Помогни на Земята – инвестирай в екология и спести

Помогни на Земята – инвестирай в екология и спести

Толкова много дребни жестове могат да доведат до такава голяма промяна. И въпреки това личните усилия често ни се струват незначителни и маловажни. Това важи и при опазването на околната среда. Тема, която често забравяме, че се отнася за нашия общ голям дом – Земята, а не виси имагинерно някъде там в Озоновата дупка.

Критикуваме добива и употреба на петрол, изчерпването на ресурсите, пушеците и саждите от заводските комини, бездействието и лицемерието на световната политика… Критикуваме и съседа, който си хвърля боклука през прозореца, всички досадни шофьори, които „къде са тръгнали точно сега и защо не ползват градски транспорт“, колегата, който разхищава хартия колкото за една амазонска джунгла… А замисляме ли се колко много можем да направим ние със съвсем дребни стъпки, промени в навиците и инвестиция в природосъобразни уреди и продукти?

Всяка година на 22 април светът отбелязва Международният ден на Земята. През 60-те години бившият губернатор и впоследствие сенатор от Уисконсин Гейлорд Нелсън има една цел в централния законодателен орган на САЩ: Опазване на околната среда. По това време природозащитническите течения набират популярност и се разрастват, така че за Нелсън не е толкова трудно да прокара в Сената предложението си 22 април да бъде отбелязван като Ден на Земята. Идеята му тогава е това да бъде част от цялостна и дългосрочна програма за образоване на населението. Или както е казал:


„Истинският тест за наличието на съвест у човек е дали е готов да се жертва за бъдещите поколения, чиито думи на благодарност никога няма да чуе“.


Обществото приема радушно идеята и скоро отбелязването на този ден се разпростира в целите Съединени щати, а впоследствие и по целия свят. Под неговия знак миналата година 175 държави, включително България, подписаха т.нар. Парижко споразумение за климата. Част от основните световни замърсители като САЩ и Китай също сложиха подпис под документа, а целите са драстични намаления на вредните емисии и значителни инвестиции в иновативни зелени технологии.

Все неща, които звучат твърде мащабно и глобално, далечни и прекалено „международни“.  Сериозна част от замърсяванията обаче са дело именно на битовия живот, а малко хора и фирми се замислят какво означава това. 
Със съвсем дребни промени и навици, това може да се промени. Ето и как да подходите:

 

У дома

- Започнете да събирате и изхвърляте боклука си разделно. Дори контейнерите за разделно събиране да са далеч. Най-малкото, което може да направите, е поне да отделяте лесните за отделяне отпадъци – хартия, стъкло. 

- Намалете консумацията на вода. Не е задължително чешмата да тече, докато си миете зъбите или се бръснете. Предпочитайте икономичните програми на пералнята. Инвестирайте в съдомиялна, ако нямате такава – доказано е, че пести вода в сравнение с миенето на ръка.

- Отдавна сте наясно, че енергоспестяващите уреди и крушки съдействат не само на климата, но и на сметката ви за ток. Същото се отнася и за гасенето на уредите и лампите, които не ползвате в момента. Старите и развалени уреди пък връщайте в магазините, някои дори предлагат отстъпка при закупуване на нов. 

- Снабдете се с платнени торби, вече има много красиви и компактни, и престанете да влачите найлони при всяко пазаруване. 

- Купете си колело. Тялото ви ще благодари, планетата също. Няма нужда да ползвате колата и при отиването за хляб през две пресечки. Оставете автомобила за спешни случаи и извънградски пътувания. Освен бензин ще спестите и малко шофьорски нерви.

разделно съборане на боклука


В офиса

- Не принтирайте нищо, което не е абсолютно необходимо да бъде принтирано. Да, понякога е по-удобно информацията да ти е под ръка на хартия, но със сигурност не е задължително. Един таблет би бил много по-удобен и функционален. 

- Запалете колегите: Едно от най-добрите неща, които можете да направите по пътя към по-чиста природа, е да вербувате съмишленици. Как става това? Ами с добър пример. 

- Пренесете практиките от дома – разделното събиране е напълно възможно да се случва и на работното място. Ограничаването на пластмасите също. И не пускайте климатика, когато може да отворите прозореца. 

- Залепете на принтера табела „Спаси дърво“, а в края на всеки мейл изречението „Не ме принтирай“… изобретателността е безкрайна. 

- Организирайте екип с кауза: Може да е акция по засаждане на дървета, а може и да е почистване на открита площ.

 

Еко джаджи? Защо не.

Ако имате градина, вероятно вече сте се ориентирали към купуването или изграждането на компостер, с който лесно може да се сдобиете с тор от градинските отпадъци (ако не сте, поправете този пропуск). Близкото бъдеще обаче може да настани в къщите и апартаментите ни и този домашен компостер, с който за 24 часа хранителните отпадъци от трапезата се превръщат в пръст за саксиите. 

Дните на следващото най-противно нещо след найлоновите пликове - пластмасовите бутилки, са преброени. Създадената от студенти по химия компания Ooho наскоро предизвика фурор като представи… вода за ядене. Използвайки съвсем безвредна кулинарна техника, наречена сферификация, те произвеждат водни мехури (топчета, сфери), които човек може да носи със себе си и да изяжда, когато е жаден. Не се белят. 
А ако обичате природата, сигурно обичате и да се разхождате сред нея. Тя има само един, единствен недостатък: Няма контакти. Тази мисъл вероятно е измъчвала човека, измислил раницата с вграден соларен панел. Така може да се разхождате в планината, без да оставате без батерия на телефона.

туристическа раница със соларен панел

Грижата за околната среда е дейност, която не само ще донесе удовлетворение на съвестта ви, но и има съвсем истински, макар и малък ефект. Както се пееше в песента: „Ако до всяко добро същество, застане още едно…“  В Credissimo сме убедени в това, за това и политиката на компанията е силно ориентирана към съвременните, модерни и екологични практики. Кредитите, които предоставяме, не са съпроводени с планини от хартия – нашите клиенти добре знаят, че сме заложили целия процес онлайн. В интерес на истината дори сме изчислили какво означава това, при това всяка година:

- 4 млн. спестени листа хартия всяка година

- 340 спасени дървета

- 1 час енергия за 4 млн. лампи

А през 2016 г. спечелихме приза за „Най-зелена компания“ сред финансовите и правни фирми в България!   Включете се в нашата зелена кауза, като предпочетете онлайн бързи кредит, вместо обичайната купчина документи.



Обратно към всички

Прочети още