Как да изкараме 50 лв. на месец

Как да изкараме 50 лв. на месец

Всички знаем, че 50 лв. могат да бъдат смешно малка сума в определени ситуации, а в други да са камъчето, което обръща месечната ни финансова каруца. Да ти остават ден – два до заплата и да не ти стигат точно толкова пари, за да ги изкараш – вероятно поне веднъж в живота ви се е случвало. Често обвиняваме работата и шефовете си, че не ни плащат достатъчно или си търсим извинения, че сме изхарчили всичко. Доста сме писали досега на тема как може да спестявате, за да имате средства за непредвидени ситуации или просто като буфер. Как можете да пестите заедно с приятелите си или пък използвайки нестандартни методи. Всичко започва разбира се с оптимизация на семейния бюджет.

Но освен да пестим, може да се опитаме и да припечелваме повече. Сигурно често сте си задавали въпроса как може да изкарате малко допълнителни средства. Може би не ви е хрумвало нищо разумно или бързо сте се отказвали от мисълта, защото смятате, че нямате достатъчно свободно време, усилия, възможности. Истината е, че време винаги се намира, всеки има някакъв талант и възможностите са всевъзможни. А и когато правиш нещо, което ти харесва, не ти пречи, че е в свободното време.

Подбрали сме няколко лесно достъпни възможности, при които с повече далновидност може да си докарате допълнителни доходи. Струва си, дори и да става въпрос за 50 лв., а истината е, че понякога става въпрос за повече. Често дори хората по този начин стартират изцяло нов бизнес, който впоследствие става основната им дейност.

Създайте блог или сайт

Винаги има какво да сложите в него. Със сигурност има теми, които ви вълнуват, които са ви познати в дълбочина, и за които има какво да кажете и напишете. И със сигурност има потенциални читатели, които ще се радват да получат предоставяната от вас информация.

Начините да се печели от блог или сайт са няколко. Ако е достатъчно интересен и успеете да постигнете добра посещаемост, може да припечелвате от реклама. Трябва само да се включите в някоя платформа като Google AdSense. В по-добрия случай дори ще може да се договаряте и директно с рекламодатели.

Другият начин е като използвате сайта, за да продавате продукт или услуга. Създаването на сайт практически си струва, дори и да се спрете на някой от следващите варианти за допълнителен доход. Каквото и да предлагате, то има нужда от онлайн присъствие. Съществуват много платформи, на които такъв сайт може да бъде създаден много лесно и безплатно. Ако търсите по-високо качество, може и да поръчате изработка при професионалисти.

Продайте уменията си

Знаете например, че ръчно изработените вещи в момента са страхотна мода. Ако можете да майсторите нещо, да рисувате, да плетете, да шиете, да правите бижута, кукли или пък играчки за деца – започвайте веднага да ги продавате. Не е необходимо да създавате своя фирма, да наемате търговска площ или дори да осигурявате някакво огромно производство. Колкото можете в свободното си време. После на първо място уведомете приятелите си, за да разказват и те на свои приятели. След това си създайте странички в социалните медии – Facebook и Instagram, където да показвате произведенията си. Може да се регистрирате и в специализираните платформи за продажба на ръчно изработени неща, като международния Etsy.com или българския Zanaqt.bg.

Работа на свободна практика

А може да не ви бива да творите на ръка, а да сте майстори на словото или работите (имате хоби) в дигиталната сфера? Спокойно може да започнете и странична работа с проекти на свободна практика, без да напускате службата си. Потърсете групите за фрийленсъри във Facebook, разгледайте и този форум.

Препоръчително е преди да предложите услугите си по този начин да си направите портфолио или сайт, в който да покажете свои досегашни произведения.

