close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Любопитни факти за Олимпийските игри

от Силвия Пенчева | 05.02.2018

Любопитни факти за Олимпийските игри

Февруари ще мине под знака на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Страната за втори път е олимпийски домакин, точно 30 години след лятната Олимпиада в Сеул. С което Южна Корея се нарежда сред малкото държави, които не само „повтарят“ домакинство, но и зимно, и лятно състезание.

И макар трите града (Пьонгчаг, Гангньонг и Джонгсон), включени в олимпиадата да са близо до демилитаризираната зона със Северна Корея, се очаква събитието да посетят над милион души.

Олимпиадата ще се проведе от 9 до 25 февруари, а параолимпийските игри са от 9 до 18 март.

Южна Корея няколко пъти кандидатства за домакинство, но губи предходните от Сочи и Ванкувър. В края на краищата ключът към спечелването на гласуването в Международния олимпийски комитет се оказва изграждането на скоростна жп линия, тъй като Пьонгчанг е сравнително изолирано място. Сега с влак до там се стига за около час от столицата Сеул.

А за фаталистите може да се стори любопитно, че спортните съоръжения за игрите са 13 на брой.

Интересните факти около Олимпиадите никак не са малко, ето и някои по-любопитни, които може да сте пропуснали.

Мото, клетва, верую

Дори и децата са наясно със символа на Олимпийските игри – петте преплетени кръга, символизиращи пет от континентите (без Антарктида, а Америка се брои за едно). Човекът, който стои зад логото – Пиер дьо Кубертен, е автор и на мотото на Олимпиадата: „По-бързо, по-високо, по-силно“. Е, оригиналът всъщност е на латински: „Citius, Altius, Fortius“. Спортистите започват участието си с клетва за честна игра и спортменство, а веруюто на Олимпиадата гласи, че е важно участието, а не победата.

Бащата на Олимпиадата е историк

Между другото дьо Кубертен е бащата на съвременните Олимпийски игри. Баронът е педагог и историк, но имал афинитет към атлетиката. Идеята за възстановяване на древногръцката традиция му идва по време на разкопки в Олимпия Първите Олимпийски игри през 1896 г. се провеждат в родината им – Атина, Гърция.

Златото е сребърно, медалите стават еко и … метеоритни

Понастоящем златните медали на Олимпиадата са символично такива. Те са направени от сребро и имат само златно покритие. За последен път медал от чисто злато е бил връчен през 1912 г. Медалите се изработват индивидуално за всяка Олимпиада от домакините, които спазват строги препоръки за вида, размера и съдържанието. За пръв път на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро медалите стават „еко“, като от сплавта на златните е отделен живака, а част от използваното сребро и бронз са рециклирани. Лентите им също са от рециклирана пластмаса. В медалите за Сочи пък е включен примес от метеорит.

Гърците са винаги начело

По време на церемонията по откриването на Олимпиадата начело винаги са гръцките спортисти, а накрая са тези на страната – домакин. Останалите отбори са между тях по азбучен ред.

Жените – неестетични и безинтересни

Жените получават право да участват едва на вторите олимпийски игри през 1900 г. в Париж. За тези в Атина Кубертен бил против, защото според него включването на жени би било „непрактично, безинтересно, неестетично и като цяло неправилно“. В Париж жените все пак получили правото да се състезават в тениса и голфа. Появили се и три жени в крикета, както и една в смесен ветроходен екипаж. И все пак – за сравнение, по това време жените по света още дори нямали право да гласуват (за пръв път това е въведено в Нова Зеландия 7 г. по-късно).

Малко изкуство сред спорта

След няколко години на спорове в МОК на Олимпиадата през 1912 г. в Стокхолм са включени нестандартни дисциплини. Идеята е на дьо Кубертен и медали са раздадени в пет категории: архитектура, литература, музика, рисуване и скулптура, наречени „Пентатлон на музите“. Кубертен става златен медалист за литература с произведението си „Ода за спорта“. От 1948 г. обаче тези „дисциплини“ отпадат.

Военна пауза

Олимпиади се провеждат на всеки четири години от възобновяването им в края на 19 век. Изключение правят годините 1916, 1940 и 1944-а. Причина са Първата и Втората Световни войни.

