Често срещани финансови грешки, които хората правят в тридесетте си

Често срещани финансови грешки, които хората правят в тридесетте си

Вероятно си чувал вече клишираната фраза, че 30 е новото 20. Става въпрос за възраст, а причината за тази теория в психологията е смяната в поколенческия модел. Ако допреди няколко десетилетия един стабилен човек в 20-те си вече е трябвало да е с изградени възгледи и планове за живота, то сега тази тенденция се е изместила към 30-те.

Причините, разбира се, са твърде много. Например факта, че обучението и квалификацията се удължават все повече като време. Заедно с това, поне по нашите ширини, често се случва полученото образование да няма нищо общо с последващия избор на професия, което предполага допълнително време в лутане. Философията на „живей за мига“ също има своя принос. Вместо на 20 години да мислят за скуки като професионална реализация, изграждане на дом и семейство, голяма част от младите хора предпочитат да ползват активните си години за обогатяване: пътуване, изпробване на хобита, попълване на личното портфолио от способности и знания.

Към днешна дата всичко това е подпомогнато и от едва остатъчен социален натиск. Все още е възможно да те погледнат накриво, защото си на 28 г., а „вятър те вее на бяла кобила“, но това е далеч от едновремешното обществено порицание. 
Предвид факта, че и продължителността на живота става по-голяма, а и просто защото времената са различни, това не е никак лошо. Напротив, дава предпоставки и възможности да „намериш себе си“, вместо от рано да започнеш да робуваш на недолюбвана работа или да създадеш семейство, без изобщо да си готов за това.

И въпреки всичко винаги идва моментът, в който усещането за волност и свобода стават недостатъчни. Човек започва да се замисля за бъдещето си и често фокусът е силно финансов. Както се казва обаче, никога не е късно. Ако си в околностите на 30-те си години и досега не си се затормозявал излишно с парични въпроси, а искаш да промениш подхода, има няколко грешки, които трябва да спреш да правиш.

 

1.    Харчиш всичко

Най-често срещаният проблем. Говорили сме много за това, защо е важно да се спестява, как може да го правиш дори на ежедневна база и как изобщо да го постигнем, ако нямаме навици за това. Животът от заплата до заплата определено не е дългосрочно подходящ. Може би вече сам си се убедил в това в моментите, когато въпросната заплата не е стигала до следващата, а няма с какво да запълниш дупката.

 

2.    Колко е голяма чергата ти?

Ясно е за какво става въпрос. За всички онези неразумни харчове, направени по чисто емоционални причини и в повечето случаи с цел удоволствие. Остави импулсивните решения и разходи зад себе си. Да, знаем, че понякога си казваш: „И аз съм бял човек, имам право на последен модел телефон“… или внезапна далечна екскурзия, или безброй всекидневни джунджурии, които сумарно ти режат главата на заплатата. Разумният подход при финансово планиране е първо да отрежеш излишните разходи, за да се освободи ресурс за някои по-смислени. И, повярвай, колкото и пари да имаш и печелиш, винаги ще ти се иска нещо повече, по-голямо, по-лъскаво и т.н. 

 

3.    Онези пари за черните дни

Да, не спестяваш. Тази практика не е само с някаква материална цел, на първо място трябва да си осигуриш бюджет за непредвидени разходи и спешни ситуации. Според финансовите наръчници този спешен фонд трябва да възлиза на сумата от шестмесечните ти доходи. Започни да заделяш сега и след време ще си го постигнал. И когато това стане, не се изкушавай да изхарчиш парите. Ако искаш да спестиш с друга цел, примерно голяма покупка, го прави в отделна сметка. 

 

4.    Не диверсифицираш доходите

Когато говорим за доходи от различни места в днешно време нямаме предвид онзи сценарий, в който работиш на три места по общо 18 часа, за да връзваш двата края. Не е препоръчително обаче и да се осланяш само на една заплата, дори към момента да ти е напълно достатъчна. Едно на ръка, че допълнителни пари винаги са добре дошли, но заедно с това така си правиш и застраховка за неприятни случаи като фалит на фирмата, решение за напускане или… е, случва се, уволнение. Как да го направиш? Възможностите са навсякъде, просто трябва да ги потърсиш. Най-честата практика е човек да превърне хобито си в такъв източник или пък да стартира своя дейност (най-често, но не само, в интернет).

