Колко точно струва да караш ски?

Колко точно струва да караш ски?

Докато повечето хора вече се отнасят в мисли за все по-близката пролет, зимният ски и сноуборд сезон в курортите ще продължи още поне месец (а в Европа – до два). Не е никак трудно да се пристрастиш към безкрайните бели гледки, свободата на движения и скоростта, яркото слънце „там горе“, приятната умора и задоволството след каране. Само трябва човек да пробва. Ако сте на етапа, когато сте карали няколко пъти, но още не сте съвсем ориентирани, или зимната планина силно ви привлича, но още не сте се решили да се спуснете за пръв път, значи ви трябва съвсем малко, за да се превърнете в страстни скиори или сноубордисти. А тази дейност има твърде много преимущества, за да се отказвате:

  • Може би едно от най-идеалните съчетания на спорт и забавление. С други думи е отлично преживяване както за тялото, така и за душата.
  • Чистият въздух – често хората предпочитат през зимата да стоят на топло или да избират активности на закрито. Ако практикувате зимни спортове обаче, ще имате шанса и през студените месеци да подишате чист въздух.
  • Да придобиеш още едно ново умение винаги е добро решение.
  • Никога не е късно да започнеш и не се оправдавайте с това, че не сте се научили да карате като деца.
  • Съвсем не е толкова скъпо и определено си струва в сравнение с други алтернативи, за които дори не си давате сметка колко плащате. Винаги има опция да подбирате намалени оферти за зимните почивки. Колкото до облеклото и до оборудването – да, за тях ще трябва да заделите известна сума, но все пак това е дългосрочна, а не сезонна инвестиция.

Колкото повече време решите да отделите за новото си хоби, толкова по-евтино ще ви излезе ски абонаментът. Ето и ориентир за цените този сезон.

Банско

Банско се подготвя за домакинството на кръг от Световната купа по ски в края на тази седмица и ще е почти невъзможно да се вместите там за каране, но не забравяйте, че сезонът е поне до началото на април.

Цената на еднодневна карта е 65 лв., за 3 дни е 190 лв., за 6 дни – 380 лв. За деца, ученици и студенти, както и за пенсионери има значителни намаления (до 7 г. и над 75 г. говорим за по 1 – 2 лв. на ден).

Други опции: Ако решите да отскочите до там и да покарате само през част от деня, полудневната карта е 50 лв. Малко е късно да се снабдявате със сезонна карта, която ще ви позволи да ползвате съоръженията през целия сезон, но за информация тя е с цена от 1500 лв., като има семейни карти, при които тази за детето може да излезе и безплатна.

Курортът предлага и карти за лоялни клиенти, с които получавате различни допълнителни отстъпки.

Ако пък не се чувствате достатъчно уверени и искате да ползвате учител, цената за половин ден е 130 лв., за ден – 184 лв., за 3 дни – 490 лв. и т.н. Тук може да проверите и останалите цени.

Боровец

Едно от преимуществата на Боровец е, че предлага и нощно каране, което съвсем различно ниво на изживяване. Ето и ориентир за цените:

Картата за един ден е 58 лв., за 3 дни е 166 лв., за 6 дни – 320 лв. Отново има намаления за деца, младежи и пенсионери, но не и драстичните като в Банско за най-малките и най-възрастните. Картата за нощно каране (от 18 до 21:30 часа) е 25 лв.

Цената на сезонните карти е по-ниска. Такава струва 1000 лв. при включено нощно каране и едва 500 лв. без нощно каране и само за делничните дни.

Пампорово

Пампорово е с най-малка дължина на пистите от трите големи български курорта, но се смята и за най-подходящ за начинаещи и неопитни скиори и сноубордисти.

Цените включват ползване на съоръженията в ски зоните Пампорово и Мечи чал и са следните: Карта за един ден е 58 лв., за три дни е 164 лв., а за 6 дни – 306 лв. Може обаче да изберете да се подвизавате и само на Мечи чал, тогава цените са по-ниски: За ден е 41 лв., за три е 120 лв., а за 6 дни – 228 лв. Полудневна карта струва 41 лв. Сезонната карта е 1880 лв. Останалите възможности може да прегледате тук.

Други възможности в България

Макар и горните три курорта да са най-често избираните дестинации за ски и сноуборд любителите, местата за практикуване на зимни спортове в България не се изчерпват с тях. Имайте обаче предвид, че на места може да се сблъскате с по-ниско качество на пистите или пък неподдържани или затворени съоръжения.

За жителите на София и околността най-близки са пистите на Витоша. Полудневната карта е 26 лв., за един ден ще платите 41 лв., а за три – 95 лв. Подробности тук.

