Как да оптимизираме бюджета при нов член на семейството?

Как да оптимизираме бюджета при нов член на семейството?

Очаквате бебе? Или наскоро сте се сдобили с наследник? Честито! Най-вероятно вече знаете или поне подозирате, че нещата няма да са вече съвсем същите – нито като време за сън, нито като свободно време, нито като финанси.

Ако досега не сте планирали месечните приходи и разходи в домакинството, е много вероятно да се почувствате объркани: как да се справите, какво си струва да купувате, откъде да отрежете? Част от харчовете около бебето са доста изкушаващи от една страна, от друга има такива, които не може да си спестите. Най-просто казано вече сте трима и съответно така ще се делят и разходите.

И не си мислете, че ще можете да си угаждате финансово както преди. Скоро парите ви ще почват да отлитат в необичайни посоки – към различен домашно-бебешки инвентар, към магазините със сладки бебешки дрешки, към ремонти и нови мебели. Само не се паникьосвайте! Едно бебе може да струва колкото решите. Ако трудно се сдържате с харченето, сигурно ще е повече, и обратното. А ако ви е за първи път, вероятно трудно ще успявате да разграничите какво е наистина важно и необходимо, и без какво може и да минете.

Ето и какъв път ще извървите от раждането до първите година две:

Преструвайте се, че вече е факт

Не чакайте бебето да се появи на бял свят, за да промените финансовите си навици. По-добре започнете да се ограничавате още преди това. Ако размерът на доходите ви се променя с факта, че майката няма да получава заплата, а майчинство, се опитайте да живеете с размера на парите, които скоро реално ще получавате.

Опитайте се да пресметнете колко биха били разходите след раждането и заделяйте сумата, без да я използвате. Докато още и двамата сте работещи, това ще помогне и за спестяванията.

Мислете хладнокръвно

Често подготовката за бебето е по-трескава, скъпа и старателна, отколкото ако холивудска звезда обяви, че ви идва на гости. Има артикули, които ще трябва да приготвите предварително (не се поддавайте на суеверията, че трябва да се напазаруват наведнъж в деня на раждането). Тази думичка „предварително“ обаче е ключът към правилните реакции. След като не сте толкова притиснати от обстоятелствата, спокойно може да опишете и планирате всяка покупка и придобивка. И от тук за няколко години напред ще важи едно важно правило, което ще съжалявате, ако подминете:

Каквото може, вземете назаем

Ясно е, че в магазините има прекрасни бебешки креватчета. В добрия случай обаче ще го ползвате около две години. Така че, ако има откъде да вземете назаем, по-добре се възползвайте, дори и да не отговаря на всичките ви дизайнерски изисквания. Същото се отнася за количката, столчето за кола, шезлонг, активна гимнастика, дрехите. Особено дрехите, които омаляват за месец – два.

Бъдете модерни и… естествени

Ако имате възможност, кърмете. Едно на ръка, че е по-полезно за бебето, но и ще спестите от адаптирани млека, шишета, кутийки, уреди за притопляне и пр. Друга естествена мода напоследък са пелените за многократна употреба. Не си представяйте бархетените парцали от времето, когато вие сте били бебета. Пак приличат на памперси, само че се перат и съответно спестяват пари и замърсяване.

Заедно с това едно от по-сериозните пера при дребните е бебешката козметика. Освен ако няма специфичен проблем, не е необходимо да се хвърляте на скъпа медицинска козметика. Има редица натурални продукти, които може да ползвате – например някои от натуралните, нерафинирани масла. Нито пък е нужно да имате по кутийка крем за всяка част на бебето. От това може да спестите повече от 100 лв. месечно.

Не давайте пари за ненужни артикули

Няма да минат и два месеца след раждането и ще установите, че освен проблем с парите, може би имате проблем и с пространството у дома. Много от бебешките артикули са абсолютно ненужни. Например – може да се изненадате, но до преди да проходи, няма нужда от обувки. Така наречените бебешки буйки наистина са много сладки и също толкова са пари на вятъра. И като стана дума за прохождане, проходилките също отдавна са отречени като безсмислени (а понякога и вредни). Особено, ако холът ви не е точно с размерите на писта. Много от бебешките придобивки може да не ви паснат или обратно на чуждо мнение – да са ви от полза. Затова просто търсете назаем или поне втора ръка.

По-големи деца, повече разходи

Ако всички дреболии и нововъведения за живота ви дотук вече са ви изнервили, изчакайте бебето да порасне малко. Затова и трябва да имате умения за спестяване и правилно разпределяне на семейния бюджет. Защото тепърва ще дойдат разходите за бебешки пюрета, за все повече и по-скъпи играчки (на молбите за тях трудно ще устоявате), парите за ясла, детска градина, бавачка, допълнителни творчески или спортни занимания… Пътят е трънлив, но и родителството, както всичко друго, се научава.

А и няма какво толкова да се притеснявате: За всякакви екстрени ситуации и недобре пресметнати финанси имате под ръка бързите онлайн кредити на Credissimo. Може да заявите и получите за минути до 600 лв. с 0% лихва в гратисния период или до 2 500 лв., които да разсрочите на удобни погасителни вноски до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още