Легендите за Гергьовден, които не знаеш

Легендите за Гергьовден, които не знаеш

Агнешко, яйца, зелена салата. Георги, Гергана и производните им. Някакъв змей, прободен с копие, както и евентуално запечатана в съзнанието картина на икона. Празникът на армията, парад, въздушно шоу с изтребители и реч на президента (който е главнокомандващ на Българската армия).

Често с това се изчерпват познанията за Гергьовден.

Но знаете ли, кой е това, кой е св. Георги Победоносец и как се е сдобил с ореола си? Често забравяме, че светците всъщност са били хора.

Кой е св. Георги?

Както при повечето истории от началото на новата ера, трудно може да се определи, камо ли гарантира, кое е истина и кое не. Но все пак повечето източници сочат за рождено място на св. Георги днешна Кападокия (Турция) в Мала Азия около 3 век след Христа.

Георги става последовател на Християнството, не само, но и активно разпространява вярата по земите, в които пребивава. Баща му и майка му се наричали Геронтий и Полихрония, първият атеист, а Полихрония – християнка. Предполага се, че именно тя е повлияла и на религиозната насоченост на св. Георги.

Според архивите още съвсем млад започва да служи в личната армия на император Диоклециан и скоро получава военната титла „трибун“. Когато обаче императорът издава едикт за преследване на християните, Георги се опълчва и вследствие на това е измъчван и екзекутиран като предател. Но нека да караме поред.

Именно от мъченията, наложени от императора, се родили и част от легендите днес. Според историята, за да се откаже от християнството, той бил подложен на ужасни изтезания: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови.

През всичкото това време той останал непоколебим пред Диоклециан да се откаже от вярата си.

"По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията."

Отговарял Георги ден след ден.

Именно затова немалко свидетели на мъченията му повярвали и последвали христовата вяра. Сред тях била дори съпругата на Диоклециан – Александра, която била посечена заедно с Георги. Екзекуцията се случила в град Лида, днешна Палестина, откъдето била родом и майка му. Каква ирония.

Змейове и дракони

Постепенно легендите за Георги и неотстъпчивостта на вярата му пред изтезанията и жестокия Диоклециан започнали да се разрастват и множат. Повечето са базирани на „видения“ или преразкази на вярващи. Най-популярната е за убийството на змея – символизиращ злото.

В житието му е описано, как на връщане от военен поход св. Георги видял девойка да плаче край езеро близо до езически град. Оказало се, че това е царската дъщеря, а в езерото живее змей, на който хората от града принасят в жертва девици в знак на почит. Св. Георги се опитал да убеди царя да покръсти народа си, но в замяна получил условие: Само ако унищожи змея. Затова той зачакал на брега на езерото, а когато звярът се появил, го съсякъл с един удар.

Според друга история той се криел наблизо и когато драконът излязъл да си прибере девойката, се втурнал на бял кон и го пробол с копие.

Именно поради тази победа е наричан Св. Георги Победоносец и е изобразяван на иконите като млад мъж на кон, който пробожда злия змей (или дракон) с копие. Впрочем никой не знае как точно е изглеждал, портретите и иконите са базирани на виденията на някаква старица.

Легендите разказват

Но с това чудесата не свършват. Легендите разказват, че когато Георги е съпровождан към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и клюмнало, сякаш е преклонило глава.

След поредицата изтезания накрая го завели в храма на Аполон, където той трябвало да се преклони пред езическия бог. Но при пристъпването им статуите в храма се сгромолясали и разбили.

Друга легенда разказва, че предизвикан от свой приятел и самия Диоклециан, св. Георги, с помощта на молитви, успял да съживи мъртвец.

Житията му са много и датират от векове след смъртта му, объркват изследователите и няма единна истина. Но едно е сигурно: Св. Георги е един от ранните разпространители на Християнството в Европа и Мала Азия. Без значение, дали чудесата му са истина.

В днешно време

Свети Георги съвсем не е български светец, нито може да му се даде националност. Почитан е в редица държави в Европа и света (дори на други континенти), а в Грузия (Георгия) е национален светец. В много случаи е земеделски патрон, тъй като името му означава „обработващ земята“, но заради легендарните си подвизи в немалко държави е патрон на армията (както в България).

У нас се смята, че на Герговден започва лятната половина на годината (до Димитровден на 26 октомври). Вече знаете, че това се отбелязва със софра, дори и да няма именник в рода (което е малко вероятно). На нея освен традиционното агнешко е редно да присъстват всякакви пролетни зеленчуци. Вратата се закичва със здравец, а домът се украсява с пролетни цветя.

Гергьовден е национален празник и почивен ден. Тази година се събират три почивни дни и най-вероятно вече имате планове как да ги оползотворите, благоприятствани от хубавото време! Но ако нещо ви възпира да се съберете с приятели и роднини, да поканите за имен ден (нищо, че формално на имен ден не се кани) или просто да отпътувате някъде за дълъг уиденд, то Credissimo винаги е на линия! Независимо дали ще изберете опцията „до заплата“ или „плюс“ със съответно лимит до 600 или 3 000 лв. и срокове за изплащане от 15 дни до 24 месеца. Насладете се на зараждането на новия живот тази година, а ние пожелаваме само успехи на всички, които са именници на 6 май!



Обратно към всички

Прочети още