close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как празнуват Великден по света?

от Силвия Пенчева | 02.04.2018

Как празнуват Великден по света?

Замисляли ли сте се, кой е най-големият християнски празник? На прима виста вероятно повечето от вас биха отговорили – Коледа или Рождество Христово. Но всъщност най-великата дата в историята на човешкия род според християнството е Великден или Възнесение Христово. Причината да е така е очевидна: Всеки човек се ражда, но само един е възкръснал.

Разбира се, комерсиализацията на Коледа обичайно предизвиква много повече суматоха и „празничен дух“. Великден от своя страна сравнително се е запазил откъм търговски внушения, може би ако не броим сладкарската индустрия и украсите. На всичкото отгоре се празнува в различен ден според вероизповеданието, което затруднява обединяването на света под една дата. Православната църква чества празника според Юлианския календар, католическата – според Грегорианския, а протестантите обикновено се самоопределят според традициите по местоживеене.

Различията обаче съвсем не са само църковни. Както при всеки религиозен празник те са се смесили с местни поверия и обичаи, които варират не само в различните части на света, в отделните държави, но и в определени градове или местни групи. Вероятно познавате играта с търсене на скрити яйца, силно разпространена в католическия свят. Това обаче е само върхът на айсберга, ще се учудите колко различни и дори странни великденски обичаи има по Земята.

Лошите - на кладата в Бразилия и Латинска Америка

На другия край на света обичат да наблягат на факта, довел до разпъването на Иисус Христос на кръста и да напомнят на себе си и околните, че никой не обича предателите. Традицията в латиноамериканската държава повелява по време на традиционните за държавата празнични шествия демонстративно да бъдат изгаряни парцалени кукли, репрезентиращи Юда – ученикът на Христос, който го предава за 30 сребърника.

В течение на времето това се е видоизменило и сега това често са чучела на реални хора, символизиращи злото. Подобни ритуални клади се палят и в други държави от региона, както и в някои части на Испания, а образите са най-различни. Палени са образите на бившия американския президент Джордж Буш, на венецуелския Николас Мадуро, преди две години в Мексико изгоря Доналд Тръмп (заради антиимигрантската си риторика), а понякога са просто събирателни образи на мафията или корумпираните политици. Изработването на чучела се е превърнало в изкуство и някои се съхраняват в музеи.

Как Билби „уби“ великденското зайче в Австралия

Великденско зайче? Малките пухкави животинки са почти ненавиждани в Австралия, защото популацията им представлява напаст, изяждаща посеви и култури. Историята разказва, че първият внесен в Австралия заек е стъпил на континента в края на 18-и век. Много хора започнали да ги отглеждат като домашни любимци, но немалко зайци успявали да избягат. И тъй като нямат естествен враг в австралийския животински свят, а заедно с това са известни със скоростното си разпространение, скоро се завъдили огромни стада, нападащи поля, села и дори градове.

Затова австралийците са решили да се отцепят от света, като си намерят свой животински символ за Великден. И това е Малкият зайцеподобен бандикут или накратко Билби, който преди двайсет години успява да бъде наложен от австралийската Анти-зайцева фондация. Така че ако сте в Австралия по Великден, не се изненадвайте на странното животинче по изображенията и в шоколадовите опаковки.

билби

Унгария, Полша и Словакия – голямото плискане

В Австралия в момента е средата на есента, но в Европа е пролет. А пролетта е най-доброто време за любов. Вероятно по подобна причина са се зародили някои от великденските обичаи на нашия континент. Като този в Унгария, Полша и Словакия, при който младежите трябва да полеят девойка с парфюмирана, след което имат право да си поискат целувка. Ако ви се струва странно – младежите правят услуга на момичетата, защото се смята, че поливането с вода носи здраве и плодородие. В днешно време обаче тази историческа традиция по-скоро повод за масово забавление, поливане, заливане и мокрене.

голямото плискане

 

Внимание: Летят масивни камбани във Франция

На Разпети Петък в България църковните камбани бият траурно. Във Франция обаче изобщо спират да бият до самия Великден в неделя. Знаете ли защо? Защото отлитат към Рим на аудиенция при папата. След като получат личната му благословия се връщат в родината си и носят великденски яйца, както и шоколадчета, и подаръци, на френските деца.

Друга странна френска традиция също включва летящи предмети – по оригинал това са сурови яйца, които децата подхвърлят и улавят. Който си изпусне яйцето да се счупи, трябва да раздаде бонбони на останалите.

франция великден

„Който чупи купи, купи нови купи“ не важи в Гърция

Чупенето на специално създадени за целта съдове в Гърция не би изненадало никой, запознат с местните сиртаки- и таверна- традиции. Така че чупенето е естествен местен начин за отбелязване на Великден. На Корфу го постигат най-зрелищно, където специално за целта се изпичат гигантски глинени делви, които местните трошат, хвърляйки ги от балконите. Предполага се, че обичаят е наследен от венецианците, които на Нова Година имали навика да изхвърлят стари вещи през терасите. Във всеки случай внимавайте с ходенето по улиците, ако сте на почивка точно във великденския период.

гърция великден

Какво е общото магьосниците с християнството? Швеция и Финландия.

Доста необичайна е традицията в Швеция и Финландия, където децата се маскират като магьосници и вещици, и обикалят по домовете, за да събират шоколадови яйца и лакомства. В замяна благославят посетения дом с върбови клонки и специално заклинание. Прилича на Хелоуин, но не е. Според историята традицията смесва тази за върбовите клонки – символизиращи посрещането на Иисус в Йерусалим, и местна скандинавска традиция за пролетно прогонване на злото.

финландия великден

Има и още по-странни взаимовръзки в днешните великденски традиции. Например на Бермудите пускат хвърчила, защото навремето един мисионер обяснил символа на кръста чрез хвърчило. В Норвегия масово купуват, четат и гледат криминални книги и филми, тъй като през 1923 г. местен издател публикувал реклама на криминален роман на първа страница на всички вестници. Продажбите на криминалета нарастват с 50% за периода. В Сицилия обикалят „червени дяволи“, които залавят душите на грешниците и те са принудени да им купуват пиене. В Южна Франция се прави омлет от 15 000 яйца, който има малко общо с Великден и много общо с кулинарните предпочитания на Наполеон. В Индия има около 2 млн. християни, но това не им пречи да празнуват с цветни тържества по улиците в продължение на … 1 до 2 седмици. Всякакви безкрайно интересни и шарени събития могат да бъдат видени на Великден по света. Стига човек да има възможност да попътува, което не е толкова трудно с помощта на Credissimo плюс – до 2 500 лв. за срок до 24 месеца.

А знаете ли, че някои традиции в България също са уникални за света? Като намазването на детските челца с първото червено яйце за здраве. То се пази 40 дни, но не е достатъчно да е само едно – на гостите у дома също трябва да подарявате червено яйце, за да не напуска богатството дома ви. За разлика от карнавалните традиции на някои места, у нас празникът не се отбелязва шумно, а със смирение и сплотяващо събиране на семейството или родата. А трапезата може да организирате с Credissimo до заплата, който е безлихвен за всеки първи и пети заем.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.