Как да избягваме токсичните задължения?

Как да избягваме токсичните задължения?

Лошите привички в отношението с парите са същите като всички останали вредни навици. Свикнали сме с тях, доставят ни удоволствие и колкото и да се опитваме да се изплъзнем от лапите им, понякога е доста трудно.

Неразумното харчене, неспособността да си правим финансови планове и сметка за парите могат да ни вкарат в дългове. А когато не можем да се справим със заемите и кредитите, те се превръщат в токсични задължения и могат сериозно да разбалансират живота ни.

Как се отстранява лош навик?

Стъпка по стъпка и за дълъг период от време. Ако просто решиш, че от утре ще започнеш да контролираш и планираш финансите си на 100%, че ще спестяваш сериозни суми, ще се въздържаш от всякакви вредни харчове и ще промениш доста сериозно живота си във връзка с това… е най-вероятно да се провалиш. А при провал е много възможно просто да се откажеш или още по-лошо – да решиш да пробваш по същия непродуктивен начин, който отново няма да те отведе никъде.

Затова какво можеш да направиш, ако си от хората с широки пръсти и хем ти се живее, хем постоянните дългове ти вгорчават всекидневието?

На първо място винаги имай план. План за ограничаване на разходите. План за спестяване всеки ден или пък с приятели. План за бюджет на личните финанси.

Прави промените постепенно. Направи си списък с разходите, които можеш да ограничиш и на първо време избери само тези, с които наистина можеш да се справиш лесно. Постави си цел да спестяваш минимални суми и постепенно увеличавай.

Поддържай постоянство. Малките отклонения не трябва да те тревожат, винаги се връщай към плана. Психолозите казват, че за да се установи трайно един навик, са необходими 21 дни. Така че поддържай темпото и постепенно ще спреш дори да се замисляш при всекидневното управление на финансите си.

А ето и няколко конкретни примера, които може да започнеш да прилагаш още от днес:

Обедини заемите

Ако имаш няколко кредита, вероятно вече си установил, че управлението им е трудно. Различни вноски, вероятно към различни институции, с различен падеж. Освен че е трудно да отделяш пари за всяка от тях и може лесно да забравиш и пропуснеш срок, почти със сигурност ти излиза по-скъпо, отколкото ако обединиш задълженията си.

Това значително ще облекчи портфейла и мисълта ти, ще плащаш само на едно място. (Научи какво е рефинансиране и как да се възползваш от кредит за рефинансиране без поръчител от Credissimo). И по принцип в бъдеще избягвай да взимаш по много кредити наведнъж, които могат да те вкарат в кредитна спирала ида влошат кредитната ти история при бавене и неплащане.

Оптимизирай сметките си

Можеш ли да смениш плановете си на телефона, телевизията, интернета с по-изгодни? Ако можеш го направи. Плащаш ли абонаменти, които не ползваш, „в случай че потрябват“? Надали си струва, ако се възползваш от услугата веднъж на няколко месеца. Направил ли си възможното, за да пестиш от битови сметки? Енергоспестяващи уреди, промяна в навиците за потреблението на вода? Време е и за това. Прегледай тези уж „твърди“ пера в месечните си разходи и, където е възможно, направи необходимото, за да ги ограничиш.

Покупки на изплащане

Купуването на предмети на изплащане може да бъде нож с две остриета и за това е важно винаги добре да преценявате, дали наистина е наложително да купувате и какъв начин на плащане да изберете. От една страна опцията за лизинг е страхотна възможност, когато е важно да се сдобиете с желаният предмет. От друга, и именно това е тънкият момент, психологически се подвеждаме да купуваме излишни и несъобразени с възможностите ни неща и то често в най-неправилния момент. Така че, когато следващия път ви се прииска да се сдобиете с онзи готин най-нов телефон, си задайте два въпроса:

Трябва ли ми наистина?

Трябва ли ми точно сега?

И като стана дума за телефони и други артикули, обвързващи с нов договор за мобилен план или други съпътстващи трикове… помислете дали във вашия конкретен случай не е по-добре да съберете пари или да вземеш кредит. Ако и например и без това искате да смените плана си, е ясно, че изборът вероятно е подходящ. Ако обаче това ще увеличи нежелано месечната ви сметка, без да ви трябва, може би има и други варианти. Като „Кредит до заплата“ на Credissimo, който е безлихвен за всеки първи и седми, или „Credissimo плюс“, който вече е до 2500 лв. и възможност за изплащане до две години.

Емоционално харчене и щедрост

Този тип екстра разходи са най-неусетните, най-подвеждащите и често най-горчивите при последваща равносметка. Ако си от хората, които просто не могат да се сдържат да не купуват или пазаруват, за да си осигурят радостни емоции, сигурно вече го знаеш. Както и ако си от онези толкова добри приятели, които раздават пари на заем и после самите те мизерстват до края на месеца, а парите си получават обратно с огромно закъснение или пък никога (да, има и такива „приятели“).

Потърси приятни занимания и забавления, които не ти празнят джобовете. Наложи си да не купуваш нещо щом го видиш, а да го оставяш за утре – дотогава е много вероятно да си се отказал. И се научи да казваш „Не“ дори на близки хора. И, разбира се, на себе си.



Обратно към всички

Прочети още