Скъпо удоволствие ли е хобито?

Скъпо удоволствие ли е хобито?

Хей, имате ли хоби? Истинско такова, не да доработвате вкъщи, нито да гледате активно сериали и филми, нито обикалянето по заведения (с цел опознаване на градския дух, може би)? Страст, която да практикувате редовно (плуване по време на лятната почивка  веднъж в годината не се брои)?

Много хора вероятно биха отговорили, че нямат време и пари за такова „извънжитейско“ занимание. Все пак има толкова работа, ангажименти, задължения. Времето не стига за всичко, а за парите да не говорим. Така че, какво хоби?

Парите са второстепенен въпрос тук. Да има скъпи, има и евтини хобита и винаги може да се отдадете на това, което ви е по джоба. Но все пак първо трябва да разберете кое ви е на сърцето. И защо изобщо да си губите времето с хоби? Ето няколко съвсем скромни причини:

Прочиства ума

И вашият мозък ли е приказлив? Не спира да „бърбори“ и да обработва информация. Понякога сякаш търси нови проблеми, вместо да се фокусира в разрешаването на съществуващите. Е, ако насочите ума си към нещо съвсем различно от обичайното ежедневие и работата, изчиствате огромно поле за изплуване на подсъзнателни решения. Колкото по-сложна е задачата (хобито), колкото повече концентрация изисква, толкова повече мозъкът ви няма да има възможност да мисли за нищо друго. А това е важно, за да излязат наяве скритите решения. Онзи проблясък, който чакате. Спомнете си строенето на макети от кибритени клечки. Нещо подобно би свършило работа, както и всичко, върху което се фокусирате с удоволствие.

Възпламенява креативността

Когато се занимавате с нещо, което ви доставя удоволствие, сте задвижвани от вътрешната си мотивация (тя е различна от външната, при която ви движи външен фактор – примерно завършването на проект в срок или печеленето на пари). Редица изследвания показват, че вътрешната мотивация е пряко свързана с креативността и мисленето извън рамки. С други думи, както си тичате в парка, плетете си чорапите или редите марки в албум, може да ви осени гениална идея, свързана с работата. Кой знае, заради нея може да ви повишат.

За гъвкави социални умения

При екстровертите е по-лесно. Те могат да водят разговор и да комуникират безпроблемно и с някой офис шкаф. За хората, които имат затруднения с това обаче, хобито създава инкубатор за развитие на социални умения. Когато хобито ви е свързано с посещения на групи по интереси или спортни практики, вие не сте длъжни да си говорите с другите хора. Може просто да гледате умно (или не чак толкова), може и да обелите някоя дума. Важното е, че го правите, когато почувствате желание, а не защото трябва, както е примерно при работни срещи. Това отпускане ви позволява да се научите да комуникирате по-свободно и комфортно и (дори!) да се сприятелявате. При това с хора от всякакви сфери.

Превръща ви в интересен човек

Имате ли представа колко е интересна авиацията, какви вълнуващи разлики има между самолетите на Airbus и Boeing, какви са техническите дебри на тези чудни машини? Ако искате вярвайте, но ако попаднете на авиационен маниак, неговите разкази може да ви погълнат. Дори иначе да е пълен пън и да не може да обели дума и за времето днес. Това прави хобито с вас: Научава ви на интересни истории, които после да разказвате вълнуващо, защото идват от сърцето ви, а не по задължение.

Намалява стреса

Това го знаете и сигурно извиква няколко асоциации за намаляващи стреса занимания като разходки, спорт и готвене. Истината е, че бърсането на прах от колекцията ви фигури на слончета и избиването на въображаеми зъби по време на тренировка по бокс, действат по един и същи начин. При различните хора, разбира се. Затова избирайте внимателно. Любителят – градинар може да ви убеждава с часове, че ровенето в пръст и кал е страхотен отдушник на стреса. И за него ще е вярно. Но е възможно при вас да вдигне нивото на нервност до степен на физически пристъпи. И обратното.

