Малките „дяволчета“ на харченето

Малките „дяволчета“ на харченето

Как става така, че дори и когато твърдо сме решили да сме по-разумни, пестеливи и дисциплинирани, се хлъзваме при управлението на парите си в ежедневни ситуации? Дали ако осъзнаем причините за това, можем да отслабим силата на „малките дяволчета“ на харченето и да сме по-ефективни в спестяването? Поне може да опитаме:

Чуждите очаквания

Едно от най-подлите „дяволчета“. Защото „Какво ще си помислят другите“ може да ни накара да извършим неподозирано глуповати и неочаквани и за нас самите действия. Така че е добре да си простираме прането според простора, без да навлизаме в безкрайна и безсмислена надпревара с други, които разполагат с повече. Състезанието може да започне с външния вид, облеклото, телефона и да продължи с колата, апартамента, вилата, в кое частно училище са децата, къде се почива лятото или зимата... Безкрайно е... И как да разберем къде е границата, къде трябва да спрем? Най-вероятно е там, където вече поддържате определено ниво (съответно правите определени разходи), главно за да избягате от евентуални негативни коментари и да не се почувствате по-назад от останалите.

Изкупване на вина

Направили сте грешка спрямо половинката, не сте обърнали достатъчно внимание на децата напоследък, не сте се отбивали при родителите си отдавна, пренебрегнали сте няколко пъти приятел. Често в такива ситуации се чувствате виновни и се опитвате да се реванширате. Но има риск да се поддадете на „дяволчето“ и да изберете по-лесния начин да излезете от ситуацията – чрез харчене на пари. Купувате подарък, играчка, черпите или директно покривате чужд разход. За да приключите по-бързо казуса и да успокоите себе си, че всичко е наред. Дали обаче всъщност всичко е наред? А дали няма да е „по-наред“, ако бъдете по-мили, отделите малко повече време, обърнете специално внимание на близките си, поговорите с тях, изслушвайки ги. Не само, че ще спестите пари, но по-важното е, че и най-вероятно ще ги зарадвате повече.

Усещането, че заслужавате

Понякога решавате, че сте се справили повече от отлично със служебните задачи, със собствения проект, с отглеждането на децата. Тогава едно вътрешно гласче ви шушука: „Браво! Сега заслужаваш да си купиш нещо, да се почерпиш, да се поглезиш, да направиш нещо за себе си! Хайде, похарчи малко пари!“. Гласче, което е съвсем здравословно. Стига да не се смеси с другото „дяволито“ нашепване: „Още, още! Заслужаваш още! И онова, и другото, сега ти е паднало! Голяма работа си! Поглези се хубаво!“, което може да ви накара да съжалявате после, утре, в края на месеца. Тук е важно да знаете кога да спрете, да не оставяте дяволчето да ви умопомрачи и да се сдобиете с куп ненужни вещи. Преди години мой приятел реши да се награди за свое постижение, като се натъпка последователно (в един ден!) в няколко различни места за хранене: китайски ресторант, дюнери, българска механа, пицария, мексиканска кухня, суши и сладкарница. Е, и без да му пресмятаме разходите, ясно е, че малко е прекалил, нали. Такъв беше и неговият извод, но чак на следващия ден.

Спонтанност

„Я, играчката, която детето си хареса от рекламата! Как ще се зарадва!“, „Аа, това го има и онлайн – поръчвам го!“, „Ха, това пък миналата година много исках да го купя и беше свършило!“, „Имам парите, попаднах на него, защо да не го купя сега!“.

Спонтанността може да е нещо прекрасно понякога. Желанието да зарадваш близките без повод – също. Но когато се смесят с неконтролируемо харчене на пари, става опасно. А овладяването на това „дяволче“ може да стане с малко повече дисциплина. Плюс придържане към предварително обмислен списък за разходи. В краен случай – за да държите „дяволчето“ по-кротко – предвидете си минимална сума (наистина минимална!), която може да използвате „на воля“ в подобни ситуации. Примерно 5 лв.

Моментът, който няма да се повтори

Чували сте призивите от магазини и екрани: „Само сега!“, „Никога повече!“, „Кога, ако не сега!“, „Три на цената на половина!“. И това „малко дяволче“ подлага на изпитание не само дамите. И не се задейства само при промоции и мега изгодни моментни оферти, черни петъци и прочее. А и в ситуации като: „Само сега съм в Болоня, тук трябва да направя всичко типично за Болоня, което не мога да направя другаде“, „Само сега още не са се родили децата и можем да идем и на този концерт, и на онова парти“, „Само с него/нея ще мога да изживея този миг по този начин, не ми пука за парите, важни са спомените!“. Всъщност животът е пълен с неповторими мигове и няма нищо лошо в това да умеем да ги изживяваме пълноценно. Но ако се отдадем на твърде много харчене, рискуваме да превърнем голяма част от миговете в едни доста по-дълги, бавни и безпарични миговища.

За да се почувствате по-добре

Прилича на „малкото дяволче“, което ви нашепва „че заслужавате“. Когато не се чувствате добре, често ви се струва, че едно непланирано пазаруване с приятелка или някое отдаване на обилно хапване/пийване сам или с компания ще помогнат поне за малко да забравите проблема. Но за да се почувствате трайно по-добре, ще се наложи да не разчитате на харченето на пари. А да си отделите време и да си дадете сметка за емоциите, които изпитвате, особено когато сте тъжни, разочаровани и потиснати. На това от какво са породени и как да опитате да ги отработите. И по-важното ще е не това, че спестявате пари, а че сте се погрижили за себе си пълноценно.

За да спестите време

„Времето е пари, времето е пари!“ –  дудне ви това „малко дяволче“. И ви убеждава, че едва ли не, всеки разход, с който спестявате време, е оправдан. Куриерски услуги, поръчка на храна за вкъщи, таксѝ, за да стигнете по-бързо, домашна помощница за чистене на апартамента, за да ви остане повече време. Въпросът обаче е: къде е границата? И какво правите със „спестеното време“? Работите повече и изкарвате още повече ли? Отделяте допълнително време за себе си, децата, любимия човек?  Или просто така ви е по-лесно, станало ви е навик, че дори и леко ви мързи? Може да опитате да си отговорите честно на тези въпроси и да прецените дали давате немалко пари всеки месец без истинска необходимост за това.

Да, парите дават спокойствие и сигурност в света, в който живеем, а в голяма степен от нас зависи как да ги управляваме, как да реагираме на изкушенията наоколо и как да спестяваме по-ефективно. Не ви казваме, че е лесно. Затова при необходимост Credissimo може да даде едно рамо с пари навреме! При това вече и с нови по-високи суми. Заявете супер бързо през клиентския си профил Credissimo до заплата до 1000 лв. и Credissimo плюс до 4000 лв.

 



Обратно към всички

Прочети още