Как празнуват Великден по света?

Как празнуват Великден по света?

Замисляли ли сте се, кой е най-големият християнски празник? На прима виста вероятно повечето от вас биха отговорили – Коледа или Рождество Христово. Но всъщност най-великата дата в историята на човешкия род според християнството е Великден или Възнесение Христово. Причината да е така е очевидна: Всеки човек се ражда, но само един е възкръснал.

Разбира се, комерсиализацията на Коледа обичайно предизвиква много повече суматоха и „празничен дух“. Великден от своя страна сравнително се е запазил откъм търговски внушения, може би ако не броим сладкарската индустрия и украсите. На всичкото отгоре се празнува в различен ден според вероизповеданието, което затруднява обединяването на света под една дата. Православната църква чества празника според Юлианския календар, католическата – според Грегорианския, а протестантите обикновено се самоопределят според традициите по местоживеене.

Различията обаче съвсем не са само църковни. Както при всеки религиозен празник те са се смесили с местни поверия и обичаи, които варират не само в различните части на света, в отделните държави, но и в определени градове или местни групи. Вероятно познавате играта с търсене на скрити яйца, силно разпространена в католическия свят. Това обаче е само върхът на айсберга, ще се учудите колко различни и дори странни великденски обичаи има по Земята.

Лошите - на кладата в Бразилия и Латинска Америка

На другия край на света обичат да наблягат на факта, довел до разпъването на Иисус Христос на кръста и да напомнят на себе си и околните, че никой не обича предателите. Традицията в латиноамериканската държава повелява по време на традиционните за държавата празнични шествия демонстративно да бъдат изгаряни парцалени кукли, репрезентиращи Юда – ученикът на Христос, който го предава за 30 сребърника.

В течение на времето това се е видоизменило и сега това често са чучела на реални хора, символизиращи злото. Подобни ритуални клади се палят и в други държави от региона, както и в някои части на Испания, а образите са най-различни. Палени са образите на бившия американския президент Джордж Буш, на венецуелския Николас Мадуро, преди две години в Мексико изгоря Доналд Тръмп (заради антиимигрантската си риторика), а понякога са просто събирателни образи на мафията или корумпираните политици. Изработването на чучела се е превърнало в изкуство и някои се съхраняват в музеи.

Как Билби „уби“ великденското зайче в Австралия

Великденско зайче? Малките пухкави животинки са почти ненавиждани в Австралия, защото популацията им представлява напаст, изяждаща посеви и култури. Историята разказва, че първият внесен в Австралия заек е стъпил на континента в края на 18-и век. Много хора започнали да ги отглеждат като домашни любимци, но немалко зайци успявали да избягат. И тъй като нямат естествен враг в австралийския животински свят, а заедно с това са известни със скоростното си разпространение, скоро се завъдили огромни стада, нападащи поля, села и дори градове.

Затова австралийците са решили да се отцепят от света, като си намерят свой животински символ за Великден. И това е Малкият зайцеподобен бандикут или накратко Билби, който преди двайсет години успява да бъде наложен от австралийската Анти-зайцева фондация. Така че ако сте в Австралия по Великден, не се изненадвайте на странното животинче по изображенията и в шоколадовите опаковки.

билби

Унгария, Полша и Словакия – голямото плискане

В Австралия в момента е средата на есента, но в Европа е пролет. А пролетта е най-доброто време за любов. Вероятно по подобна причина са се зародили някои от великденските обичаи на нашия континент. Като този в Унгария, Полша и Словакия, при който младежите трябва да полеят девойка с парфюмирана, след което имат право да си поискат целувка. Ако ви се струва странно – младежите правят услуга на момичетата, защото се смята, че поливането с вода носи здраве и плодородие. В днешно време обаче тази историческа традиция по-скоро повод за масово забавление, поливане, заливане и мокрене.

голямото плискане

 

Внимание: Летят масивни камбани във Франция

На Разпети Петък в България църковните камбани бият траурно. Във Франция обаче изобщо спират да бият до самия Великден в неделя. Знаете ли защо? Защото отлитат към Рим на аудиенция при папата. След като получат личната му благословия се връщат в родината си и носят великденски яйца, както и шоколадчета, и подаръци, на френските деца.

Друга странна френска традиция също включва летящи предмети – по оригинал това са сурови яйца, които децата подхвърлят и улавят. Който си изпусне яйцето да се счупи, трябва да раздаде бонбони на останалите.

франция великден

„Който чупи купи, купи нови купи“ не важи в Гърция

Чупенето на специално създадени за целта съдове в Гърция не би изненадало никой, запознат с местните сиртаки- и таверна- традиции. Така че чупенето е естествен местен начин за отбелязване на Великден. На Корфу го постигат най-зрелищно, където специално за целта се изпичат гигантски глинени делви, които местните трошат, хвърляйки ги от балконите. Предполага се, че обичаят е наследен от венецианците, които на Нова Година имали навика да изхвърлят стари вещи през терасите. Във всеки случай внимавайте с ходенето по улиците, ако сте на почивка точно във великденския период.

гърция великден

Какво е общото магьосниците с християнството? Швеция и Финландия.

Доста необичайна е традицията в Швеция и Финландия, където децата се маскират като магьосници и вещици, и обикалят по домовете, за да събират шоколадови яйца и лакомства. В замяна благославят посетения дом с върбови клонки и специално заклинание. Прилича на Хелоуин, но не е. Според историята традицията смесва тази за върбовите клонки – символизиращи посрещането на Иисус в Йерусалим, и местна скандинавска традиция за пролетно прогонване на злото.

финландия великден

Има и още по-странни взаимовръзки в днешните великденски традиции. Например на Бермудите пускат хвърчила, защото навремето един мисионер обяснил символа на кръста чрез хвърчило. В Норвегия масово купуват, четат и гледат криминални книги и филми, тъй като през 1923 г. местен издател публикувал реклама на криминален роман на първа страница на всички вестници. Продажбите на криминалета нарастват с 50% за периода. В Сицилия обикалят „червени дяволи“, които залавят душите на грешниците и те са принудени да им купуват пиене. В Южна Франция се прави омлет от 15 000 яйца, който има малко общо с Великден и много общо с кулинарните предпочитания на Наполеон. В Индия има около 2 млн. християни, но това не им пречи да празнуват с цветни тържества по улиците в продължение на … 1 до 2 седмици. Всякакви безкрайно интересни и шарени събития могат да бъдат видени на Великден по света. Стига човек да има възможност да попътува, което не е толкова трудно с помощта на Credissimo плюс – до 2 500 лв. за срок до 24 месеца.

А знаете ли, че някои традиции в България също са уникални за света? Като намазването на детските челца с първото червено яйце за здраве. То се пази 40 дни, но не е достатъчно да е само едно – на гостите у дома също трябва да подарявате червено яйце, за да не напуска богатството дома ви. За разлика от карнавалните традиции на някои места, у нас празникът не се отбелязва шумно, а със смирение и сплотяващо събиране на семейството или родата. А трапезата може да организирате с Credissimo до заплата, който е безлихвен за всеки първи и пети заем.



Обратно към всички

Прочети още