Бъдещи крал и кралица сред олимпийците

По време на олимпийските игри в Италия през 1960 могат да бъдат запомнени с редица феномени и един от тях е участието на един бъдещ крал и една бъдеща кралица. Принцеса София и принц Константинос (който е сред златните медалисти) са брат и сестра и въпреки потеклото си участват във ветроходството. Първата после става испанска кралица, а Константин е последният крал на Гърция.

Бос етиопец, Тарзан на плуването и медалистка с детски паралич

Това са сред „най-странните“ личности в историята на Олимпийските игри. Абебе Бикила е етиопецът, който става първият чернокож атлет със златен медал. Получава го през 1960-а и то при положение, че пробягва километрите бос. За Джони Вайсмюлер пък може да се спори с кое е по-известен: Петте си златни медала за плуване или участието си в ролята на Тарзан в 12 различни филма. Удивителната история на Уилма Рудолф се разказва и до днес. Рудолф е преждевременно родена, а като дете боледува от детски паралич. Никой не вярвал, че ще може да ходи нормално. С усилени тренировки Уилма не само ходи, но и бие няколко рекорда в бягането.

10 не е = на 1…

През 1976 г. в Монреал румънската гимнастичка Надя Команечи прави нещо невиждано дотогава: Получава пълно 10.0 оценка от журито за изпълнението си на успоредка. Електронното табло обаче показва вместо това 1.00… Просто чисто технически не е предвидено, че такава оценка е възможна.

МакДоналдс пред фалит и споделената „вина“ на САЩ и Русия

Веригата за бързо хранене МакДоналдс измисля рекламна стратегия, при която за всеки златен медал на американски гражданин, раздава безплатни сандвичи и напитки. При първият такъв експеримент през 1976 г. това се случва 34 пъти – толкова са златните медали за САЩ. През 80-а и 84-а обаче се случват някои непредвидени обстоятелства. Първо САЩ не участва в Олимпиадата, която се провежда в СССР, а после СССР бойкотира Олимпиадата, която се провежда в САЩ. Тъй като съветските атлети често са рекордьори-медалисти, през 1984-а неспечеленото от тях получават други участници. Като резултат златото за американците е доста повече – 83 медала. А междувременно сандвичите в заведенията на МакДоналдс се изчерпват и веригата търпи огромни загуби (компанията отказва да назове числа, но Ню Йорк Таймс определя сумата като „бомбастична“).

Първото отстраняване за допинг е заради бира

Забранени субстанции? Участието на нито един атлет не е пострадало заради такива през всички олимпийски игри до 1968 г. в Мексико. Едва тогава и за пръв път шведът Ханс-Гунар Лилиенвал отпада от участието си в пентатлон, заради положителна проба за допинг. Допингът бил алкохол. Лилиенвал решил да се почерпи няколко бири, за да успокои нервите си. Благодарение на необичайния си му подход е дисквалифициран целият шведски отбор.

Сочи – скъпият призрак

Предходната зимна Олимпиада в руския курорт Сочи през 2014 г. се смята за най-скъпата в историята на игрите – 50 млн. долара. За сравнение подготовката на игрите в Пьончанг се оценява на 10 млн. долара. Сочи стана пословичен не само с екстра скъпата инфраструктура, но и факта, че след Олимпиадата тя е оставена на разрушението на времето и почти не се използва.

Олимпиадите и телевизията

Първите Олимпийски игри, излъчвани по телевизията, са тези от 1936 г. в Берлин. Олимпиадата в Рим от 1960 г. е първата и последната, която получава пълно отразяване. Тази година Зимната Олимпиада в Пьонгчанг ще бъде първата, която американските зрители ще могат да гледат изцяло на живо.

В духа на последните две – откриването на предната зимна олимпиада преди 4 г. събра рекорден брой зрители в България, по данни на националната телевизия. Ако харесвате зимните спортове обаче, освен като приятно време пред телевизора, тази година може да използвате игрите и като вдъхновение да се възползвате от последните възможности за спортуване тази година. Спортната си ваканция може да финансирате с помощта на Credissimo плюс и Credissimo до заплата.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.