Сънят – ключ към продуктивността

Сънят – ключ към продуктивността

Забравете кафето; ние сме тук за да ви докажем, че един от най-добрите научно потвърдени методи за повишаване на продуктивността е сънят.

Скептични сте? Само си задайте въпроса: На кого вярвате повече – приятели и роднини, които само се оплакват колко малко време им остава за сън, докато се скъсват да работят и/или учат? Или учени, които слушат същите тези истории и решават да ги проучат подробно? Да, ние вярваме повече на науката.

Както се оказва, науката има много какво да разкаже за съня – защо ни е необходим, колко точно ни е необходим и как точно се отразява на нашата продуктивност или липса на такава. Тук ще ви разкрием връзката между съня и продуктивността ни, като отговорим на редица въпроси, вариращи от основни статистики до как спането влияе на креативността ни. И не се притеснявайте – всичко е подкрепено с научни факти!

Всичко, което трябва да знаете за съня и продуктивността:

1.От колко сън се нуждая наистина?

Най-вероятно доста повече, отколкото си набавяте: 7-9 часа. Това е най-новата препоръка от Световната Здравна Организация.

2. Но не са ли някои хора изключения?

Да, но най-вероятно вие не сте от тях. Експерт от Университета в Лаубороу споделя пред BBC, че само 1% от хората спадат в тази категория и са ефективни и при 5-6 часа сън. От статистическа гледна точка, е малко-вероятно да сте сред тези късметлии.

3. За какво изобщо ми е нужен сънят?

Добър въпрос, по който даже и учените бяха на различно мнение до скоро. Но вече стигнаха до общото заключение, че сънят е изключително важен за процесите в мозъка, отговарящи за паметта и обновяването на клетките. Започнахте ли да виждате вече връзката между спането и ефективността?

4. Колко хора страдат от недостатъчно сън?

Лошата новина? Много повече, отколкото си мислите. Според Американската Асоциация за съня, 37% от хората между 10 и 39 год. спят по-малко от 7 часа на нощ. И тази тенденция не се подобрява с напредването на възрастта. 40% от хората в следващата възрастова група (40-59 год.) са в същото положение. Добрата новина? Може би просто сте недоспали, а не мързеливи.

5. Как недостигът на сън убива продуктивността ни?

Страдате от дефицит на внимание – и това не само, че ви изцежда физически и психически, а и води до редица когнитивни проблеми – слаба работна памет, бавна обработка на информацията, необмислени решения...Доказано, най-разсеяни и неконцентрирани са хората, страдащи от редовно недоспиване.

Не можете да разберете дали колегата/съученикът ви е преуморен или превъзбуден. Хората, лишени от достатъчно сън, често се затрудняват да разпознават израженията на лицето и езика на тялото. В работна и учебна среда, правилното общуване е важно за всички, следователно – наспивайте се, за да комуникирате с лекота!

Толкова сте уморени, че се чувствате леко пияни. Това е, защото липсата на сън има същия ефект върху моториката и мисленето като алкохола. А вие не искате да си разваляте репутацията, нали?

6. И как качественият сън ще доведе до повишена продуктивност?

Ще оправи настроението ви. Добрата почивка преборва стреса, намалява раздразнителността и ви кара да се чувствате добре. Мислете за нея като за основата, на която стъпва цялото ви ежедневие, и ако я имате, няма риск да се ядосвате за дребни неща и ще си вършите работата с удоволствие.

Ще увеличи креативността ви. Ако работата ви изисква креативност и находчивост, това е за вас. Експеримент, проведен в Англия сред хора на изкуството, доказва връзката между креативността и добрия сън. Тестове за креативност са дадени на хората, след което са им дадени 90 минути за почивка – без сън, лека дрямка или дълбок сън. Резултатите? Само хората, спали дълбоко, успяват да подобрят представянето си с 40%.Това е доказателство за теорията, че най-важните процеси в мозъка, свързани с възприятието за света, се случват именно по време на дълбок сън.

Ученето и паметта ви ще се подобрят значително. Абсолютно на всеки се налага да учи, независимо дали става въпрос за работа или училище. За това е много важно да помним какво сме научили и да го прилагаме. Експертите са категорични, че сънят играе важна роля във всички етапи в процеса на учене и запомняне. Дългосрочни проучвания свързват здравословните навици за сън с по-успешното представян в училище и на работа.

7.Какво се случва, когато утрешната продуктивност разваля днешния сън?

Истина: Понякога продуктивността и сънят са като врагове. Колко пъти сте лежали будни в леглото, мислейки за работата, която трябва да свършите на следващия ден? По ирония на съдбата, точно това въртене в леглото ще навреди на продуктивността ви на сутринта.

Лесен и доказан трик за справяне с проблема – правете си списък със задачи ПРЕДИ да си легнете. Много е просто. Хората, които отделят 5 мин. вечер, за да си организират задачите за следващия ден, заспиват много по-лесно и бързо от тези, които правят разбор на деня и се тревожат прекалено много преди сън. Не, че това е лошо – просто мозъкът се улеснява, когато прехвърлите мислите си на лист хартия.

8. Как да стана по-продуктивен в ежедневието си?

Просто си набавете необходимите часове качествен сън.

Надяваме се, че сме ви накарали да се замислите за значението на пълноценния сън и ще му отделите минимум 7-9 часа на нощ. Това е от съществено значение за вашите емоции, креативност, физическа и психическа стабилност. А за доказано качествен сън, изберете топ матрак Sierra Pro с масажиращ ефект или Green Cool с охлаждащ ефект с 50% ОТСТЪПКА само до 15.10.2019г. Купете топ матрак с отстъпка през формата за поръчка или с кредит от Credissimo.



Обратно към всички

Прочети още