close-icon
logo

This website is for our Bulgarian customers.

You can check our corporate page here

7 съвета как да вземем безопасно бърз кредит

от Силвия Пенчева | 10.02.2017

7 съвета как да вземем безопасно бърз кредит

7 съвета как да вземем безопасно бърз кредит

Бързите кредити са чудесен съвременен инструмент за разрешаване на краткосрочни финансови въпроси. Почти няма човек, който да не е бил изправян пред дилемата дали да си позволи нещо сега, как да плати определено задължение, откъде да намери сумата. Неслучайно вече повече от половината българи са се възползвали от удобството на онлайн кредитирането. Бързите кредити имат редица преимущества. На първо място наистина са бързи и парите се получават до минути или часове. Второ са предимно онлайн. Трето изискванията и процедурите са значително по-облекчени. Списъкът може да продължи, но и само тези предимства са достатъчна причина да се обърнем към тях, когато имаме нужда от неголяма сума в кратки срокове.

По тази причина този тип финансови услуги и фирмите, които ги предлагат, от години са под стриктен контрол. Самите небанкови кредитни институции също създадоха своя асоциация за отговорно кредитиране (на която Credissimo е съосновател). Въпреки всички усилия на сектора и държавата да превърнат предоставянето на бързи кредити в сигурен и безопасен метод в удобство на гражданите, все още ставаме свидетели на новини за измами, некоректни, а понякога и недопустими практики. Често става въпрос за фирми или лица, които оперират извън закона. Подготвили сме няколко съвета, с които гарантирано няма да попаднете в техните клопки. Също така ще ви спестят и главоболията от неприятни финансови последици, допуснати поради невнимание от страна на потребителите.

 

Инфографика 7 съвета как да вземем безопасно бърз кредит

 

Ето как да се защитите при вземането на бърз кредит:

Не се доверявай на частни лица

При никакви обстоятелства не взимайте заем от частно лице. Това обикновено са така наречените лихвари и действат изцяло извън закона. Да се доверите на такъв човек, е най-голямата грешка, която може да допуснете. Колкото и сладкодумни и добронамерени да ви изглеждат, рискът е огромен. Възможно е да твърдят, че са кредитори, че имат фирма и опит. Ако обаче не представят доказателства и не се уверите с очите си, вероятно става въпрос за измама, която може да ви коства хиляди левове и имущество.

Използвай само лицензирани фирми

Както стана дума, е възможно предлагащите ви заем да твърдят, че имат фирма, с която оперират. Първото и най-лесно действие, е да проверите, дали въпросната фирма има официална интернет страница. Ако такава не е налице, в главата ви веднага трябва да светне предупредителна червена лампичка. Следващата стъпка е да обърнете внимание на други валидиращи атрибути, като телефонни номера и адрес. Компаниите, предоставящи бързи кредити, задължително се регистрират в БНБ, така че може да потърсите дали този факт е посочен в сайта.

Запознай се с условията по договора

Текстовете на горните две трябва задължително да ви бъдат предоставени, така гласи законът. Ако техните текстове и образец не са налични на сайта, имате право да ги поискате, а фирмата е длъжна да ви ги предостави. Не се съгласявайте на никакви сделки, без да сте ги видели, още по-малко на устни уговорки.

Не бързай, прочети всичко внимателно

Компаниите и техните служители нямат право да ви притискат: Имате право да отделите колкото искате време, за да се запознаете с документите и да обмислите решението си. Не се подвеждайте по каквито и да е аргументи, че трябва бързо да подпишете. Подобна припряност е сигнал за нередност. Дори само да се усъмните в това, по-добре не сключвайте договор, а потърсете други продукти и фирми на пазара.

Не пропускай ситния шрифт

Чували сте го хиляди пъти: Не подписвайте нищо, без да сте го прочели внимателно. Това важи и за договорите за бързи кредити. Обърнете внимание на ситния шрифт, има ли описани допълнителни клаузи и такси. Запознайте се какво трябва да включва договорът ви в статията: Важни въпроси за потребителското кредитиране, за да сте наясно с изискванията.

Не плащай авансово

Не плащайте нищо предварително: Ако например ви поискат пари като залог преди/при подписване на договора или пък веднага при усвояването и пр. Когато теглите кредит, се съгласявате да получите сума, която после да върнете в определен от договора срок. Това не може да бъде „веднага“, нито „предварително“. Всякакви различни вписани или невписани уговорки са сигнал за нелегитимност.

Планирай разумно

Когато сме притиснати от обстоятелствата, често взимаме решения под влияние на емоциите. Преди да пристъпите към теглене на бърз кредит, трябва да сте наясно със собствената си финансова ситуация и съответно дали имате възможност да го изплащате. Забавянето на вноски е свързано с начисляване на наказателна лихва. Недобрата преценка дали можем да изплащаме заема е една от най-честите причини за влизане в кредитна спирала.

Спазването на тези правила е изключително просто и въпрос на внимание. Прилагането им ще ви гарантира безопасно ползване на удобствата на микрокредитирането. С дългогодишния си опит и доказано име на пазара за бързите кредити Credissimo може да ви предложи точно това спокойствие, от което имате нужда, когато става дума за парите ви.

Прочети още

15 музея, които си заслужава да посетиш
15 музея, които си заслужава да посетиш

От Восъчните фигури във Велико Търново до Лувъра и Ермитажа. Представяме ти 15 музея, които си заслужава да посетиш

15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота
15 неща, които да опиташ поне веднъж в живота

Някога хрумвала ли ти е мисълта “Какво ли е да направиш нещо, просто защото ти харесва?”

Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...
Започваш първата си работа? Ето как да похарчиш заплатата...

Съвети за това как да се научиш да спестяваш в началото на кариерата си.