close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

Нови изисквания в процеса по кандидатстване за заем от 12 май 2019 г.

от Credissimo България | 25.04.2019

Нови изисквания в процеса по кандидатстване за заем от 12 май 2019 г.

Промените в процеса по кандидатстване за заем се прилагат в отговор на изискванията на новия ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ (ЗМИП) и Правилника за прилагането на ЗМИП. Те са мярка за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансиране на тероризъм, които Credissimo е задължено да прилага в качеството си на финансова институция. Ето по-важните от тях:
 

1. Предоставяне на снимка на валидна лична карта става задължително при кандидатстване за заем след 12.05.2019 г.

Преди да разгледаме заявлението ти, ще е нужно да предоставиш актуална снимка на личната си карта. Това можеш да направиш по два начина, в зависимост от това дали вече си активирал  клиентския си профил в Credissimo или не.

В случай че вече си наш клиент и имаш активиран клиентски профил:

Влез в профила си тук и избери меню „Моят профил“. Натисни бутона „Редактирай“, за да направиш необходимите промени по личната си информация. Прикачи снимките на лицето и гърба на личната си карта от указаните бутони и натисни бутона „Запази промените“ в горния десен ъгъл на екрана, за да запазиш информацията. Изискването е снимките да бъдат в .jpg, jpеg или .png формат, а максималният допустим размер е 7 MB.
 

прикачане на лична карта през потребителски профил


В случай че все още нямаш активиран клиентски профил:

Попълваш кратката форма на credissimo.bg, като избереш желаната сума, период, въведеш своя мобилен телефонен номер, имейл и удостовериш съгласието си със съответните декларации за лични данни. Като следваща стъпка от заявлението и създаването на профила, въвеждаш личните си данни, за да можеш да финализираш процеса. Тук ще намериш бутоните за прикачване на снимки на лицето и гърба на твоята валидна лична карта.
 

многостъпкова форма за кандидатстване за заем в credissimo


След като попълниш всички необходими данни, трябва да активираш своя клиентски профил чрез бутона „Активирай профила си“ на страницата с потвърждението за успешно изпратено заявление за кредит.
 

активация на потребителски профил


В случай че не си прикачил снимки на личната си карта в процеса по попълване на заявлението, можеш да го направиш след активация на профила си по описания по-горе начин.
Считано от 12.05.2019 г. без актуална снимка на личната ти карта няма да можем да обработим заявлението ти за заем. 
Важно! В случай че имаш нова лична карта и активен договор за кредит, трябва да прикачиш актуално копие от нея в профила си по описания по-горе начин в най-кратък срок.
 

2. Декларация за Видна политическа личност

При всяко заявяване на заем ще трябва да декларираш дали си бил/а „Видна политическа личност“ или свързан/а с такава личност през последната една година чрез маркиране на изрична декларация, която е от част от заявлението. В случай че попадаш в тази категория си длъжен да декларираш това обстоятелство при кандидатстването си за кредит. Ние ще приложим разширени мерки за комплексна проверка, които ще включват изискването на допълнителна информация/документи, за да ти предоставим искания кредит.

Какво означава клиент, притежаващ качеството на политически изявено лице или т.н. „PEP”?

Видни политически личности по смисъла на ЗМИП са физически лица, които изпълняват или са свързани с лица, на които са били поверени следните важни обществени функции:
1. държавни глави, ръководители на правителства, министри и заместник-министри или помощник-министри;
2. членове на парламенти или на други законодателни органи;
3. членове на конституционни съдилища, на върховни съдилища или на други висши органи на съдебната власт, чиито решения не подлежат на последващо обжалване освен при изключителни обстоятелства;
4. членове на сметна палата;
5. членове на управителни органи на централни банки;
6. посланици и управляващи дипломатически мисии;
7. висши офицери от въоръжените сили;
8. членове на административни, управителни или надзорни органи на държавни предприятия и търговски дружества с едноличен собственик – държавата;
9. кметове и заместник-кметове на общини, кметове и заместник-кметове на райони и председатели на общински съвети;
10. членове на управителните органи на политически партии;
11. ръководители и заместник-ръководители на международни организации, членове на управителни или надзорни органи в международни организации или лица, изпълняващи еквивалентна функция в такива организации.
 

3. Текущо наблюдение и проверки

Текущо наблюдение и проверки за промяна в декларираните от клиентите данни, в това число, валидност на лична карта, се извършват периодично. 

В Credissimo, като една от най-бързо развиващите се високотехнологични компании, се стремим постоянно да разработваме и внедряваме иновативни услуги, отговарящи на бързо развиващия се дигитален свят. Ето защо, почти изцяло автоматизирахме процесите по текущо наблюдение и проверки, като по този начин освен че обезпечаваме изискванията на действащото законодателство адекватно спрямо обемите, но преди всичко, осигуряваме сигурност и удобство на нашите клиенти.

В Credissimo, като една от най-бързо развиващите се високотехнологични компании, се стремим постоянно да разработваме и внедряваме иновативни услуги, отговарящи на бързо развиващия се дигитален свят. С помощта на почти изцяло автоматизирани процеси, ще обезпечаваме изискванията на действащото законодателство по текущото наблюдение и проверки, но преди всичко ще осигурим максимална сигурност на данните и удобство за нашите клиенти. 


Ние сме тук, за да помогнем! При възникнали въпроси по прилагането на новите изисквания по ЗМИП, може да се обърнеш за съдействие на legal@credissimo.bg или да се обадиш на 0700 12 012
*национален номер на цената на един градски разговор или *5555 *за всички мобилни оператори на цена според мобилния план.

 

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.