close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

„Празният джоб“ - голямата равносметка, която винаги правим след празниците.

от Силвия Пенчева | 31.01.2017

„Празният джоб“ - голямата равносметка, която винаги правим след празниците.

„Празният джоб“ - голямата равносметка, която винаги правим след празниците.

След всеки празник всичко прилича като след събуждане с махмурлук. След голямото купонясване по празниците идва моментът на равносметката: В края на всяка година започваме да правим оценки на постигнатото през миналата година и да творим обещания за новата. В повечето случаи стигаме до извода, че плановете са доста сходни с тези отпреди 12 месеца, а изпълнението им в следващите може би не е точно гарантирано. И също в толкова голяма степен тези планове включват финансови въпроси.

Колкото и да си говорим за непреходни ценности, живеем в материален свят и малцина могат наистина да избягат от този факт. А най-добрият начин да се справим с него, е като планираме финансите и бюджета си.

Големите планове и малката дисциплина

Всеки празник може да се окаже голям ритник, ако човек не е спестовник. С всичките си празници и подаръци той може да те е ошушкал до стотинка, ако не си бил подготвен. А може и да излизаш „чист“ от голямото харчене, ако още далеч преди първия сняг си планирал празничния бюджет.

По същия модел работи всяко събитие в живота, свързано с повече от стандартните месечни разходи.

  • Мечтал си си за екскурзия?
  • За голяма покупка?
  • За „спестени пари за черни дни“?

Но не успя да ги заделиш, въпреки че виждаше, че е възможно? Големите планове изискват дисциплина и тактика.

Защо е важно?

Редица хора допускат грешката да живеят месец за месец и всеки екстра разход разклаща нормалното им ежедневие, понякога доста сериозно и неприятно. Независимо за какво искаш да събереш пари, е важно това да е обвързано с изготвянето на личен бюджет и хигиена на финансовите навици. Не си представяй задължително екселски таблици и сложни сметки (освен ако не те влекат, разбира се). Съвсем не е толкова мъчително. Заедно с това почти като по чудо ще ти се отворят свободни средства, независимо за какво ти трябват.

Или по-просто казано: Животът ти ще стане по-лесен.

Откъде да започна?

Трябва да си определиш целите, да оцениш правилно приходите и разходите си и да си водиш редовно сметка. Това е всичко необходимо. Разбира се има също уловки и подводни камъни, но ако знаеш кои са, шансът от провал е почти нулев.

Да започваме:

Определяне на целите.

Ако не знаеш къде отиваш, вероятно ще стигнеш някъде другаде. Да пестиш пари просто за да пестиш може да ти изиграе лоша шега. В някой момент ще изгубиш смисъла и ще се предадеш. Затова задължително е да имаш цел. Тя може да бъде например:

  • Да спестиш пари до постигането на определена сума, която да ти е резерв.
  • Да спестиш, за да си купиш нещо, да отидеш някъде, инвестираш в дейност и пр. Желателно е тези „нещо“ и „някъде“ да си имат имена.
  • Да спестяваш конкретна сума всеки месец с условието да не падаш под нея.
  • Друго.

Първи лесни стъпки

  • Правилна и ясна оценка. След като си си поставил целта, трябва да оцениш финансите си. Задължително правило: Не смятай наум. Второто правило е, че е по-добре да не се опитваш да предполагаш, защото е много възможно да изпуснеш нещо и сметките да се объркат. Най-добрият метод е, ако в следващите месец – два следиш всяка входяща и изходяща сума, за да придобиеш реална представа къде отиват парите ти. Ще се изненадаш, как някои дребни на пръв поглед плащания реално формират голяма сума на края на месеца.
  • Първо плащаш на себе си. След като си видял в какви посоки се движат личните ти парични потоци, можеш да прецениш и колко можеш да заделяш месечно. Внимание, уловка: Не оставяй това заделяне за края на периода. Ако си преценил, че примерно това са 100 лева, сумата трябва да е първият ти „разход“ за месеца и незабавно да влезе в „касичката“ или спестовната сметка. Финансистите наричат това правило да платиш първо на себе си, а смисълът е, че така тези пари много по-трудно биха били изхарчени.
  • Оповести намерението си. Хубаво е партньорът или семейството ти да са наясно с плановете ти и естествено да се включат в изпълнението. Може да споделиш и с приятелите си, като така ще избегнеш конфузни ситуации, в които да обясняваш защо не можеш да излезеш някъде или да си позволиш нещо.

Счетоводната дейност.

„Счетоводна“ с намигване, разбира се. Но не пропускай да продължиш да си водиш записи с приходи и разходи. За целта можеш да използваш какъвто инструмент ти е удобен: Обикновена тетрадка, таблица, онлайн туул или апликация на телефона. Внимание, уловка: След като мине известен период, може да започне да те домързява. Може да си помислиш, че вече си научил как се случват нещата и няма нужда повече да си ги записваш. Ако спреш обаче, съвсем скоро отново ще си задаваш стария въпрос: Добре, къде отидоха тия пари?

Придържай се към тези три стълба и е малко вероятно нещо да се обърка. Освен ако не допуснеш:

Голямата грешка: Не ставай Чичо Скрудж

Спомняш ли си Чичо Скрудж от Патешки истории? Най-богатият паток и най-големият скъперник, който плуваше в жълтиците си и не даваше и пени да излезе от къщата му? Няма нужда да стигаш до такава крайност, целта не е да натрупаш несметно богатство, все пак. Освен това всяка добре изпълнена задача се нуждае от поощрение. Така че периодично „си отпускай душата“ и се награждавай. Може дори да си направиш отделен план за спестяване, който да е именно с цел регулярно глезене. Нека го наречем „бюджет за мотивация“. А ако имаш нужда да се мотивираш точно сега и веднага, ако не ти се чака безкрайни месеци, Credissimo ти предлага онлайн кредити до 2 500 лв.: Добър начин за оптимистичен старт, нали?!

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.