Детски бисери за парите

Детски бисери за парите

Чували ли сте твърдението, че възрастните са просто пораснали деца с пари? Ако задълбаем в смисъла, често сериозността на битието на възрастен човек произтича именно от паричните въпроси. Има ли ги, няма ли ги и какво да правим с тях.

За разлика от нас обаче, децата не само нямат такива притеснения, но и разбиранията им за естеството на парите понякога изглежда изнервящо просто. Например искаш нещо, караш мама или татко да го купят с с пари. Ако кажат, че нямат, молиш някой да ти го купи или пък пишеш писмо на Дядо Коледа, който в повечето случаи е изненадващо благосклонен и доставя всичко, дори да си бил малко лош…

Ако имате деца, със сигурност сте се сблъсквали със забавни разбирания на малките за парите. Ето няколко забавни случая, разказани от родители в интернет.

„Дъщеря ми искаше да й купя поредната играчка и се опитвах да й обясня, че нямам пари и не можем да купуваме всичко, което й се прииска. Отговорът:

Толкова ли си глупава! Хайде да отиваме към банкомата, той ще ти даде пари“.

***

„Татко купува пари от магазина за пари“.

***

„Знаеш ли какво мамо? Харесва ми, че изкарваш пари, за да може да ми купуваш разни неща. Но наистина не ми харесва колко е скъпо всичко. Дали да не се обадим на Дядо Коледа да му кажем, че играчките не трябва да са толкова скъпи?“

***

„И аз работя като татко, мамо. Нали съм батко, това е трудна работа. Колко смяташ да ми плащаш?“

***

„Реч на 9 годишно дете пред приятели:

Вместо да си харчите парите за глупости като разни сладки и вредни храни, може да ги спестявате и да си купувате нещо по-смислено, примерно играчки.“

***

„Не прави така, не си допирай парите до лицето – казах на сина ми, който си беше сложил банкнота пред очите. Обясних му, че парите са пълни с микроби и са мръсни. Той помисли малко, а после попита:

Затова ли казват, когато някой е богат, че е „въшлив с пари“?“

***

„Работя вкъщи и един ден, когато дъщеря ми се прибра от училище, оставих компютъра за малко, за да я посрещна и да я питам как мина деня ми. А тя отговори:

Сядай да работиш, знаеш ли колко неща съм си намислила да ми купиш с парите, които изкарваш?!“

***

„8-годишната ми дъщеря вече е наясно с правилата на шопинга:

Когато влезеш в мол и си харесаш нещо, трябва бързо да намериш и да купиш нещо друго, за да не купиш „първото, което си видял“.

***

„За разлика от повечето деца, които се страхуват от ваденето на млечните зъби, синът ми си ги маха сам като се разклатят. Така по-бързо ще получи пари от феята на зъбките…“

Преди няколко години британско проучване сред деца на възраст между 8 и 15 години, т.е. вече не толкова малки, показва странни резултати.

На въпроса „Откъде идват парите“, 55% отговарят с „работата“, 29% обаче смятат, че парите идват от „чантата на мама“, 26% от „джоба на тати“, а 14 на сто отговарят с „от банкомата“. Поне 89% са наясно, че родителите работят, за да изкарват парите. Това е показателно, колко е важно финансовото образование за малките. Един от най-лесните начини е чрез игра, а ето тук може да прочетете и за „10 игри, които учат децата ни на финансова грамотност“ .

Ако успеете обаче да обясните три факта за парите на децата си, това може да им бъде много полезно:

  1. Можеш да похарчиш една сума само веднъж. Така че трябва да внимаваш за какво ще я похарчиш. Всъщност най-добрият начин да учите децата да боравят с пари, е като им давате такива. Могат да си ги „заработват“ с изпълнението на различни домашни задължения. Но трябва да са наясно, че наличието на пари, не означава, че могат да си купят всичко.
  2. Всеки може да харчи, но умните хора спестяват. С други думи да си събират парите, а не да бързат да харчат всеки лев. (На по-големите може да обясните също, че лихвата увеличава спестените пари.)
  3. Приоритизирай. Нека си правят списъци с желаните неща за купуване. Така по-лесно ще се научат да преценяват от кое може да се откажат, за да имат това, което си струва.

Поставянето на тези основи в детството може да помогне много на децата ви и като възрастни. В тази възраст, макар и несъзнателно, се оформят представите и се пишат „програмите“ в детския мозък. Така че, ако детето е научено да получава всичко и че парите са просто хартийки, или обратното – че парите са лошо нещо, както и благата, които могат да осигурят, то и вече пораснало ще продължи да смята така, дори и да е подсъзнателно. Така че внимавайте какви програми вкарвате в детските мозъци.

Един от най-лесните начини за свикване е като пресъздадете ситуации от реалния живот в семейната среда що се отнася до финансовите въпроси. Може например, ако детето много настоява да получи нещо, да му предоставите средства под формата на кредит, които после да ви върне като спестява. Ако искате да сте напълно достоверни, може дори да определите оскъпяване. Само не забравяйте, че има и безлихвени – като всеки първи и пети Credissimo до заплата. Както и че може да има вариант за разсрочено плащане, както е с Credissimo плюс – до 24 месеца за суми до 2500 лв.



Обратно към всички

Прочети още