Бърз кредит за сватба - защо не?

Бърз кредит за сватба - защо не?

Положението с организирането на сватбата е на принципа „баба знае две и двеста“. Никой не може да каже точно колко ще ви струва. Но колкото по-големи са мечтите и изискванията, толкова повече ще са парите. Не малко хора избират да не правят тържество и се ограничават само до „подпис в гражданското“ и скромна почерпка с приятели. И част от тях после дълго съжаляват, че семейният им живот не е започнал като в бляскавите мечти и надежди. Защото сватбата обикновено е една. Или поне е една със същия човек. А младостта определено няма как да се върне.

Как да използвам бърз кредит за сватба?

Има два варианта – или да организирате сватбата в рамките на сумата на кредита, или да го използвате като добавка към недостигащ бюджет, за да не се лишавате от важни за вас неща. Оценка на сватбени агенти показва, че средната цена на една класическа, добре организирана, съдържаща всичко необходимо и без излишни глезотии венчавка, е между 10 000 и 15 000 лв. Често обаче и повече. Доста сериозна сума за всеки млад човек, дори и родителите да се включат с финансова подкрепа (както обикновено става). Ако обаче не държите да сте по всички сватбени канони и можете да пропуснете част от разходите, може да свиете бюджета наполовина. С малко повече изобретателност пък спокойно може да се вместите и в половината на тази половина.

Дори причината да не е недостиг на пари, само помислете какво друго може да направите с тези 15 000 лв.:

  • Околосветско пътешествие.
  • Съфинансиране на заем за собствено жилище.
  • Да си купите нова кола.
  • Да стартирате бизнес инициатива.
  • Да изхраните едно бедно село.

Това важи, ако ги имате. Ако ги нямате, би било по-трудно. Но пак можете да се ожените. Ето как.

Какво ми трябва за една сватба

Обичайните задължителни атрибути за бракосъчетание са следните:

Рокля и облекло за булката и младоженеца

Цените варират. Може да постъпите като Дрю Баримор, която преди време се появи на червения килим с рокля за 20 долара от магазин втора употреба. А може и да си купите за 2 – 3 хиляди лева. Ако се насочите към сватбените магазини и модни къщи, не очаквайте да срещнете евтин и приемлив вариант. По-скоро бъдете изобретателни. В края на краищата дори не е задължително да е бяла (преди кралица Виктория белите рокли са се носели на погребения и са се смятали за неприемливи за сватба. Нейно величество обаче е била изобретателна и алтернативна).

Ресторант

Със съответните достатъчно места за всички гости, включващи: близки и приятели, баби, лели и чичовци, шуреи и калековци, стринките и вуйните и изобщо родата до четвърто коляно. И още разни познати и колегите, и някои от съседите, както и бармана от съседното кафене, защото е приятен човек. Не е необходимо да правите сватбата си в съвсем задушевен кръг, но задраскайте рязко поне половината от настоящия ви списък. Ако някой се обиди, си е негов проблем, това е вашата сватба. След това изберете подходящото приятно място, в което ще храните и поите само наистина важните за вас хора.

Диджей

Тук няма да ви съветваме да го пропускате. Опитите да си редите сами плейлистата най-вероятно ще се изродят в пиянски произвол, желание на всеки да си пусне любимите парчета, а може и до бой пред пулта. Но все пак сравнете цените, които тези музикални хора предлагат.

Фотограф

Същото като горното. Не разчитайте, че всички гости имат смартфони и ще се скъсат да снимат. Първо ще ядат, пият, танцуват и вилнеят, а ако се сетят и да снимат, надали ще е нещо, подобаващо да се сложи в рамка. Ако имате познат, който се занимава с професионална и любителска фотография, помолете го за съдействие (без пари). Малко вероятно е да нямате поне един такъв във Фейсбук листата си. Но и поставете условието да наблегне на работата, а не на купона. Вече стана дума, че сватбата и младостта са веднъж, ще ви трябва документален спомен за това. Колкото до видеозаснемането – то е по ваша преценка, но ако разпитате женените около вас, би било учудващо и 5% от тях някога да са си гледали диска с видео от сватбата…

Украса и торта

Тук просто не се изхвърляйте. Професионалната сватбена украса и триетажна сватбена торта наистина са красиво и романтично нещо, но понякога са прекалено скъпи. Тортата може да е по-скромна, а за украса да говорите със заведението или да я направите с помощта на приятелки.

Отделно ще имате разходи за: Задължителните такса за гражданско (и църква) и халките, полузадължителните грим и прическа, както и незадължителните – покани и подаръци за гостите, придвижване, материали по ритуалите (питки, менчета, жартиер и пр.). Потърсете онлайн идеи как да си направите част от тях сами.

А ето и няколко съвета как да се справите финансово

Започнете да спестявате отсега. Ако тепърва само планирате или дори още се чудите, значи имате предостатъчно време. Ограничете шопинга и пазарувайте от намаления, намалете разходите за забавления и въвлечете приятелите си в плановете, те ще ви разберат напълно.

Говорете с родителите. Вярно е, че сте самостоятелни възрастни хора, но всеки родител с радост би се включил в подготовката и финансирането на сватбата на детето си. Често за тях това е по-голяма радост и от радостта на самите младоженци.

Планирайте внимателно и си съставете бюджет, към който се придържате. Не действайте емоционално и винаги проучвайте старателно, преди да купите, наемете или резервирате.

И накрая, ако се наложи, вземете бърз кредит от Credissimo. Може да откриете пропуски в последния момент и Credissimo до заплата до 600 лв. със своите 0% лихва и 30 дни гратисен период да ви дойде точно по мярка. А може и да е Credissimo плюс до 2500 лв. и разсрочване до 2 г. С него освен да допълните бюджета, може да си организирате даже цялата сватба. Стига да следвате много внимателно и старателно съветите от горния текст.



Обратно към всички

Прочети още