close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Как се празнува Денят на жената по света?

от Силвия Пенчева | 07.03.2019

Как се празнува Денят на жената по света?

Всяка година на 8 март във все повече държави по света се чества Международният ден на жената. Денят е официално признат от ООН и минава под различно мото, свързано с правата на жените и равноправието на половете. Тази година ООН също обяви тема, свързана с иновациите от жени за жени, които да намалят пропастта между двата пола в технологичния свят (и не само).

Денят на жената тръгва от работническо движение в началото на 20-и век, когато 15 хиляди дами излизат на демонстрация в Ню Йорк с искането за намаляване на работните часове, по-добро заплащане и право да гласуват. Няколко години по-късно се случва и небезизвестното предложение на Клара Цеткин за международен ден на жената, което първоначално се прилага в държавите със социалистическо управление.

В течение на следващите десетилетия 8 март минава през различни трансформации: имал е „задължителен“ характер, приеман е по-скоро като ден на майката, хумористично е определян и като „ден на колежката“ заради традицията на фирмените банкети на тази дата, в посткомунистическо време често е заклеймяван, което се случва все още и днес. В последните години смисълът му все повече се измества към първоначалния, а именно равни права и възможности за жените. Разбира се, все още често се схваща като повод за подаряване на цветя на дамите, не е подминат от комерсиализирането и консумеризма, както повечето празници. Редица глобални и местни неправителствени организации, фокусирани върху правата на жените, също ползват деня за стартиране на кампании или насочване на прожекторите към определени проблеми.

#BalanceforBetter

През 2019-а денят ще мине под мотото #BalanceforBetter (баланс в името на по-добро бъдеще), който сочи, че балансираните права, възможности и отговорности между двата пола могат да превърнат света в едно по-добро място. Кампанията обаче продължава цяла година. По места тя ще приеме различен облик.

  • В Мексико например организаторите ще подкрепят жени, собственици на малък бизнес в провинцията. Масивна рекламна кампания ще приканва туристите да отсядат в къщи за гости или малки хотелчета при екскурзията си в страната. 1% от приходите ще бъдат дарени за подкрепа на жени предприемачи.
  • Жени от целия свят ще се съберат на 8 март, за да направят съвместен опит за покоряване на Килиманджаро.
  • Подобна инициатива има в Аризона, където се организира поредица семинари на тема „оцеляване в дивото“. Фокусът са съвети и практики при пътуване на екзотични, но не хотелски, дестинации.
  • В САЩ честват Месец на жената през целия март. По този повод във Вашингтон има организирани дни на отворените врати в държавните институции като Белия дом, Капитолия (финансовото министерство) и др., както и на експозиции, свързани с жените в историята.
  • Австралийската столица Канбера е домакин на редица събития и лекции за жени. Там ще бъде и заседанието на Комитета за премахване на дискриминацията към жени CEDAW.

Разбира се, подобни инициативи изобщо не е задължително да бъдат обвързани с Деня на жената и вече се случват целогодишно. Но поводът е също така често използван.

Как празнуват 8 март по света

Най-тържествено е отбелязването в Русия и бившите съветски републики. В част от тях това е официален неработен ден. Цветята и подаръците са неразделна част, както е в други държави от бившия соцлагер. Но в същите държави е и най-често срещаната съпротива срещу празника, поради естеството на произхода му. Това включва и България, така че може да е добра идея да внимавате кого и как поздравявате.

В Германия има остатъци от традицията, наследени след обединяването на Източна и Западна Германия. Но към празника отново има резистентност поради произхода му. 

Виетнам пък например е обединил дълговековна традиция за подвига на две сестри на име Чанг с 8 март.

В Япония обаче по традиция честват празника на жените няколко дни по-рано на трети март.

В Италия символът на Денят на жената е мимозата. Тя служи за украса, включително по улиците, и е подходяща за подарък. Смята се, че от Италия е тръгнала идеята за подаряване на цветя на жените за този ден, след като през 1946-а година една активистка става популярна именно с демонстрация с мимоза.

Идеи за празника

Ако сте жена, то със сигурност би било добра идея да излезете с приятелки навън. Може да сте в момент на нужда от вдъхновение и да ви трябва увереност, така че ви препоръчваме да се убедите, как и българките постигат небивали и международни успехи тук. Ако сте мъж, то може да почерпите идеи как да зарадвате любимите жени около себе си тук.

Дори и да сте сред скептично настроените към празника хора, помислете как се чувстват жените около вас на този ден. Ако пък искате да го отбележите подобаващо, изключително удобен е „Credissimo до заплата“. Може да вземете до 800 лв. без лихва за гратисния период за всеки първи и пети кредит. А с „Credissimo плюс“ до 3000 лв. може спокойно да си осигурите (или да зарадвате половинката) с тридневен луксозен спа уикенд, например. Срокът за изплащане е до 24 месеца на удобни за бюджета ви вноски.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.