Узана е местност в Стара планина, близо до Габрово, и се смята за чудесно място за начинаещи скиори заради иначе доста късите писти (общата им дължина е 3 км.). Целодневна карта е 15 лв., но може да си купувате и единични билети за влековете, които са 3 до 8 лв. Подробности тук.

Паничище е близо до Дупница и разполага с детски писти и писта за бягане. Подходящи за начинаещи и по-напреднали скиори са пистите при хижа Рилски езера и Бекяра. Еднодневна карта за лифта при Рилски езера е 31 лв., а повече може да видите тук.

Благодарение на релефа си страната ни разполага с редица други възможности, които са значително по евтини от големите курорти, но пък пистите често не са подходящи за твърде напреднали и опитни скиори. И все пак ето някои: Беклемето (край Троян), Пършевица (до Враца), Връх Ком – Берковица, под хижа Безбог (Добринище), Бодрост (при Благоевград), Здравец (в Родопите), Осогово (в едноименната планина близо до Кюстендил).

Цените в чужбина

Може би искате да съчетаете карането на ски или сноуборд с пътуване в чужбина? Изборът на дестинации ви се разширява безкрайно. Вече разказахме кои са най-популярните дестинации в Европа. Ето и някои от цените там.

На Вилдер Кайзер в Австрия цената за еднодневна карта в сезон (до 15 март) е 51 евро, а за 3 дни – 141, 50 евро. След 15 март обаче цените падат доста, например еднодневната става 46 евро, а тридневната – 120, 50 евро. Подробности тук.

На Ливиньо в Италия карта за един ден е 49 евро, а за три – 140 евро. Повече тук.

На Алп дю Ез във Франция цената на еднодневен пропуск е 53,50 евро, а на тридневен – 150 евро. Още информация тук.

Естествено, тук също имате огромен избор между големите и по-скъпи курорти и по-малките и евтини. По-ниски са цените и в Централна и Източна Европа.

Екипировка – купена или под наем

За да практикувате зимни спортове, има аксесоари и част от екипировката, с които трябва да се снабдите сами. Такива са яке и панталони, ръкавици, шапка, очила, и евентуално термо бельо. Но основните – ски, щеки и обувки, може да вземате под наем (или поне в началото).

По-скъпата инвестиция при облеклото са, разбира се, якето и панталоните. Най-евтините якета започват от 60 – 100 лв., когато са в намаление, но е добре да прецените и дали искате да мръзнете и да се мокрите. Средните цени на добрите якета започват от 200 – 300 лв., а най-качествените могат да стигнат 600 – 700 лв. Панталони може да намерите в диапазона между 50 и 400 – 500 лв., като добрите започват от 120 – 150 лв. нагоре.

Хубави ски обувки трудно ще намерите под 200 – 250 лв., а горната граница минава 600 – 700 лв. Ските за възрастни започват от 300 – 400 лв. нагоре и стигат до над 1000 лв. Щеките най-често варират в диапазона между 30 и 100 лв.

Колкото до наема на оборудване – може да вземете под наем обувки, ски и щеки или само някое от тях, в зависимост от опциите, които се предлагат в курорта. Пълното оборудване за ден обикновено е около 30 лв.

В момента вече има намаления на оборудване и аксесоари за ски и сноуборд, които според търговеца стигат и до 50%. Не забравяйте и възможността да пазарувате от оказиони или втора ръка, където цените също често са наполовина.

Ако трябва да обобщим какъв е минималният бюджет, който ще ви трябва: За базова екипировка (облекло и прилежащите му), купена на старо или в намаление, ще ви трябват около 500 лв. Ако решите да си купите и нужните ски, обувки и щеки, отново на старо и в намаление – още толкова. Тоест бюджет от около 500 - 1000 лв. е допустим, макар и да може да се наложи да направите някои компромиси. Все пак се предполага, че сега започвате и някои от артикулите може да купувате през следващите години. Тази сума не е толкова малка и лесна за отделяне наведнъж, но с Credissimo до заплата може да си осигурите необходимото и да не чакате до следващата зима. Стойността на заема е до 800 лв., без лихва в рамките на гратисния период за всеки първи и пети. С Credissmo плюс обаче първо няма да се налага да правите компромиси с покупките, второ може направо да резервирате следващата си ски ваканция. Той е на стойност до 3000 лв. с възможност за разсрочване на изплащането до 24 месеца. Накъдето и да се запътите обаче, първо се информирайте и запишете телефоните на местната планинска спасителна служба. 



Обратно към всички

Прочети още