Повдига самочувствието и самоувереността

Липсата на самочувствие и съответно на самоувереност идва от честото усещане, че не сте се справили с нещо както трябва, че ви липсват знания и умения, че сте подценявани. Често нито едно не е вярно. Когато практикувате хобито си, към вас няма очаквания – нито отвън, нито отвътре. Вие просто си рисувате натюрморта и се надявате някой ден да се справяте по-добре, но точно днес го правите, защото ви харесва и успокоява. Не защото трябва, някой го изисква или се стремите към нивото на професионален художник (в последния случай вече не е точно хоби). Или си яздите коня, без да се притеснявате, дали конят смята, че яздите добре. Или играете тенис на маса и може би дори сте изпълнени с т.нар. спортна злоба (екстремно желание за победа), но след играта ще пиете по бира с приятеля си и няма да има особено значение кой кого е бил. Не само, но и сте свободни да излезете от рамката и да решавате пречките в хобито си по свой начин. Което ще ви научи, че винаги има начин да станете по-добри и в други сфери.

Може да ви донесе приходи

Тук прескачаме няколко стъпки и приемаме, че не само имате хоби, но и сте добри в него. Много хора сменят досегашната си работа и я заместват с това, което досега са правили за удоволствие. Други използват уменията си за допълнителни доходи. Не винаги нещата се развиват така, затова засега не се фокусирайте как да превърнете хобито си в пари. Първо се фокусирайте върху първите шест точки, а именно как и защо да превърнете едно занимание в хоби. Преимуществата са достатъчно и, както стана ясно, могат да ви донесат успех и повече пари по косвен начин.

Колко скъпо е това удоволствие?

Да се отдадеш на хоби струва някъде средно между 0 лева и плюс безкрайност. Не повече. Иначе обикновено се делят на: 

Домашни хобита – готвене, плетене, шиене, ръкоделие, рисуване, правене на свещи, програмиране (когато не ви е работата), писане (пак), пъзели, електротехника, мода, четене на книги, цветарство, гейминг, жонглиране, учене на чужди езици (да, има и такова), лего, музика (слушане, свирене), йога, оригами, дърводелство, както и… хм, препариране на животни. И още много. 

Външни хобита – футбол, баскетбол, скейтборд, боди билдинг, туризъм, астрономия, къмпингуване, градско и планинско колоездене, бране на гъби, пейнтбол, спортно ориентиране, поло, голф, езда, тичане, гмуркане, парашутизъм, бънджи, полети, различните видове сърф, плуване, градинарство, риболов, както и… хм, преследване на духове. Впрочем за жените: В списъка фигурира и „шопинг“. Вижте още „7 градски хобита, които да включиш в ежедневието си“.

Както виждате, в списъците има по-скъпи и по-евтини хобита. Някои са без пари, други имат нужда от известна инвестиция, трети са непосилни за обикновените хора. Така че, освен ако не сте милионер, запален по колекциониране на антики и оригинални произведения на изкуството, с афинитет към скъпите яхти, които имат площадка за частния ви хеликоптер, то помислете за следното:

Да имаш хоби може да не ти струва нищо, но е по-вероятно да е свързано и с пари – дали само като първоначална инвестиция или регулярно. От друга страна обаче да имаш хоби може да донесе много ползи, свързани с вътрешното удовлетворение, спокойно и ясно мислене, креативност и дори еуфория, подобряване на професионалните умения и мотивация. Често пъти и по-добро здраве. Иначе казано – със сигурност се изплаща. Така че, ако ви трябват въдица и такъми, защото винаги сте си мечтали да се отдадете на риболов, или искате да съчетаете една екскурзия с първи уроци по гмуркане: Credissimo до заплата е с 0% лихва в гратисния период и до 600 лв., а Credissimo плюс е до 2500 лв. и може да разпределите изплащането му до цели 24 месеца.



Обратно към всички

Прочети още