 

5.    Прекаляваш с кредитите

Кредитите са чудесен съвременен продукт за нормален живот. Ако си се позатрупал със заеми обаче, най-вероятно огромна част от доходите ти се изпаряват по вноски за ипотеката, бързи кредити онлайн с месечни вноски, лизинги… Направи си план как да изчистиш поне част от дълговете и по принцип не взимай заеми, ако не са ти наложителни или ако вече имаш твърде много такива. В интерес на истината, това дори трябва да е първата ти крачка, преди спестяването. 

 

6.    Обвързването не може да е само емоционално

Като говорим за 30-те, няма как да не споменем и това важно събитие, което все по-често настъпва именно в тази възраст: Сватбата. Любовта, според някои, е смисълът на живота, обаче нека не те заслепява в плановете за бъдещето. В тях няма нищо лошо, така че няма нищо лошо в това да обсъдиш с бъдещия си доживотен партньор как ще я карате от сега нататък. Говорете за всичко - за работа, доходи, жилище, спестовни планове. И още един съвет: Не е нужно да се разориш с организирането на самата сватба.

 

7.    „Перфектният“ дом и кога става черна дупка

И така, може би вече си сериозно обвързан и това е следващата стъпка или просто си се сдобил с дълго мечтаното собствено жилище. Огромна и често срещана грешка е хвърлянето на прекомерно много пари в превръщането му в перфектния дом. Прекрасно е да можеш да ремонтираш и обзаведеш мястото по свой вкус и без да правиш компромиси, но ако си направиш сметката, ще видиш, че в това отношение домът ти наистина заприличва на черна дупка. Има няколко начина да се справиш с това. Единият е всичко да се случва плавно и поетапно. Вторият е просто да се откажеш от план максимум. И без това жилището търпи постоянна амортизация и ще продължи да ти гълта пари доживот.

 

8.    Пенсията. Това далечно нежелано бъдеще

Според психологията най-честата причина хората да не предприемат действия за бъдещето си е, че мозъкът им не може да приеме представата за това бъдещо „аз“. Струва му се като някакъв друг човек. Така че вероятно си от многото хора, които определено имат проблем с това, да си се представят като пенсионер. Да, обаче и това ще дойде. Не го забравяй следващия път, когато се съгласиш с работодателя си да не ти плаща пълните осигуровки. Не го забравяй и когато отново махваш с ръка при мисълта да си отвориш сметка за доброволно осигуряване. Плановете, които предлагат пенсионните дружества, са различни и гъвкави, но дори и с малки суми има огромен смисъл. Все пак става дума за десетилетия, докато стане време да ги ползваш. Сам можеш да изчислиш колко пари са това, ако внасяш например по 50 лв. месечно.

 

9.    Не инвестираш? Голяма грешка

Разполагаш с финансов ресурс и го държиш на депозит? Доста старомодно. Защо не пробваш и с дюшека  По-просто казано, когато не инвестираш парите си, малко по малко ги губиш. Всъщност губиш от стойността им благодарение на инфлацията (която поне към момента не се компенсира от лихвите по спестовни сметки). Начините за инвестиция са много и няма да ти препоръчваме конкретни практики, защото всичко зависи и от личната нагласа. Но само се замисли над въпроса. 

Реорганизацията на мисленето и навиците във финансов аспект е дълъг и честно казано понякога труден период. За съжаление човек не се променя от днес за утре. Когато почувстваш нужда да поразпуснеш и да си спомниш за „младите години“, а нямаш излишни средства, Credissimo е по-добрият избор за бърз заем. С удобни условия, които да не нарушат финансовия ти ритъм.



Обратно към всички

Прочети още