5 ценни съвета при взимането на бърз кредит

5 ценни съвета при взимането на бърз кредит

В началото на този месец отново влязоха в сила нови цени на природния газ, които ще доведат до по-високи разходи за бизнеса, а от там ще повлекат нагоре и цените на редица стоки и услуги. По този повод сигурно сте се нагледали и наслушали на заглавия и хедлайни от типа „Животът поскъпва…“, но този факт се повтаря периодично, а инфлацията и без „ръчно повишаване“ си се трупа почти без прекъсване. С други думи, на практика животът поскъпва постоянно. По-неприятното е, че заплатите невинаги и не навсякъде го следват.

Вероятно като всеки човек ви се е случвало парите да не стигат в края на месеца, да няма достатъчно за непредвидени разходи, да ви изненадат сметките. И също толкова вероятно като всеки човек понякога имате нужда да разхлабите портфейла и да си позволите и нещо извън стандартните харчове – покупка за вас, нещо ново за дома, почивка за семейството, подаръци за децата…

Винаги е добре да имате отделно перо в бюджета за изброените случаи, каквото най-често се заформя със спестяване (вижте и триковете да спестявате, докато пазарувате). Но след бързото развитие на бързите кредити преди десетилетие вече не е необходимо да пестите с месеци, за да си позволите нещо, или да спорите с банките, или да се молите на роднини и приятели, или да залагате ценните си вещи.

Бързите кредити станаха достатъчно популярен, изпитан и благонадежден продукт (стига да се абстрахирате от измамниците, каквито има навсякъде и за които сме писали подробно тук. Но ако се замислите, не влизате в магазина, за да награбите безогледно каквото ви попадне, нали? Внимателно избирате дори какъв точно хляб си купувате. Така че и при бързите кредити е добре да имате яснота за това, какво точно ви трябва и трябва ли ви, как да изберете правилния продукт, и как да не съжалявате, заради невнимание.

Затова ви подготвихме няколко съвета, с които лесно да преценявате.

1. Защо взимам заем?

Понякога възможността да получиш бързи пари е доста изкушаваща. Например виждате страхотни обувки в магазина и веднага ви се приисква да ги имате. Спокойно, няма да ви разубеждаваме с аргумента, че трябва да се въздържате само за случаите, в които сте финансово притиснати до стената, а пореден чифт обувки не е сред тях... Бързите кредити са подходящи дори за „прищевки“, но и тогава трябва да има доза разум. Например за възможностите ви за изплащане или за други предстоящи и доста по-важни (или неизбежни) разходи, за които може да се наложи да вземете още заеми, преди да сте изплатили първия (виж т. 5). С още по-голяма сила важи обратното – ако вече имате един или няколко заема и с новия съвсем ще затрудните личните си финанси. Винаги първо преценявайте тези неща.

2. От кого взимам заема?

Многократно сме предупреждавали старателно да избягвате обявите по дървета, спирки и стени, както и невероятните обещания или случайни телефонни обаждания. Заедно с това обаче отделете малко време да прегледате сериозните компании на пазара и актуалните им предложения. Може например да попаднете на някоя кампания с промоционални условия. Други изрично поддържат постоянно специални оферти за определени случаи. Например Credissimo предлага такива за новите си клиенти. Ако за пръв път взимате „Credissimo до заплата“, за вас той ще бъде с 0% оскъпяване в гратисния период. Връщате толкова, колкото сте взели (важи и за всеки пети заем до 800 лв.). За лоялните клиенти също има редица преференции и може да се каже, че е по-добре да се спрете на една компания трайно, отколкото да прескачате по различните (е, когато откриете най-добрата за вас). Едно бързо проучване на фирмите в интернет ще ви отнеме не повече от половин час, а и го правите еднократно.

3. Колко бързо ми трябва?

Много често една от основните причини човек да се обърне към компаниите за бързи кредити е именно, защото са бързи. И това е така – по-бързи са от банките, но и помежду им има разлики. Те най-често зависят от процедурите им. Например някои задължително изпращат свой експерт, който да ви посети и интервюира на място. Очевидно е, че такава организация изисква време в размер на дни. Други могат при определени условия или параметри на търсения заем да поискат от вас да ги посетите в офис. Това може да се случи по-бързо, ако имате такъв наблизо и свободно време точно сега. Но ако нямате, случаят би бил подобен на първия. Трети, като Credissimo, предлагат изцяло онлайн процедура. Ето как протича тя, ако решите да кандидатствате именно в Credissimo:

  • Попълвате заявка за кандидатстване.
  • Получавате становището си моментално, без да чакате дори минута.
  • Получавате парите в офис на EasyPay или FastPay веднага, или по банков път (до няколко часа/денонощие в зависимост от банката).

Не ходите никъде и никой не идва при вас.

4. Кога ми е удобно да плащам?

Планирайте вноските си така, че да ви е удобно и безпроблемно да ги плащате. Не се вкарвайте сами в капана да закъснявате, защото това може да се отрази на размера на връщаната сума, а в по-лошия случай – да започнете да трупате неплатени вноски. Така че, не би било логично например падежът да е няколко дни преди датата за заплата или пък да се надскочите с по-високи вноски, отколкото ви е комфортно да отделяте месечно. Ако например вземете бърз заем „Credissimo плюс“ (до 3000 лв.) обърнете внимание, че може да го разсрочите до 24 месеца (2 години). Така изплащането ще бъде по-лесно за вас и няма да натоварва излишно бюджета ви.

5. Един заем, два заема, три… станаха ли твърде много?

Взимането на бързи кредити може да бъде пристрастяващо, така е. Само че ако прекалите, е почти сигурно, че ще започнете да се обърквате или бавите с вноските (освен ако не сте професор по финансова дисциплина). Чували сте и за онези неприятни случаи, наречени кредитна спирала, когато може да има и по-сериозни последствия. Но дори и да не стигате до тях, самият хаос е неприятен и стресиращ. Затова избягвайте да „прекалявате“ с бързите кредити. Най-лесният начин да го направите е, когато вземете превантивни мерки и обмислите добре колко пари ще ви трябват и кога. Така ще прецените и най-добре, дали просто да не изтеглите един кредит в по-голям размер. Но дори вече да сте направили тази „грешка“, изход има и той се нарича кредит за рефинансиране. С негова помощ може да обедините задълженията си и да плащате една вноска, вместо няколко или просто да подпомогнете останалите си заеми. Вижте повече за значението зад „Рефинансиране на кредит без поръчител“.

Пожелаваме ви успешно кредитополучаване и финансови успехи. И не забравяйте: „Credissimo до заплата“ е до 800 лв. и с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети, а „Credissimo плюс“ е до 3000 лв. и възможност за разсрочване до 24 месеца. А пък кандидатстването отнема само няколко минути онлайн.



Обратно към всички

Прочети още