5 причини да заредиш портфейла за Bl@ck Friday (и 5 бонус съвета)

5 причини да заредиш портфейла за Bl@ck Friday (и 5 бонус съвета)

Bl@ck Friday 2016

Проучване показва, че около една трета от хората в България не се възползват от грандиозните намаления на Черен Петък поради финансови причини. В превод, това означава следното: всеки трети българин няма пари за покупки, въпреки че на този ден, вече и у нас стана традиция, почти всички магазини и търговци да намалят голяма част от артикулите си и да дават невероятни отстъпки.

Здравата логика сочи, че ако човек има нужда да купи нещо, е по-добре да „стиска зъби“, именно до настъпването на тази дата. При намаления от порядъка на до 50 – 70%, практически може да си купиш двойно повече артикули на същата цена, нали така?

Какво да правиш обаче, ако имаш нужда, а нямаш пари? Обещахме тук да разкажем, защо е добра идея да заредиш портфейла си за Черния Петък (тази година е на 25. ноември). За съжаление "зареждането" не става с включване в контакта или по друг „вълшебен“ начин.

За подготовката за Black Friday има няколко подхода – да имаш спестени пари за черни дни, някой близък да е спестил повече и да ти услужи или да теглиш бърз кредит. Разбира се, рядко спестените пари стигат, дори само за собствените ти желания – винаги има някой непредвиден разход, особено в края на месеца. В такъв случай, заявяването на кредит е най-бързият и лесен начин да пазаруваш смело с намаление.

Ето защо, именно намаленията на Black Friday не са за изпускане:

1. Защото е евтино. Много, много евтино.

Причината не е, че търговците много те обичат и искат да се погрижат за твоето благоденствие, като ти дадат продуктите си почти без пари.

Причината е, че откакто тази американска традиция беше привнесена в България преди няколко години, конкуренцията става все по-жестока и все по-безмилостна. Ако не направиш намаление в този ден, значи си изключително неразумен. Хората се научиха, че тази тактика работи и в сезона преди целия куп коледно-новогодишни, никулденско-ивановденски празници, се фокусират именно върху деня, в който могат да напазаруват за останалите и за себе си, без после да трябва да карат на хляб и вода януари и февруари. На практика става омагьосан кръг – хората чакат Черен петък, за да пазаруват, търговците са едва ли не принудени от конкуренцията и очакванията да дават отстъпки, а хората пазаруват все повече и повече.

Ако не си се възползвал от този феномен досега, вече знаеш защо трябва да го направиш - 70% намаление си е две трети по-ниска цена.

2. Защото ще съжаляваш. И скоро няма да имаш нов шанс.

Е, никой няма да ти направи нищо, ако решиш да пропуснеш цялата лудница. Почти никой… освен съвестта ти. Ще остане онова гласче, което ще пита:

„А аз кога ще си получа дълго чакания телевизор; новите зимни дрехи; телефонът, който ми обеща? Защо не ги взе, като бяха двойно по-евтини?“

Малко вероятно е да няма нещо, за което отдавна да си казваш, че някой ден ще стане наложително да купиш, а все отлагаш.

Отделно от това, може би си планирал коледното пазаруване да е с парите от декемврийската заплата? И ето как, само няколко дни отлагане, ще ти струват поне двойно повече, отколкото ако се възползваш, когато трябва. Впрочем Credissimo има кредит до заплата и ако не си чувал, той е точно за такива случаи: взимаш парите, когато ти трябват и ги връщаш на заплата, без лихва в гратисния период. Не звучи ли доста по-разумно?

3. Защото има опашки. Голяма опашка = Голяма изгода.

Ако не си от хората, които по някаква необичайна причина обожават висенето по опашки, този аргумент вероятно ти звучи абсурдно. Но в него има резон: опашките са чисто и просто ориентир, при това най-добрият ориентир. Повярвай, стотици хора са проверили внимателно къде какво се предлага и там, където опашката е най-голяма, далаверата също е най-голяма.

Висенето е неприятно, наистина, но винаги можеш да го разнообразиш като отидеш с приятел, за да си правите компания; като си вземеш книга; играеш на игри, а защо не и да изгледаш някой филм на телефона или таблета. Единственият истински сериозен проблем е дали разполагаш с времето, но и това подлежи на менажиране.

4. Защото няма опашки. И изборът е огромен.

Не, не си противоречим. В интернет формално няма опашки. Възможно е да има твърде много желаещи купувачи, които да претоварят сайта на търговеца и той да се срине, но шансът не е чак толкова голям.

Както се казва:

„Пробвайте пак след малко“.

Хубавото на тази част е, че можеш да си набележиш вещите предварително и дори да заредиш количката, така че в самия ден да си на клик разстояние от покупката, а не тепърва да ровиш.

Освен хубава, има и прекрасна част: често магазините пускат стоки с промоции само за онлайн потребители, докато в магазина цените не са намалени (разбира се, и обратното е възможно, но това лесно се проверява). С други думи, имаш огромен избор, и то без да обикаляш, да чакаш и да се блъскаш с други потребители.

5. Защото удоволствието е сега. И е двойно.

Почти няма човек на света, който да не изпитва удоволствие, когато си купи нещо. Това е ясно. Когато обаче купи това нещо и на изгодна цена, удоволствието се удвоява. Хем си пазарувал, хем знаеш, че си спестил. Само тази точка дори е достатъчна причина да си подготвен за Черния петък. Както финансово, така и тактически.

Затова сега следват няколко стратегически съвета, които може да обобщим във формулата:

„Разгледай, помисли, и ако си струва - купи“.

6. Позяпай няколко дни.

Обиколи интересните за теб магазини, както физически, така и онлайн. Набележи си какво ти трябва, за да си психически подготвен.

7. Направи си списък.

Целта на списъка е не толкова да не забравиш или пропуснеш нещо, а по-скоро да те ограничи. Един тип в САЩ така се сдобил с 20 градински косачки – всяка година си купувал по няколко, защото били толкова изгодни… Няма нужда да изпадаш в крайности, затова състави списъка, докато мислиш трезво. В самия Черен Петък най-вероятно ще те завладеят шопинг треска и опиянение от цените.

8. Внимавай с уловките.

Знаеш, че в предишни години имаше търговци, които получаваха санкции, заради измамни отстъпки. Случаите намаляват, но ако си изпълнил първите две стъпки, значи си се запознал с цените и ще си наясно реално ли е намалението, или има някаква шмекерия. Внимавай също и с други хитринки от типа да пише 70%, но да се окаже, че важи при покупка на пет артикула, а при един – всъщност са само 10%...

9. Контролирай се.

Така де, не като онзи с косачките. Това, че даден предмет е на неприлично ниска цена, не значи, че трябва да си го вземеш (или пък не е спешно). Да не се окажеш после с бебешка количка „за всеки случай, когато синът се ожени, нищо че още е едва пети клас“…

10. Ура, тридневен петък!

Още един съвет за повишено внимание: някои търговци не си падат по традициите и вместо Черен Петък, обявяват цял Черен уикенд. Ако знаеш кои са (а те си казват предварително), ще можеш да си спестиш част от умопомрачителното трескаво бутане и кликане в петък и да оставиш част от пазаруването на спокойствие за останалите два дни.

Още ли се чудиш, дали наистина да заредиш портфейла, или да се скриеш под юргана и да пропуснеш?



Обратно към всички

Прочети още