Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата си разумно.

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата си разумно.

Когато започваш първата си работа, има много неща, които биха могли да те изненадат. Променя се целият ти начин на живот, отговорностите се трупат, но и за първи път   разполагаш с лично твои пари в джоба. Какво по-хубаво от това да ги похарчиш за всичко, което пожелаеш?

Истината е, че финансовите навици трябва да се изграждат от самото начало на кариерата, те ще ти служат за цял живот. И макар че на този етап доходът ти най-вероятно е по-нисък, трябва да обърнеш сериозно внимание на възможностите ти за пестене и бюджетиране. Ето няколко съвета от нас, които могат да ти послужат за основа.

Направи си бюджет

Ако преди да започнеш работа си бил студент, твоите финанси вероятно са били относително прости. Трябвало е поемаш няколко основни (малки) разхода, а образованието ти основно е било финансирано от родителите ти или със заем. 

Но сега, със започването на първата ти работа, се увеличава и нуждата ти от стабилен паричен поток, който е необходимо да разпределиш сред много повече пера.

След като придобиеш ясна представа за какво точно ти стига заплатата, може да започнеш да планираш и разходите си. Обърни внимание на това колко пари ще са ти нужни за жилище (включително сметки и консумативи), храна, дали планираш някоя по-скъпа покупка, за която ще са необходими допълнителни средства.

Достатъчно е само да имаш документ с различни категории, в който да запишеш и разпределиш разходите си в рамките на един месец. Той ще ти помогне да следиш изкъсо всичко, което се случва с личните ти финанси.

Отвори си спестовен фонд

Докато заплащането ти все още е в сравнително по-ниския регистър, ти се вижда значително по- трудно собственоръчно да отделяш известна сума пари, която да спестиш. Добър трик е да си създадеш план за спестявания, който всеки месец автоматично заделя пари от заплата ти. 

По този начин е невъзможно да допуснеш месец без да спестиш поне малка сума, а парите ти ще те чакат на сигурно място за точния момент, в който наистина ти потрябват.

Потърси най-подходящото жилище

Ако тепърва започваш самостоятелен живот, най-вероятно имаш нужда от квартира. В най-добрия случай наемът и консумативите не бива да надвишават една трета от общия ти доход. Разбира се, в доста случаи това е трудно постижимо. 

Добър вариант е съжителството със съквартиранти в някой по-евтин квартал. 

Мястото, където живееш, може да ти бъде помощник в постигането на по-дългосрочни финансови цели. Например - при евентуално увеличение на заплатата, може да избереш да продължиш да живееш на същото място и в рамките на същия бюджет. Това означава, че на месец ще имаш известно количество допълнителни пари, които може да спестиш или да използваш за покупка, която планираш отдавна.

Не забравяй да се грижиш за себе си

За да завършиш образованието си, да направиш първите си стъпки в кариерата и да се сдобиеш с първата си заплата, се изисква много работа. Не забравяй да се награждаваш за това, че действаш усърдно и се грижиш за финансите си. Не абсолютно всеки лев трябва да бъде спестен - даже напротив. Може да заделиш графа в бюджета си, наречена “забавления” и парите, разпределени в нея, да харчиш без да тежи на съвестта ти. Не позволявай на дългосрочните ти планове да те спират от това да приемеш невероятни възможности в кратък срок. Все пак, парите ти са лично твои и тяхната цел е да служат на теб и твоите нужди.

Това бяха нашите четири основни съвета, които могат да ти помогнат да се справиш по-добре с организацията на парите си, когато поемаш по първите си стъпки в кариерата. Действай смело в работата и не забравяй, че Credissimo е до теб, в случай, че ти трябва малко помощ да постигнеш своя мечтана цел. 



Обратно към всички

Прочети още