картинката придобива други измерения. Всъщност, според данните за миналата година, за забавления, култура и образование семействата са отделяли само около 4,8% от бюджета си. И тук става въпрос за средностатистически гражданин на държавата, често ситуацията е още по-неприятна.

Ако това те кара да се чувстваш тъжно и дори отчайващо, имаме добра новина. Всеки може да промени с малко усилия структурата на семейния си бюджет. Точно така, тук няма да говорим за неговия размер, а именно за структурата – каква част от него за какво отива. Ако се придържаш към плана, ще ти остават и повече пари за стоки и услуги, които не са от първа необходимост.

На първо място един генерален съвет: Пиши. 

  • Състави си бюджет и всеки месец записвай приходите и разходите старателно (може и на компютър или онлайн).
  • Изготви си финансов план за по-дълъг срок, включващ предстоящи разходи: кога ще правиш пътувания и колко трябва да си предвидил дотогава, кой месец трябва да подновиш застраховката на колата, кога има юбилеи и събития и ще ти трябва сериозен (да се чете като скъп) подарък и т.н.
  • План за спестяване: За какъв период и какви суми трябва да отделяш, за да си осигуриш буфер за непредвидени разходи.

А сега да видим и какво можеш да направиш за отделните основни пера в разходите си.

Разходи за храна:

1. Винаги ползвай списък за пазаруване и се постарай да не излизаш от него. За целта може и да звучи маловажно, но гладен в хранителен маркет не се влиза. Следи промоциите на различните продукти, но не се изкушавай да купуваш нещо, само защото е намалено.

2. Изготвяй седмично меню, в което по-възможност продуктите се допълват. Така няма да се налага да пазаруваш всеки ден (и да рискуваш да излезеш от списъка), а и няма да остават хранителни продукти за изхвърляне. Ако са удобни за комбиниране дори няма нужда да определяш точно в кой ден какво ще се яде и менюто става достатъчно гъвкаво за всеки забързан живот.

3. Пробвай да готвиш. Това не означава да се въртиш с часове в кухнята и да достигнеш класата на Джулия Чайлд или Жак Пепен. Има достатъчно прости и бързи храни, които може да приготвиш, вместо да поръчваш или излизаш на ресторант. Ясно е защо това спестява пари. Заедно с това може да приготвяш храни предварително за следващите дни, включително и такива, които да си носиш на работа, вместо да обядваш навън.

Разходи за здраве:

4. На първо място тук със сигурност е профилактиката. И то не само да се пазиш от разболяване, да се храниш редовно и да спортуваш (което всъщност в дългосрочен план може да ти спести огромни суми). Посещавай личния си лекар редовно и си прави необходимите годишни прегледи и изследвания. На отлагай зъболекарските задачи, макар да са хем най-неприятни, хем най-скъпи.

5. Обръщал ли си внимание, че във всяка аптека едно и също лекарство или добавка струва различно? Подбирай местата, където пазаруваш медикаменти. Заедно с това винаги, когато ти предпишат такива, се поинтересувай за различните производители, защото особено там разликите са сериозни. „Аспирин“ е само един, но ацетилсалициловата киселина се произвежда и под много други наименования. Така е с почти всички лекарства и може да не са ти препоръчали и предписали точно най-изгодното.  

6. Качеството и цената на здравните услуги не винаги вървят ръка за ръка. Ако можеш да се възползваш от безплатното здравеопазване и да посетиш специалист с направление, по-добре се поинтересувай за доказал се такъв, при който можеш да отидеш. Ако вместо това решиш да се откажеш от тази възможност, за да отидеш „на частно“, това няма да ти гарантира по-добро експертно мнение.

Сметки и абонаменти:

 7. За да постигнеш по-ниски битови сметки, най-често ще се наложи първо да инвестираш. Впоследствие тези вложения се изплащат бързо и дългосрочно намаляват месечните разходи. Енергоспестяващи уреди и лампи, топлоизолация и дограма, устройства за дистанционно управление на уредите – всичко това носи значително облекчение за разходите впоследствие. Хубаво ще е да промениш и някои от навиците си вкъщи, като да не държиш всичко и постоянно включено и още 14 съвета как да спестите пари от ток.

8. Прегледай абонаментните планове и ги промени в първия удобен момент. Дали използваш всички тези безплатни минути и интернет на телефона си? А гледаш ли наистина всички тези десетки програми по телевизията? Дали конкурентният доставчик на интернет не предлага много по-изгодна оферта за скорост и месечна сметка?

9. Плащаш ли за услуги и абонаменти, които реално не потребяваш? В днешно време има редица услуги, за които понякога се абонираме, а после забравяме да ползваме (например интернет телевизионни пакети). Спри ги.

На 10-о място поставяме разходите около децата.

Макар че те заслужават много повече от една точка, а и ако ги оставим, са способни да изхарчат по изключително рационален и прекрасен според тях начин и цялата ни заплата.

Дръжте здраво контрола и не се поддавайте на провокациите на тези малки шефове. Независимо дали става въпрос за сладолед в парка или за поредната гигантска и скъпо струваща играчка. Вие сте тези, които преценяват кога, какво и колко могат да получат.

С подобен план можеш да спестяваш немалка сума всеки месец и да забравиш за много от финансовите си притеснения. И все пак в редките случаи, в които е възможно да те споходят, бърз кредит от Credissimo винаги е опция.



Обратно към всички

Прочети още