close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Легендите за Гергьовден, които не знаеш

от Силвия Пенчева | 04.05.2018

Легендите за Гергьовден, които не знаеш

Агнешко, яйца, зелена салата. Георги, Гергана и производните им. Някакъв змей, прободен с копие, както и евентуално запечатана в съзнанието картина на икона. Празникът на армията, парад, въздушно шоу с изтребители и реч на президента (който е главнокомандващ на Българската армия).

Често с това се изчерпват познанията за Гергьовден.

Но знаете ли, кой е това, кой е св. Георги Победоносец и как се е сдобил с ореола си? Често забравяме, че светците всъщност са били хора.

Кой е св. Георги?

Както при повечето истории от началото на новата ера, трудно може да се определи, камо ли гарантира, кое е истина и кое не. Но все пак повечето източници сочат за рождено място на св. Георги днешна Кападокия (Турция) в Мала Азия около 3 век след Христа.

Георги става последовател на Християнството, не само, но и активно разпространява вярата по земите, в които пребивава. Баща му и майка му се наричали Геронтий и Полихрония, първият атеист, а Полихрония – християнка. Предполага се, че именно тя е повлияла и на религиозната насоченост на св. Георги.

Според архивите още съвсем млад започва да служи в личната армия на император Диоклециан и скоро получава военната титла „трибун“. Когато обаче императорът издава едикт за преследване на християните, Георги се опълчва и вследствие на това е измъчван и екзекутиран като предател. Но нека да караме поред.

Именно от мъченията, наложени от императора, се родили и част от легендите днес. Според историята, за да се откаже от християнството, той бил подложен на ужасни изтезания: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови.

През всичкото това време той останал непоколебим пред Диоклециан да се откаже от вярата си.

"По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."

Отговарял Георги ден след ден.

Именно затова немалко свидетели на мъченията му повярвали и последвали христовата вяра. Сред тях била дори съпругата на Диоклециан – Александра, която била посечена заедно с Георги. Екзекуцията се случила в град Лида, днешна Палестина, откъдето била родом и майка му. Каква ирония.

Змейове и дракони

Постепенно легендите за Георги и неотстъпчивостта на вярата му пред изтезанията и жестокия Диоклециан започнали да се разрастват и множат. Повечето са базирани на „видения“ или преразкази на вярващи. Най-популярната е за убийството на змея – символизиращ злото.

В житието му е описано, как на връщане от военен поход св. Георги видял девойка да плаче край езеро близо до езически град. Оказало се, че това е царската дъщеря, а в езерото живее змей, на който хората от града принасят в жертва девици в знак на почит. Св. Георги се опитал да убеди царя да покръсти народа си, но в замяна получил условие: Само ако унищожи змея. Затова той зачакал на брега на езерото, а когато звярът се появил, го съсякъл с един удар.

Според друга история той се криел наблизо и когато драконът излязъл да си прибере девойката, се втурнал на бял кон и го пробол с копие.

Именно поради тази победа е наричан Св. Георги Победоносец и е изобразяван на иконите като млад мъж на кон, който пробожда злия змей (или дракон) с копие. Впрочем никой не знае как точно е изглеждал, портретите и иконите са базирани на виденията на някаква старица.

Легендите разказват

Но с това чудесата не свършват. Легендите разказват, че когато Георги е съпровождан към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и клюмнало, сякаш е преклонило глава.

След поредицата изтезания накрая го завели в храма на Аполон, където той трябвало да се преклони пред езическия бог. Но при пристъпването им статуите в храма се сгромолясали и разбили.

Друга легенда разказва, че предизвикан от свой приятел и самия Диоклециан, св. Георги, с помощта на молитви, успял да съживи мъртвец.

Житията му са много и датират от векове след смъртта му, объркват изследователите и няма единна истина. Но едно е сигурно: Св. Георги е един от ранните разпространители на Християнството в Европа и Мала Азия. Без значение, дали чудесата му са истина.

В днешно време

Свети Георги съвсем не е български светец, нито може да му се даде националност. Почитан е в редица държави в Европа и света (дори на други континенти), а в Грузия (Георгия) е национален светец. В много случаи е земеделски патрон, тъй като името му означава „обработващ земята“, но заради легендарните си подвизи в немалко държави е патрон на армията (както в България).

У нас се смята, че на Герговден започва лятната половина на годината (до Димитровден на 26 октомври). Вече знаете, че това се отбелязва със софра, дори и да няма именник в рода (което е малко вероятно). На нея освен традиционното агнешко е редно да присъстват всякакви пролетни зеленчуци. Вратата се закичва със здравец, а домът се украсява с пролетни цветя.

Гергьовден е национален празник и почивен ден. Тази година се събират три почивни дни и най-вероятно вече имате планове как да ги оползотворите, благоприятствани от хубавото време! Но ако нещо ви възпира да се съберете с приятели и роднини, да поканите за имен ден (нищо, че формално на имен ден не се кани) или просто да отпътувате някъде за дълъг уиденд, то Credissimo винаги е на линия! Независимо дали ще изберете опцията „до заплата“ или „плюс“ със съответно лимит до 600 или 3 000 лв. и срокове за изплащане от 15 дни до 24 месеца. Насладете се на зараждането на новия живот тази година, а ние пожелаваме само успехи на всички, които са именници на 6 май!

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.