Най-честите начини, по които пилеем пари

Най-честите начини, по които пилеем пари

Да се опитваш да напълниш с вода кофа с пробито дъно не е най-умното нещо. Всеки би се съгласил с това, както и с твърдението, че логично дупките първо трябва да бъдат запушени, за да очакваме резултат – пълна кофа. Когато приложим тази метафора към парите обаче, фактът не винаги изглежда очевиден. Пилеенето на пари не винаги е свързано само с неразумно и прекомерно харчене. Понякога проблемът е в малките дупчици, през които парите изтичат неусетно и които понякога не са видими с просто око. Понякога става въпрос за хитри търговски трикове, в чиято хватка попадаме неусетно. Понякога са чисто психологически зависимости, за които не си даваме сметка. Ето и най-честите:

Купуване на „маркови“ стоки

Понякога марката е символ на качество, но понякога дава единствено усещане за престиж, без да дава допълнителна стойност на продукта. В тези случаи плащате скъпо само заради името. Независимо дали става въпрос за храна, козметика, дрехи, техника – лесно попадаме в капана на марката, очаквайки качество. Правете покупките си осъзнато и когато няма смисъл, изберете по-евтиния еквивалент.

Пазаруване на храна на гладно

Всеизвестен факт – когато влезете в хранителен магазин, има много по-голяма вероятност да прекалите с пазара, ако сте гладни. Втори трик: Поставяйте си срок, особено ако сте в хипермаркет. Ако имате всичкото време на света да разглеждате и да се изкушавате, пак ще вземете повече от необходимото.

Пазаруване всеки ден

Идеята, че спестявате повече като не правите голям пазар наведнъж един път седмично, не е съвсем вярна. Всяко влизане в магазина носи риск от повече харчене. Това важи и ако пазарувате веднъж седмично, но все пак отскачате до бакалията или супермаркета, защото нещо ви е свършило. Вероятно може да изкарате ден или три без мляко.

Изхвърляне на храна

Опитайте се да си записвате колко храна изхвърляте и няма да е учудващо, ако с едномесечното количество може да захраните средно статистическо село. Основните причини за изхвърляне на храна са две: Пазаруване на повече от необходимото и неправилна преценка. Първото е ясно, а второто е свързано със сроковете на годност. В много от случаите храната е напълно годна за ядене, дори и датата да е минала. Доверявайте се на сетивата си, преди да пратите нещо в кофата.

Бензиностанция = нещо за хапване

Основната идея на бензиностанциите е да заредите автомобила. Останалото е трик. Изобщо не е задължително всеки път, когато спрете за зареждане, тоалетна или почивка, да си купувате нещо за хапване, за пийване, за из път, да има… Да не говорим, че стоките в бензиностанциите са по-скъпи от тези в обикновен магазин.

Плащане само или предимно с карта

Удобно е, спестявате си таксата на банкомата, но… изкушава. Ако пазарувате с кеш, който предварително сте определили и ограничили, е по-малко вероятно да надхвърлите планираната сума. Често дори фактът, че нямате пари в брой може да ви спре изобщо да пазарувате. Има и психологически аспект – при плащане с карта не виждате как физически се разделяте с парите, както е ако ги подавате в брой. И това някак си прави нещата по-лесни и не толкова важни.

Неизолирано жилище

Колкото и популярна тема да е енергийната ефективност, все още много хора трудно осъзнават, че изолацията, качествената дограма, енергоспестяващите уреди и енергоспестяващите навици се отразяват на сметките. И част от парите ви се изпаряват към дружествата за комунални услуги, вместо да остават в джоба ви.

Плащания в игри

Това е хитър и неусетен начин по няколко лева (или повече) регулярно да си заминават от сметката ви. Става въпрос за игрите, които играете (или вашите деца) на телефона си. В повечето може да си купувате различни бонуси, монети или ресурси с реални пари. Когато става въпрос за няколко лева, които толкова лесно може да платите през телефона си (с карта или към сметката за телефон), човек се изкушава…

Купуване на дрехи на регулярна цена

Каквото и да сте си харесали в магазина за дрехи, ще дойде моментът, в който ще бъде намалено. Задължително. Понякога до една четвърт от регулярната си стойност. Пазарувайте дрехи и обувки в намаления, освен ако не става въпрос за нещо наложително. А пък ако нямате скрупули по отношение на използваните стоки, задължително прочетете и „5-те неща, които винаги можем да си купим втора ръка“.

Пропуски в здравната превенция

Никой не обича зъболекарите, но парадоксално – ако ги посещавате често за профилактични процедури, е по-малко вероятно да се сблъскате с бормашините им (и с разходите по оправяне на развалени зъби). Поддържането на хигиена, здравословното хранене и избягването или ограничаването на вредни навици също ви предпазват от редица харчове по здравни заведения. Тук даже не парите са приоритет…

Повечето неща в списъка може да ви се струват незначителни, но опитайте да ги сумирате. В зависимост от финансовите ви навици може да се получи доста добра сума, която можете да спестите да похарчите по някой по-разумен начин. И така няма да ви се налага да взимате Credissimo плюс (до 2500 лв., до 24 месеца) или Credissimo до заплата (до 600 лв., 0% лихва за всеки първи и пети). Макар че и двата кредита са изключително изгодни и удобни, ако все пак не сте спестили от неразумно харчене, а ви трябват пари.



Обратно към всички

Прочети още