7 градски хобита, които да включиш в ежедневието си

7 градски хобита, които да включиш в ежедневието си

Градски хобита? Какво е това? Това са начини да си прекараш добре и полезно за духа и тялото, без да си пускаш отпуска и без да пътуваш вдън гори тилилейски, където няма интернет, шефове и роднини. Освен, че очевидно става дума за дейности, които се практикуват в близост до местообитанието ти, друга основна разлика е, че когато говорим за хоби, обикновено имаме предвид нещо, което правим сравнително редовно.

По повод Международния ден на танца на 29 април решихме да ти предложим някои по-нестандартни начини за запълване на свободното време.

Има ужасно много неща, които може да правиш в града. Едно от тях е да не правиш нищо. Макар че всеки нарича това „нищо“ със съвсем различни имена, често зад тях се крие друго:

  • „Гледам любимото си шоу; Наваксвам с хитовите филми“ – да се разбира: „Разплул съм се вкъщи и кран не може да ме мръдне“.
  • „Виждам се с приятели“ – да се разбира: „Отивам да се наям и напия“.
  • „Малко танци тази вечер“ – да се чете като горната точка, но с приключване на вечерта в някой клуб с подходяща за поклащане музика.

Съвсем естествено нямаме предвид точно такъв вид регулярни дейности и хобита. В случая няма да си говорим и за клубове по плетене или четене, а ще заложим на идеи, които хем ще те разтоварят, хем могат да заместят спорта (всъщност са си спортове повечето), хем ще те съберат с готини хора и приятели.

1. Танци

Ама разбира се, че започваме с танците, нали те са ни повода. Съчетанието от музика и физическа активност е нещо като двоен енергиен шот за тонуса ти. За един час танцуване изгаряш между 250 и над 500 калории. Дори при бавните бални танци – валс, фокстрот, това пак е повече от един час ходене пеша. Стойностите се завишават с нарастването на темпото, не случайно сме свикнали да причисляваме примерно зумабата по-скоро към спортовете, отколкото към чистите танцови хобита. Освен този прекрасен ефект танците имат и много допълнителните ползи:

  • Ако се насочиш към народните танци, гарантирано ще стабилизираш сърдечно-съдовата система. Допълнително това е от социално активните танци – няма как да си на хорото, без да имаш контакт с останалите участници.
  • Спортните танци – това са ча ча, джайв, суинг и пр. Те удължават издръжливостта на тялото, помагат за гъвкавостта и равновесието. Същото важи за салса, танго, пасо добле.
  • Ориенталските танци – тези екзотични извивания ще направят тялото ти гъвкаво, а стойката перфектна. Така че си струват при гръбначни проблеми.  
  • Хип – хоп, зумба, модерни танци – активизират мускулите на цялото тяло.

2. Колоездене и ролери

Колоезденето е една от най-лесните за имплементиране в ежедневието активности. Колко по-просто е да отидеш на работа с колело, вместо да висиш в задръствания в колата или градския транспорт? Колко гори ли? Около 500 калории за час. Полезно е за сърцето. За разлика от велоергометъра във фитнеса или дома ти, съдейства и за душевен комфорт. Освен това е практически полезно, все пак стигаш донякъде. Може да се ползва и за разходка уикенда, може да караш със семейството или приятелите си. Спестяваш пари от бензин или билети и на всичкото отгоре съдействаш за по-добра градска атмосфера.

Ако имаш някакви съображения относно карането на колело – примерно така и не успя да се научиш или просто изпитваш страх да го ползваш по улиците, ролерите са алтернатива. Хората по-рядко ги избират за всекидневно придвижване, макар че има и такива. Но пък защо не за час, след работа в парка? Особено, ако е заедно с децата. Карането на ролери е сред щадящите спортове и не натоварва прекалено ставите.

придвижване с колело в града

3. Лонгборд

Наричат го по-големия брат на скейтборда и на практика също е така – прилича на по-дълъг скейт.  Ако обикновено свързваме скейтърите с тийнейджъри, които се опитват да се пребият по первази и стълби, не така е с лонгборда. Той може да се използва за придвижване на по-дълги разстояния, всъщност точно с тази цел е измислен. И все пак в нашите условия е спорно колко е подходящ за улици и пътища – необходима е добра настилка. За паркове и алеи обаче е чудесен.

4. Джогинг (и маратони)

Има ли изобщо какво да обясняваме за тичането за здраве? За да разнообразиш малко може да проучиш кога се провеждат местни маратони. Те не винаги са със стандартната дължина, може да са в съседния парк, и не са силно рекламирани, така че ще трябва да се разтърсиш. А пък защо и от време на време просто не събираш приятели и съмишленици за импровизирани такива?

5. Скуош

Хилка, топка и една стена – това е всичко необходимо, за да практикуваш скуош. Разбира се по-лесно е в зала, а и трябва да има алтернатива на спортовете на открито и за дъждовни дни. Хубавото е, че се практикува от двама души и можеш да вложиш и спортен хъс – все пак единият печели. Нелоша алтернатива на тениса.

6. Катерене

Някой любител на скалните предизвикателства е измислил начин това да се случва и в града. Чувал си за стените за катерене, такива места вече се появиха и по моловете. Не е необходимо да имаш спортна подготовка, защото стените са с различна степен на трудност. За сметка на това може да е първа крачка към скалното катерене или просто начин за постигане на издръжливи мускули. Натоварва цялото тяло и съответно развива всички мускулни групи. Препоръчва се особено силно при хора, които имат и искат да се справят със страхове. Подходящо е и за семеен спорт, децата са нещо като „природни катерачи“ и изключително се забавляват.

7. Градски трекинг

Стандартният трекинг е най-просто казано пешеходен туризъм. Съответно градският трекинг е разходка из града, но не каква да е, а с цел. Терминът възниква в Италия и се използва за търсене на скрити и непознати места в града. Такива със сигурност има в този, в който живееш, а хубавото е, че може да се практикува абсолютно навсякъде. При това е доста по-интересно и забавно от една стандартна обиколка по популярните туристически обекти.

Надяваме се, че сме помогнали да избереш своето градско хоби (освен ако вече нямаш такова). Ако всички ти се струват интересни, най-лесно се подбира на принципа на пробването. А защо да не е и комбинация от няколко?

Някои изискват специална екипировка и оборудване, но не забравяй, че това е инвестиция не просто в забавление, а в по-добро физическо и емоционално здраве. Ако нямаш търпение да започнеш, но в момента нямаш възможност да се погрижиш за нея, най-прекият път до спортния магазин минава през няколко клика – просто вземи онлайн кредит от Credissimo и се отдай на добро настроение. Обратно към всички

Прочети още