Как да предпазиш личните си финанси?

Как да предпазиш личните си финанси?

Сигурността на твоите лични финанси е изключително важна, особено когато става въпрос за потребителски имена и пароли за онлайн акаунтите ти. Ако се случи най-лошото - кражба на твоята самоличност, може да минат години, преди нещата да си дойдат на мястото. Освен огромните усилия да си възвърнеш загубеното, има и много емоционален стрес, който съпровожда всяка една твоя стъпка, както и редица разходи, които всеки би предпочел да пропусне. 

Днес ще разгледаме кои са основните неща, които може да свършиш, за да се предпазиш от подобни изпитания.

 

Обърни специално внимание на паролите си.

Тази стъпка за постигане на сигурност на личните ти финанси, е повече от ясна за повечето хора и се обосновава на едно правило - не споделяй паролата си пред никого. Но какво още би могъл да направиш, за да си сигурен, че цялата ти информация е на сигурно място?

  • Най-сигурните пароли са тези, които са много дълги, така че винаги използвай максимално допустимия брой символи;
  • Включвай комбинация от букви, цифри и символи;
  • Избягвай очевидното - рождени дни, имена, адреси;
  • Не използвай същата парола за няколко акаунта. По този начин, ако някой случайно получи достъп до твоя информация от едно място, няма да може да я използва и за друго;
  • Помисли за мениджър на пароли. Има доста приложения, от които можеш да избереш, нужно е просто да направиш малко проучване и да се спреш на най-подходящото за теб;
  • Проверката в две стъпки е твой приятел. Активирай я за всеки сайт, устройство и приложение, което я предлага.

 

Използвай известия за движение по сметки.

Всяка една финансова институция предлага подобна услуга - да изпраща имейл или смс при всяко движение по сметката ти. Дори и постоянният приток на съобщения да бъде малко досаден на моменти, не пропускай да активираш тази опция. Това е най-лесният начи, по който можеш да разбереш, че се случва нещо нередно и да можеш да реагираш на време.

 

Внимавай със социалните мрежи.

Колкото и очевидно да звучи, не трябва да забравяш да се дистанцираш от хора, които не познаваш в социалните мрежи. Не приемай покани за приятелство от хора, на които нямаш доверие, не кликай на линкове, които случайно получаваш на лично съобщение и задръж детайли като рождени дни и адреси за себе си. 

Може да звучи малко параноично, но малко е нужно на един опитен хакер да събере всичката информация, която му е нужна, за да се сдобие с достъп до личните ти финанси. 

 

Имейлът ти е уязвим.

Бъди изключително внимателен за потенциални фишинг атаки. Фишингът (fishing) представлява хакерска техника, която използва фалшиви електронни съобщения, за да заблудят потребителите и те доброволно да разкрият или изпратят техните конфиденциални данни.

Този вид атаки имат огромна успеваемост, заради факта, че фишинг мейлът е много труден за различаване от стандартен имейл от финансова институция. Няколкото основни правила за справяне са:

Не кликай линкове без да провериш сайта, към който водят, дори и да си убеден, че те са изпратени от правилно място. 

Институциите обикновено публикуват информация за това как изглежда официалната им кореспонденция. Информирай се по темата.

Следи за неестествен език и странни грешки в текста на писмото.

Използвай антивирусни програми.

 

Без хартиени документи.

Време е да провериш всичките си акаунти и да видиш дали предлагат автоматизация или опция без хартия. По този начин компании като Credissimo, които спасяват огромно количество дървета всяка година, прехвърляйки си услугите изцяло онлайн, предлагат и допълнителна сигурност на своите клиенти. Автоматизирайки акаунтите си и избирайки фактури без хартия, ти елиминираш риска някой да чете твоята физическа поща, в която може да има важна лична информация.

 

Унищожавай ненужните документи.

Шредерът не само помага за рециклирането на хартията, но и опазва данни, които не трябва да бъдат видяни от външни лица. 

Ако все още имаш акаунти или кореспонденция, която трябва да се извършва на хартиен носител, уреди като шредера идват в голяма помощ. Дори и да нямаш такива на разположение, късането на документи на малки късчета също ще ти свърши добра работа.

А защо да си губиш времето с това? Много е просто - понякога дори обикновени сметки или оферти могат да съдържат важна лична информация, която не трябва да попада в чужди ръце. Ще ти бъде само от полза, ако всяка седмица отделяш по няколко минути, за да нарежеш всичко необходимо. 

 

Не дръж големи суми вкъщи.

Все още има много хора, които държат спестяванията си вкъщи, мислейки, че това е най-сигурното място за тях. За съжаление, истината е малко по-различна.

Опасността парите, които грижливо си прибрал на “сигурно място”, да станат обект на кражба всъщност е доста голяма. Ако крадци успеят да нахлуят в дома ти, те се опитват да откраднат всичко ценно - включително и най-вече пари в брой. 

Много по-добър вариант е да се държиш големи суми в банки като депозит или в банков сейф, откъдето няма опасност да изчезнат. Друга възможност е да ги инвестираш - например, във фонд или застраховка. Така освен в сигурност, инвестираш и в бъдеща възвръщаемост. 

 

Ето няколко основни начина, по които можеш да се увериш, че парите ти са на сигурно място и са ползвани само от теб, надяваме се да са ти били полезни. А ако искаш да разбереш как можеш да получиш финансова подкрепа, когато ти трябват средства - разгледай бързите кредити, предлагани от Credissimo.

 

  Назад към всички

 



Обратно към всички

Прочети още