Открийте таланта си

Не става въпрос тепърва да търсите своето признание. Имаме предвид сфери, които и в момента са ви сила, но не го осъзнавате. Можете да измисляте забавни текстове и пожелания за празници, рождени дни, сватби? Знаете ли колко хора биха се радвали да се възползват от подобна услуга. Или рисувате скечове и карикатури на познати и приятели. Предложете ги и на непознати. Или пък сте толкова добър познавач на вината, че сте си почти професионалист? Може да предложите услугите си като професионален дегустатор, да пишете на тема вина в сайта си от първа точка или като платени текстове за производителите.

Станете коуч/обучител

Това означава да обучавате други хора, на това което знаете. То може да е абсолютно всичко, дори ако искате готвене, гледане на бебета, личностна мотивация и т.н. Всичко, в което сте добри, си струва да се разкаже. И не е за срамежливи хора. Няма нужда да отваряте обучителен център за целта, а само да поекспериментирате с камерата на телефона си. От там – нататък възможностите са да качвате видеа в YouTube, да правите лайв – сесии през Facebook или други сайтове с възможност за „стриймване“.

Разхождайте кучета, гледайте деца, почиствайте жилища

Няма нищо притеснително в такава работа, а повярвайте – тези услуги винаги се търсят и съвсем не са лошо платени. Ако не страдате от прекомерна гордост, съвсем спокойно може по този начин да заработвате допълнително.

Станете таен клиент

Тайният клиент е най-обикновен клиент, който обаче има задачата да оценява предлаганите продукти и услуги, докато ги ползва. Дали ще е качеството на отношение в магазини, аптеки и бензиностанции, или обслужването в заведения, хотели, банки – съответната компания за тайни клиенти ви предлага обекти и вие решавате ще можете ли да ги посетите и инспектирате. Като цяло не може да се каже, че ще спечелите много и ще може да се прехранвате с това, но все пак ще заработите някой лев. Едно от основните предимства е, че е забавно. В България има няколко компании, които се занимават с подобна дейност, ето три от тях - shoppixbg.com, marketeyes.biz и semanibg.com/bg. Ако потърсите в Google, ще намерите още.

Станете гид в града си

Тази опция е валидна предимно за големите градове, в частност София, но ако живеете в такъв – можете да се забавлявате доста. Изискването е да сте достатъчно комуникативни и сладкодумни и да знаете английски (повече езици са предимство). Обикновено подобни „позиции“ се обявяват на страницата за доброволчески инициативи timeheroes.org. Макар че организаторите не плащат, защото става въпрос за доброволни инициативи, гидовете получават бакшиши и това ще ви е допълнителния доход. Запознанството с хора обаче е огромно предимство.

Ако имате повече свободно време или възможност за гъвкавост, варианти срещу заплащане са например sunshine.bg. Потърсете в интернет и други възможности, но често става въпрос за по-сериозна ангажираност от час - два след работа.

Участия в анкети и статисти

Дори след този изчерпателен списък с възможности още да не сте открили своето нещо и да сте се разочаровали, че не откривате някакъв свой талант – добре, има и платени дейности, за които такъв не ви трябва. Например да участвате в проучвания и анкети. Ето два български сайта: ankietki.com и opinionhero.com. Има и много международни, но при тях ще губите част от спечеленото си заради паричните преводи и такси.

Втори вариант е да се присъедините към отбора на статистите в кино продукции и телевизионни предавания. Ще трябва да следите обявите, които се пускат при всеки проект. Не е необходимо да имате никакви актьорски или други способности.

Отдай апартамента си AirBnb

Ако имате свободен апартамент, вместо да го отдавате под наем, може да се регистрирате в AirBnb. Ако нямате, но често отсъствате от собствения си дом и пътувате, може да пускате възможност за посещения само в тези определени периоди. Удобството е, че комуникирате директно с бъдещите посетители и ако не ви допаднат по някаква причина или се съмнявате, просто не сключвате сделката.

И така, избирайте своя вариант и действайте. За всички други случаи, в които ви трябват пари, знаете какво да правите – попълвате онлайн заявката за бърз кредит от Credissimo.



Обратно към всички

Прочети още