close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Сънят – ключ към продуктивността

от Credissimo България | 01.10.2019

Сънят – ключ към продуктивността

Забравете кафето; ние сме тук за да ви докажем, че един от най-добрите научно потвърдени методи за повишаване на продуктивността е сънят.

Скептични сте? Само си задайте въпроса: На кого вярвате повече – приятели и роднини, които само се оплакват колко малко време им остава за сън, докато се скъсват да работят и/или учат? Или учени, които слушат същите тези истории и решават да ги проучат подробно? Да, ние вярваме повече на науката.

Както се оказва, науката има много какво да разкаже за съня – защо ни е необходим, колко точно ни е необходим и как точно се отразява на нашата продуктивност или липса на такава. Тук ще ви разкрием връзката между съня и продуктивността ни, като отговорим на редица въпроси, вариращи от основни статистики до как спането влияе на креативността ни. И не се притеснявайте – всичко е подкрепено с научни факти!

Всичко, което трябва да знаете за съня и продуктивността:

1.От колко сън се нуждая наистина?

Най-вероятно доста повече, отколкото си набавяте: 7-9 часа. Това е най-новата препоръка от Световната Здравна Организация.

2. Но не са ли някои хора изключения?

Да, но най-вероятно вие не сте от тях. Експерт от Университета в Лаубороу споделя пред BBC, че само 1% от хората спадат в тази категория и са ефективни и при 5-6 часа сън. От статистическа гледна точка, е малко-вероятно да сте сред тези късметлии.

3. За какво изобщо ми е нужен сънят?

Добър въпрос, по който даже и учените бяха на различно мнение до скоро. Но вече стигнаха до общото заключение, че сънят е изключително важен за процесите в мозъка, отговарящи за паметта и обновяването на клетките. Започнахте ли да виждате вече връзката между спането и ефективността?

4. Колко хора страдат от недостатъчно сън?

Лошата новина? Много повече, отколкото си мислите. Според Американската Асоциация за съня, 37% от хората между 10 и 39 год. спят по-малко от 7 часа на нощ. И тази тенденция не се подобрява с напредването на възрастта. 40% от хората в следващата възрастова група (40-59 год.) са в същото положение. Добрата новина? Може би просто сте недоспали, а не мързеливи.

5. Как недостигът на сън убива продуктивността ни?

Страдате от дефицит на внимание – и това не само, че ви изцежда физически и психически, а и води до редица когнитивни проблеми – слаба работна памет, бавна обработка на информацията, необмислени решения...Доказано, най-разсеяни и неконцентрирани са хората, страдащи от редовно недоспиване.

Не можете да разберете дали колегата/съученикът ви е преуморен или превъзбуден. Хората, лишени от достатъчно сън, често се затрудняват да разпознават израженията на лицето и езика на тялото. В работна и учебна среда, правилното общуване е важно за всички, следователно – наспивайте се, за да комуникирате с лекота!

Толкова сте уморени, че се чувствате леко пияни. Това е, защото липсата на сън има същия ефект върху моториката и мисленето като алкохола. А вие не искате да си разваляте репутацията, нали?

6. И как качественият сън ще доведе до повишена продуктивност?

Ще оправи настроението ви. Добрата почивка преборва стреса, намалява раздразнителността и ви кара да се чувствате добре. Мислете за нея като за основата, на която стъпва цялото ви ежедневие, и ако я имате, няма риск да се ядосвате за дребни неща и ще си вършите работата с удоволствие.

Ще увеличи креативността ви. Ако работата ви изисква креативност и находчивост, това е за вас. Експеримент, проведен в Англия сред хора на изкуството, доказва връзката между креативността и добрия сън. Тестове за креативност са дадени на хората, след което са им дадени 90 минути за почивка – без сън, лека дрямка или дълбок сън. Резултатите? Само хората, спали дълбоко, успяват да подобрят представянето си с 40%.Това е доказателство за теорията, че най-важните процеси в мозъка, свързани с възприятието за света, се случват именно по време на дълбок сън.

Ученето и паметта ви ще се подобрят значително. Абсолютно на всеки се налага да учи, независимо дали става въпрос за работа или училище. За това е много важно да помним какво сме научили и да го прилагаме. Експертите са категорични, че сънят играе важна роля във всички етапи в процеса на учене и запомняне. Дългосрочни проучвания свързват здравословните навици за сън с по-успешното представян в училище и на работа.

7.Какво се случва, когато утрешната продуктивност разваля днешния сън?

Истина: Понякога продуктивността и сънят са като врагове. Колко пъти сте лежали будни в леглото, мислейки за работата, която трябва да свършите на следващия ден? По ирония на съдбата, точно това въртене в леглото ще навреди на продуктивността ви на сутринта.

Лесен и доказан трик за справяне с проблема – правете си списък със задачи ПРЕДИ да си легнете. Много е просто. Хората, които отделят 5 мин. вечер, за да си организират задачите за следващия ден, заспиват много по-лесно и бързо от тези, които правят разбор на деня и се тревожат прекалено много преди сън. Не, че това е лошо – просто мозъкът се улеснява, когато прехвърлите мислите си на лист хартия.

8. Как да стана по-продуктивен в ежедневието си?

Просто си набавете необходимите часове качествен сън.

Надяваме се, че сме ви накарали да се замислите за значението на пълноценния сън и ще му отделите минимум 7-9 часа на нощ. Това е от съществено значение за вашите емоции, креативност, физическа и психическа стабилност. А за доказано качествен сън, изберете топ матрак Sierra Pro с масажиращ ефект или Green Cool с охлаждащ ефект с 50% ОТСТЪПКА само до 15.10.2019г. Купете топ матрак с отстъпка през формата за поръчка или с кредит от Credissimo.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.