Как се празнува Свети Валентин по света

Как се празнува Свети Валентин по света

Свети Валентин може и да е част от католическия календар, но е от онези празници, които вече се отбелязват в почти всички страни по света, независимо от местната религия. Разбира се, на в много от тях празникът е примесен с местни традиции, както се случва у нас с Трифон Зарезан. От друга страна, какво по-хубаво от комбинацията на вино с любов (или обратното). На някои места няма практиката Свети Валентин да бъде отбелязван, например в Бразилия, където съвпада с карнавала (но пък там си имат друг ден на любовта). На други именно около тази дата са се заформили необичайни практики, като тази в Южна Корея, където честват любовта на 14-о число всеки месец.

Германия

Свети Валентин не е най-популярният празник в Германия, макар че и тази държава е засегната от повсеместното му разпространение. Традицията е привнесена от разположените в страната след Втората световна война британски и американски войници. Според изследванията само 36% от германците си разменят подаръци, и то тези на възраст до 44 години. Едва 22% пък си правят труда да излязат на романтична вечеря. Германците обаче имат един странен символ за отбелязването на Свети Валентин и той е малко, розово прасенце, често носещо цветя, което може да получите под формата на картинка, картичка, статуетка, курабийки, шоколадови фигурки и т.н. Символизира щастие и късмет.

germany

Италия

Италианските традиции на Свети Валентин са доста по-романтични. Все пак от тук започва всичко, когато свещеникът Валентин тайно венчавал влюбени двойки. През 5-ти век папа Геласий обявява 14 февруари като ден за честване на светеца. Самата дата е част от традиционен фестивал на плодородието, който се отбелязва и в наши дни. Ако имате път към Рим, може да посетите базиликата „Санта Мария ин Космедин“, където ще откриете и предполагаемия череп на Свети Валентин.

italy

На този ден италианците подаряват кутийка с бонбони – целувки (baci perugina), към всяка от които има листче с романтичен цитат на четири езика. Местно поверие гласи, че първият мъж, който девойката види на Свети Валентин, ще стане неин съпруг.

Великобритания

Английските девойки от миналите векове слагали дафинов лист под възглавницата си в нощта преди Свети Валентин. Така младежът, който се яви в сънищата им, щял да стане техен съпруг. Ако вече сте наминали през черепа на Свети Валентин в Рим, може да посетите и костта от предмишницата му, която се съхранява в шотландския град Глазгоу. По тази причина той е наричан „градът на любовта“. Препратки към Свети Валентин като патрон на любовта могат да бъдат открити в поемите на Чосър и в шекспировия Хамлет, поради което се смята, че съвременното почитане на този ден тръгва именно от Великобритания.

Франция

Планиращите пътуване по това време често избират Париж или друга дестинация във Франция. И там празникът се отбелязва наистина подобаващо. Често е използван от двойките за предложение за брак, а в провинцията има традиция двойката да си засади „дърво на любовта“. Розите са навсякъде, а дърветата са окичени със сърца и любовни послания. Предполага се, че от Франция тръгва и практиката за изпращане на анонимни картички с обяснение в любов.

france

Япония

Традицията за Свети Валентин в Япония може да не се хареса на повечето дами. Жените там са длъжни на този ден да подаряват шоколади и шоколадови бонбони на мъжете около себе си. Да, включително на досадните колеги и недолюбвания шеф. За щастие този жест в Япония няма романтична окраска и за да покажат нещо повече от спазване на традицията, дамите може да гарнират бонбоните и с личен подарък. Равновесието се завръща месец по късно, когато на 14 март се отбелязва „Белият  ден“. На него мъжете подаряват шоколадови бонбони на жените.

Южна Корея

Подобно на японците и корейците си имат един „женски“ и един „мъжки“ ден на любовта, респективно през февруари и през март. Те не са със задължителен характер, като в Япония обаче. Влюбените могат да си подаряват каквото пожелаят, без това непременно да включва жестове към приятели или колеги. Корейците обаче отиват и по-напред. За хората, които нямат партньор и не са открили любовта на живота си, има и „Черен ден“ на 14 април. Тогава самотниците се обличат в черно, събират се и хапват спагети с черен сос. Но и тук не приключваме. В Южна Корея всеки 14-и от месеца е ден за отбелязване на любовта. Например на 14 юни е Денят на целувката, на 14 октомври е Денят на виното, на 14 декември – Денят на прегръдката. Има също Жълт ден, на който се почита приятелството, а на Сребърния ден традиционно е време кавалерите да връчат годежния пръстен на приятелката си. 14 септември е Денят на снимките, т.е. време да си направите няколко селфита, а 14 ноември е Филмов ден, на който очевидно влюбените гледат филми.

Филипините

Любимото клише на скептиците е, че бракът съсипва любовта. На точно противоположното мнение са филипинците, които отбелязват 14 февруари с масови сватби. И под масови сватби нямаме предвид, че е просто любима дата за сключване на брак, а че стотици двойки в редица градове на островната държава (което сумарно прави хиляди двойки) се венчаят едновременно. За съжаление причината за възникването на традицията е банална и малко тъжна – просто много от тези двойки нямат пари да си организират самостоятелна сватба. Впоследствие се оказало, че масовите женитби са доста весело събитие и дори са се превърнали в туристическа атракция.

philipines

Естония

Любовта ли е по-важна или приятелството? Труден въпрос. Затова в Естония на Свети Валентин се чества и приятелството (празникът се нарича Sõbrapäev). Във Финландия се случва същото (Ystävän Päivä). Ако сте в някоя от тези държави на 14 февруари, трябва да подготвите подаръци за всичките си приятели. Но пък и вие ще получите от тях.

За много хора изглежда странно денят на любовта да бъде посветен на приятелството, но от друга страна – нима любимият не е именно и най-добрият ни приятел? За да разчупите традицията може да заимствате този пример от балтийските страни и да се обясните на партньора си именно в приятелство. Сигурно сте забелязали, че шоколадовите изкушения са сред традиционните подаръци на Свети Валентин, така че ако не сте имали време да се подготвите за празника, няма нищо лошо да заложите на традиционните бонбони и рози. Ако имате малко време може да подготвите и някоя от ръчно изработените изненади, които подбрахме за 14 февруари. Но ако държите да покажете любовта си в мащаб, може да се възползвате от Credissimo до заплата до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем, или от Credissimo плюс, които е до 3000 лв. с удобно разсрочване до 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още